Kvinde idømt 40 dages fængsel for 'fuldemandsslag' mod betjent

Kvinde idømt 40 dages fængsel  for 'fuldemandsslag' mod betjent
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 15:34
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 15:34

DOM

Retten i Rønne idømte mandag en kvinde 40 dages ubetinget fængsel for vold mod en politibetjent i januar.

Den 54-årige kvinde var på vej hjem i stærkt beruset tilstand. Hun kom trækkende med sin cykel på Søndre Landevej i Nexø, da to uniformerede politibetjente tilkendegav sig som ordensmagten, kaldte hende an og gik hen til kvinden.

 

Jeg går med min lygte og spørger,
hvem hun er, hvad hun laver,
og om hun har brug for hjælp?

 

Kort efter indtraf episoden, hvor kvinden ifølge begge betjentes vidneforklaringer i retten ud af det blå gav den ene betjent en lussing.

Til anklagerens spørgsmål om slaget var hårdt, svarede den forurettede betjent:

– Det var et slag, men det var ikke ... hvordan skal man forklare det? Det var et fuldemandsslag.

Fuld på cykel

Det er koldt og tæt på midnat, da de to kolleger på patrulje 10 minutter i midnat den 15. januar bliver sendt til Nexø for at undersøge et opkald om en bevidstløs kvinde midt på vejen.

Da politibilen er forbi Aakirkeby, kommer en ny melding om, at kvinden har rejst sig og er kørt videre på sin cykel.

Inden de når Nexø, kommer en tredje besked over radioen. Kvinden er tilsyneladende stærkt beruset, er igen væltet på sin cykel og en ambulance er på vej.

Da betjentene når frem til det sted, hvor kvinden sidst væltede, træffer de ambulancepersonalet. Ifølge den forurettede betjent fortæller ambulancefolkene, at kvinden er gået videre, trækkende på sin cykel, som er uden eller med ikke særlig kraftigt lys.

– De forklarer, at hun er udadreagerende og ikke ønsker nogen form for hjælp. Vi beslutter at finde den tiltalte for at beskytte hende selv og andre, sagde den forurettede betjent i retten.

Kom ud af det blå

Den forurettede betjent fortæller videre, at de finder kvinden 200 meter længere nede ad vejen, som hun skal til at krydse. De to betjente stiger ud af politibilen og giver sig til kende som værende fra politiet.

– Jeg går med min lygte og spørger, hvem hun er, hvad hun laver, og om hun har brug for hjælp? Hun siger noget i retning af, at det ikke rager os. Vi kommer nærmere, spørger igen, og hun siger noget af det samme igen.

På dette tidspunkt i konfrontationen er der maksimalt én meter mellem ordensmagten og kvinden, mener betjenten, som på gerningstidspunktet anså kvinden som ikke-samarbejdsvillig, aggressiv og udadreagerende. Men fordi kvindens cykel var imellem dem, vurderede den forurettede betjent ikke kvindens adfærd som en direkte trussel.

Derfor kommer det også ud af det blå, da kvinden med sin venstre arm langer ud efter betjenten med flad hånd, som først rammer betjentens højre arm og dernæst betjentens stavlygte, som hun holder op mod højre kind for at kunne lyse på kvinden. Stavlygten ryger ud af betjentens hånd og falder ned på jorden til venstre for betjenten. Slaget rammer til slut den forurettede på højre kind.

Ifølge betjentens egen forklaring efterlod slaget ikke noget mærke på kinden, og et rutinetjek på skadestuen bagefter viste heller ikke nogen skader.

Umiddelbart efter slaget bliver den 54-årige lagt på knæ og anholdt, sigtet for vold mod tjenestemand.

Ud over den forurettede betjent vidnede også kollegaen i retten og gav en samstemmende beretning af hændelsesforløbet, kvindens tilstand og aggressive adfærd.

Begge betjente vurderer, at hændelsesforløbet, fra da de stiger ud ad patruljebilen, til lussingen falder, varer cirka et minut.

Følte sig forfulgt

Kvinden havde erklæret sig ikke-skyldig og forklaret, at hun stort set ikke kunne huske noget fra episoden.

Til retten forklarede hun, at hun havde været til tandlæge tidligere på dagen, hvor hun fik bedøvelse. Derefter tog hun over til en kammerat, hvor hun de næste timer ifølge hende selv drak i alt otte øl. Hun nægter at have indtaget stoffer, og hun understreger, at hun faktisk ikke bryder sig om at drikke meget alkohol og normalt prøver at moderere sit indtag. Kvinden tror selv, at hendes berusede tilstand og dårlige hukommelse fra hændelsen skyldes, at hun blev mere fuld, da hun kom ud i kulden, samt at noget påstået ptsd kan have spillet ind.

– Det blev is det hele, og så troede jeg, der var en masse mennesker efter mig, sagde hun i retten.

Spørgsmålet om stavlygten

I relation til sin klients berusede og påstået forvirrede tilstand gjorde kvindens forsvarer betjentens stavlygte til genstand for skyldsspørgsmål og ved eventuel strafudmåling.

Forsvareren, advokat Peter Vang, argumenterede for, at måden den forurettede betjent holdte sin stavlygte på og lyste kvinden ind i ansigtet kan have spillet ind i forløbet. Dog understregede advokaten, at det ikke i sig selv er en truende adfærd, men med kvindens forklaring om sin tilstand taget i betragtning, kan det have betydet, at hun ikke hørte politifolkenes tilkendegivelser eller så deres uniformer.

Fordi kvinden selv siger, hun ikke kan huske noget, er det forsvarerens teori, at hun i sin kognitivt svækkede tilstand pludselig så sig passet op af to for hende ukendte personer, som lyste hende ind i hovedet, og at hun forsøgte at skubbe lygten væk og således uforvarende kom til at ramme betjenten med en hård, flad hånd på kinden.

Spørgsmålet om slagets voldsomhed

En enig domsmandsret var dog ikke 100 procent enig i den forklaring.

For det første, fordi den mener, at slaget var så kraftigt, at det ikke var tilsigtet blot at skubbe lommelygten væk, men kraftigt nok til først at slå lommelygten ud af betjentens hånd, hvorefter der var energi nok i slaget til, at bevægelsen fortsatte, hvorefter det ganske præcist gav betjenten en lussing på kinden.

Derudover tillagde domsmandsretten det også vægt, at den 54-årige tidligere er blevet idømt en betinget fængselsstraf for trusler mod tjenestemand.

Domsmandsretten lagde dog også vægt på, at kvinden havde været i en beruset tilstand, og at den forurettede betjent selv beskrev slaget som et fuldemandsslag.

Derfor idømte retten den 54-årige 40 dages ubetinget fængsel og ikke de 60 dage, sådan som anklageren havde krævet.

Kvinden modtog dommen, og den forurettede betjent rejste ikke noget erstatningskrav.