Kvinden, der faldt ned, efterspørger billeder af folk på rækværk

Kvinden, der faldt ned, efterspørger billeder af folk på rækværk
Fredag 24. juli 2020 fald den dengang 51-årig Anita Blom ned fra rækværket på Svaneke Havn, idet hun satte sig på det. Noget, hun mener, er helt normalt, og derfor mener hun, at Bornholms Regionskommune bør vedkende sig et ansvar for at vedligeholde rakværket således, at det kan holde til at folk sidde på det og børn tumler rundt på det. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
ERSTATNINGSSAG | SVANEKE | ABONNENT | 2. AUG 2021 • 20:00
ERSTATNINGSSAG | SVANEKE | ABONNENT
2. AUG 2021 • 20:00

– Det handler ikke om erstatningen. Det er slet ikke det, jeg på nogen måde jagter. Det er princippet i det.

Sådan lyder det fra Anita Blom på 52, der som feriegæst på Bornholm sidste sommer faldt ned, idet hun satte sig på rækværket ved Svaneke Havn.

Anita Blom havde lige sat sig på rækværket, da metallet gav efter og sendte hende de knapt 3,5 meter ned på den hårde asfalt på havnearealet.

Faldet resulterede i en svær hjernerystelse, en stor flænge i baghovedet og fem brækkede ribben, heraf de fire dobbelt.

Hun måtte efterfølgende sygemelde sig fra sit arbejde som projektleder i en grafisk virksomhed og har desuden gennemgået behandlingsforløb hos en fysioterapeut, kiropraktor, osteopat og en optometrist.

I dag har hun det efter omstændighederne godt og priser sig lykkelig for, at det ikke gik hende værre.

– Det har været rigtig svært, og jeg har først været fuldt tilbage på mit arbejde i marts, siger hun.

I kølvandet på Anita Bloms ulykke afsatte Bornholms Regionskommune i september 250.000 kroner til at gennemgå alle rækværker, trapper, hegn og bænke på Bornholms offentlige arealer.

Efterspørg billeder

Rækværket burde kunne holde til, at man sidder på det, mener Anita Blom. Hvis ikke det kan det, burde det være markeret med tydelig skiltning. Netop fordi, at rækværket – ifølge Anita Blom – gennem årene ofte bliver brugt til at sidde på.

– Så sent som forleden dag, så vi alle mulige børn kravle rundt på det.

Derfor klagede hun tilbage i oktober over sin ulykke til Bornholms Regionskommune, som videregav sagen til kommunens forsikringsselskab, Gjensidige Forsikring.

I december kom forsikringsselskabet med en afgørelse. Anita Blom fik afslag på erstatning. Begrundelsen var, at rækværket ikke er beregnet til at sidde på.

Men Anita Blom står ved sit argument om, at rækværket stadigvæk burde kunne holde til, at voksne mennesker sidder på det. 7. januer 2021 sender hun en ny klage med flere billeder og dokumentation vedhæftet.

28. maj afviser Gjensidige igen hendes erstatningskrav.

– De skrev, at hvis jeg vil have taget sagen op endnu engang, har jeg en sidste mulighed for at køre sagen hos Gjensidiges egen klageinstans.

– Det har jeg ikke fået sendt noget til endnu, for jeg har snakket med en advokat, som sagde, at hvis jeg skal prøve at få noget ud af det, skal jeg bevise, at det er helt almindeligt at sidde på rækværket.

På den baggrund har Anita Blok 28. juli skrevet på Facebook og efterspurgt billeder fra Svaneke Havn, som viser, hvordan folk gennem årene har siddet på rækværket.

En principsag

Status på den efterspørgsel mandag middag er, at Anita Blom har fået tilsendt omkring 25 billeder.

Kan du beskrive, hvad de billeder, I har fået, viser?

– De viser folk, som sidder på det, eller børn, som leger på det og hænger på det.

Hvor langt går disse billeder tilbage?

– Det ældste, vi har fået, er fra 1987.

Hvorfor er det vigtigt at vinde den her erstatningssag?

– Det, der er vigtigt, er, at de (regionskommunen, red.) skal forstå, at de har et ansvar for, at de her rækværk er vedligeholdt ordentligt.

– Dagen før min ulykke var der en bil, der kørte ind i rækværket. Så kommunen havde været ude og reparere det, og i den forbindelse har de visuelt gennemgået rækværket. Derfor mener kommunen ikke, at de er ansvarlige for min ulykke. Hvor jeg mener, at det ikke er gennemgået godt nok. Det kunne have været sket for hvem som helst, og det kan ske igen for den næste.

– Nu har jeg heldigvis været været usandsynlig heldig, for jeg ikke nogen kronisk hovedpine eller den slags i forbindelse med min hjernerystelse. Jeg har smerter i brystet og der, hvor ribbenene har været brækket. Og så har jeg mistet følelsen lidt i den ene side i mit ene bryst. Men for mig, nu hvor der er gået et år, er det jo ting, som jeg kan leve med. Princippet er, at hvis jeg nu havde ligget og været en grøntsag, så havde jeg jo haft brug for en erstatning.

Centerchef for Ejendomme og Drift Bjarne Freund-Poulsen har ingen kommentarer til, at Anita Blom går ud og efterspørger billeder på Facebook, ligesom han eller regionskommunen ikke har kommenteret sagen, siden den overgik som erstatningssag hos Gjensidige Forsikring.