Leder: Det handler om Bornholms fremtid

Leder: Det handler om Bornholms fremtid
Winni Grosbøll har ikke skabt udviklingen på Bornholm alene. Den går ikke i stå, fordi hun stopper. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 4. JAN 2021 • 12:17
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
4. JAN 2021 • 12:17
LEDER

Winni Grosbøll (S) er fortid. Morten Riis (EL) var en formel mellemregning. Thomas Thors (S) er aktuel nutid. Spørgsmålet er, hvem der tegner fremtiden.

I aften klokken 19 må ambitiøse Morten Riis for denne omgang aflevere den formelle titel som borgmester i Bornholms Regionskommune til Thomas Thors.

Det sker efter, at han – Morten Riis – som viceborgmester har beklædt embedet i tre et halvt døgn for at dække af for Winni Grosbøll, der har fundet andet arbejde som direktør for Friluftsrådet.

Ny mand i borgmesterstolen bliver erfarne Thomas Thors, der kan svinge borgmesterkæden frem til valget til kommunalbestyrelsen i november. Han får stolen, fordi den tilfalder Socialdemokratiet. Ingen er i tvivl om, at Riis gerne havde indtaget stolen mere permanent. Der ligger et opgør og venter.

Ingen helte er større end dem, der lige er stoppet. De har det med at blive skrevet og talt op som uundværlige. Det skal vi prøve at undgå. Winni Grosbøll efterlader ikke et hul – men en platform, som den næste leder af kommunen kan stå på.

 
Winni Grosbøll efterlader ikke
et hul – men en solid platform,
som den næste leder af
kommunen kan stå på.

 

Winni Grosbøll har ikke skabt udviklingen på Bornholm alene. Den går ikke i stå, fordi hun stopper.

Winni Grosbøll gjorde sit eget bord op med disse ord, da hun i november meddelte om sin tilbagetrækning:

– Rigtig mange ting på min blok er gennemført.

Alle andre budskaber ville være en overraskelse. Det er godt, hun kan gå med den følelse. Men endnu vigtigere, at kommunalbestyrelsen straks begynder at skrive på en ny blok.

Rigtig meget er på spil i bornholmsk politik i det år, vi lige har taget hul på. Selvfølgelig først om fremmest omkring den politiske retning. Men lige så vigtigt: Hele fortællingen om Bornholm.

Det er præcis der, opgaven starter. I en erkendelse af, at Bornholm hverken er ved at gå i stå – men heller ikke er kommet hverken helt eller halvt i mål.

Udfordringerne er store. Senest har vi oplevet, hvor sårbar hovedtrafikåren fra Ystad til Rønne er. Svenskerne kan formelt og egenhændigt lukke den ned fra den ene dag til den anden. Den situation skal afklares. Bornholm skal ikke overlades til mere eller mindre tilfældige svenske dispositioner. Vi vil være under dansk overherredømme.

Andre mere overordnede opgaver: At understøtte bornholmsk erhvervs- og handelsliv, der er ramt af corona-nedlukning – og som kan stå over for mangel på arbejdskraft om få år.

Der skal skabes et overblik over de forskellige scenarier, der tegner sig for turistbranchen frem mod en påske og en sommer, hvor vi ikke aner, hvor højt smittetrykket vil være, og hvor langt vaccinationsprogrammerne er rullet ud.

Ud over den konkrete politik, så er det som skrevet ovenfor, ikke mindst historien om Bornholm, der er på spil. Vi skal skrive et kapitel om, at Bornholm ikke er gået i stå. Vi er derimod lige gået i gang.