Kommunen pønser ikke på nye restriktioner efter opsang fra Søren Brostrøm

Kommunen pønser ikke på nye restriktioner efter opsang fra Søren Brostrøm
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 11. DEC 2020 • 12:16
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
11. DEC 2020 • 12:16
SUNDHED

På torsdagens pressemøde, hvor regeringen og sundhedsmyndighederne fortalte, at yderligere 31 kommuner bliver pålagt skærpede restriktioner, sendte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, også en formaning til beboerne i den resterende del af landet, hvor man fortsat kan gå på restaurant, til indendørs idræt og komme i skole uanset alder.

I beskeden tog han i udgangspunkt i Bornholm.

– Bornholm kan sige, "nu er det simpelthen nu, vi skal holde smitten ude", sagde Søren Brostrøm om den mulighed, som bornholmere, såvel som visse nordjyder, fynboer og sønderjyder, sidder med.

Herovre tager regionskommunens sundhedschef Karina Nørby og borgmester Winni Grosbøll (S) postivt imod den direkte besked fra Sundhedsstyrelsens karismatiske direktør.

– Det er meget interessant, at Søren Brostrøm nævner lige præcis Bornholm. Og det er rigtigt nok, at det er nu vi skal holde fast, bruge vores viden og ikke slippe de gode vaner – det ville være tosset, siger Karina Nørby til Bornholms Tidende.

– Det aktualiserer den alvorlighed, der er lige nu. Det er en hårfin balance, siger Winni Grosbøll

Det vil ikke overraske hende, hvis den delvise nedlukning snart kommer til at omfatte Bornholm.

– Vi ved, at der skal virkelig lidt til, før det vipper, så jeg ser det som en kraftig, kraftig opfordring til bornholmerne om, at vi selv har indflydelse på, hvilken vej det går. Først og fremmest gælder det om at passe på sig selv og passe på hinanden, siger borgmesteren, som pointerer, at det for mange samfundsgrupper er vigtigt, at kommunen ikke tvinges til at lukke mange aktiviteter ned.

– Jeg er glad for, at vores smittetal ligger dernede, så vi slipper for restriktioner. Det betyder, at vi i forhold til resten kan opretholde et tilnærmelsesvist almindeligt hverdagsliv. Det, tror jeg, er vigtigt for vores unge og børn, der kan have en almindelig skoledag, og også for vores erhvervsliv, der stadig kan have indtægter og holde på job, siger hun og nævner samtidig hensynet til, at de ældre fortsat kan modtage nogle få besøgende, og behovet for at beskytte hospitalerne mod kapacitetsproblemer.

Kun en kæmpe appel

Placeringen lige på vippen og opfordringen fra Søren Brostrøm giver dog ikke anledning til nye indskærpelser fra regionskommunens side, som det skete 17. november, hvor kommunen lukkede omklædningsrum i hallerne og bad foreninger og skoler om at neddrosle aktiviteten mest muligt et par uger, hvilket blev efterkommet af mange.

Selv om kommunens reaktion, der rakte ud over de nationale retningslinjer, havde en positiv effekt på smittetallet, planlægger borgmesteren ingen nye lokale særregler.

– Det lykkedes (i november, red.), fordi det bornholmske samfund spillede med, og siden da har vi haft en rimelig udvikling. Enkelte dage er der høje smittetal, men over syv dage balancerer den. Så nej, der kommer ikke andet end en kæmpe appel, også fra mig. Til syvende og sidst er det den enkelte bornholmers adfærd, der afgør, hvor meget smitten breder sig. Vi skal have i baghovedet, at når man interagerer med folk, kan man potentielt gøre dem syge. Så vi bør måske træde et skridt længere væk fra hinanden, men vi skal stadig kunne snakke sammen og have et hverdagsliv.

Facebook giver nogle gange et lidt forvrænget billede af virkeligheden, men derinde er der i hvert fald rigtig mange bornholmere, som siger, "luk nu bare det hele ned, lad os være så forsigtige som muligt". Hvis du følte, at det var det rigtige at gøre som borgmester. Ville du så i praksis have muligheden for frivilligt at melde kommunen til den delvise nedlukning?

– Det har vi ikke undersøgt, men jeg tror det ikke. For når du lægger restriktioner ned over kommunerne, dispenserer du fra lovkrav. For eksempel på skoleområdet har vi en forpligtelse til at undervise vores børn. I hele det her forløb har jeg haft ret stor tillid til, at der sidder nogle myndigheder med specialuddannede, som kigger dette hver eneste dag. Jeg tænker, at deres faglige vurdering er meget bedre end min, siger Winni Grosbøll.

Vil undgå cafétilstrømning

For sundhedschef Karina Nørby skaber de nye omfattende restriktioner på hele Sjælland og hovedstadsområdet en bekymring for, om nogle af problemerne derfra vil rykke med coronatrætte folk, der rejser hertil som gæster.

– Når Bornholm indtil nu har kunnet holde skruen i vandet, er vi ikke så interesseret i, at hele københavnsområdet rykker herover og går på café. Det er klart, at det er sådan noget, jeg kan blive meget urolig for, siger Karina Nørby.

Hvordan oplever du generelt coronatrætheden i jeres organisation?

– Vi mærker da en metaltræthed allesammen, men jeg tror ikke, at vi er trætte af at gøre, som vi skal. Jeg oplever ikke en coronatræthed i det professionelle, men det kan nok handle om privatlivet. Personalet synes selvfølgelig, det er træls, at der er de her vilkår, restriktioner og særbetingelser, vi hele tiden skal navigere i. Der, hvor vi nok kan opleve træthed her i december, er, når vi går hjem fra arbejde og må undvære de normale vaner.

Hun fremhæver afsavnet af idræt, som en ting, der kan påvirke medarbejdernes gejst i fritiden.

– Det er noget af det, der påvirker. Noget andet er mundbind, som er et vilkår for os på arbejdet. Jeg tror mere, at vi er trætte at tage det på, når vi går i supermarkedet.