Kommunens vurdering i 2010: Affaldsmaterialer er ikke en forureningsrisiko

Kommunens vurdering i 2010:  Affaldsmaterialer er ikke en forureningsrisiko
Der var ikke umiddelbart fundet en miljøgift som PCB i materialet til udbygning af forkastningen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 7. MAR 2021 • 09:10
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
7. MAR 2021 • 09:10

MILJØ

Da regionskommunens daværende teknik- og miljøafdeling i april 2010 gav tilladelse til at bruge affaldsmateriale som betonrester og sand fra sandblæsning fra havnen til at forhøje terrænet nordvest for Tejn Havn, skete det uden at kommunen foretog en grundig miljøvurdering.

 

Men det gøres jo,
fordi det er billigt

 

Den umiddelbare vurdering var, at det affaldsmateriale, man ville bruge til udbygning af forkastningen som en del af et stiprojekt, ikke udgjorde en forureningsrisiko, da der ikke umiddelbart var fundet en miljøgift som PCB i materialet.

Desuden ville affaldsmaterialet blive dækket af en membran, der ville forhindre udsivning af eventuelle miljøskadelige stoffer.

Regionskommunens daværende vurdering af projektet som ikke skadeligt for miljøet holdt ikke stik.

Forkastningen er i dag meget nedslidt. Den beskyttende membran er flere steder gået i stykker, så der kan ske en udsivning fra affaldsmaterialet, der har vist sig at være forurenet med tungmetaller og ikke mindst det stærkt giftige Tributyltin (TBT).

Det dummeste

Leif Olsen (SF), formand for miljøudvalget, mener generelt at brug af forurenet affaldsmateriale til bygningsværker "er noget af det dummeste man kan gøre".

– Men det gøres jo, fordi det er billigt, og det gælder over hele Europa. Heldigvis gør vi det ikke særlig meget på Bornholm. Men det er fuldstændig lovligt, siger Leif Olsen.

Der er så en række miljømæssige krav til inddæmning og sikring mod forurening, der skal være opfyldt, blandt andet at det affaldsmateriale, man benytter, skal være "indkapslet", så der ikke kan ske en forurening.

– Det var også derfor, man lagde en membran i forkastningen, siger Leif Olsen.

Forkastningen skal nu renoveres, så den kan fungere som et effektivt bolværk mod havet og beskytte havneområdet og for at sætte en stopper for yderligere forurening med miljøgifte fra forkastningen, ikke mindst i forbindelse med fremtidige storme.