Kastet af hest ved møde med vred hund: Håber vi lærer af det

Kastet af hest ved møde med vred hund: Håber vi lærer af det
Mathilde Clemann Jensen er uddannet instruktør og underviser andre hundeejere hos Dansk Kennel Klub. Nu tilbyder hun sin hjælp til den hundeejer, som hun mødte ved Kultippen forleden, som ikke havde styr på sin hund. Her ses Mathilde med sin egen hund, Skala. Privat foto
NYHED | ABONNENT | 15. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
15. FEB 2024 • 05:30

Hun rider et par dage om ugen, Mathilde Clemann Jensen, men oplevede forleden – for første gang – en uheldig episode i mødet med en hund ude i naturen. Nu tilbyder hun i et opslag på Facebook hundeejeren hjælp til at træne sin hund.

Tidende har for nylig kunnet fortælle om en hundelufter, som fik en bøde på 5.000 kroner, da hun nægtede at tage sin hund i snor i et naturbeskyttet område i Aakirkeby.

Hundeejeren, Pernille Wøhler, har siden i et læserbrev undret sig over, at det hun åbenbart ikke må gå ude i naturen med sin "tamme velopdragne hund", og episoden har i det hele taget affødt en del debat.

Men at det ikke nødvendigvis er helt ufarligt med løse hunde i naturen, vidner et opslag, som Mathilde Clemann Jensen har delt på Facebookgruppen "Opslagstavlen Hasle og omegn", og som hun har givet Tidende lov til at citere fra.

Her fortæller hun om et møde med en hund, da hun var ude at ride ved Hasle, og hvor det nær gik galt. Episoden med hundelufteren, som fik en bøde, er hun også opmærksom på, men den har ikke som sådan noget med hendes egen oplevelse at gøre, siger hun til Tidende.

Hun forklarer til gengæld, at når hun delte sin oplevelse på Facebook, skyldes det faktisk blandt andet, at hun ikke følte, hun fik sagt ordentligt farvel til hundeejeren efter den lidt voldsomme episode, som bliver beskrevet herunder – og også, at hun som hundetræner gerne i en god ånd ville tilbyde hundeejeren hjælp til eventuelt at få bedre kontrol over sin hund.

Endelig siger hun, at hun ikke betragter episoden som udtryk for en generel problematik, for helt overvejende er det hendes oplevelse, at hundeejere har godt styr på deres hunde.

– Jeg har heller aldrig før oplevet noget, som det jeg beskriver på Facebook, siger hun.

Og hvor ofte er du ude at ride du?

– Det er jeg et par gange om ugen.

Og hvor ofte oplever du problemer af den her karakter?

– Aldrig. Det er kun sket den her gang. Ellers kan vi altid passere både hunde og andre mennesker i skoven uden problemer. De fleste kalder deres hund til sig eller tager den i snor. Men her var det en hund, der kom jagende imod os, siger Mathilde Clemann Jensen, som bor i Sorthat, og som låner hesten, der er opstaldet i Hasle, når hun skal ud at ride.

 

Mathildes facebookopslag

Her følger episoden, som Mathilde Clemann Jensen på Facebook beskriver således, idet hun indleder med et "Kære hundeejer":

"Du valgte i dag at lufte din hund i skoven lige før Kultippen (Hasle), det kan jeg godt forstå, det er et dejligt sted. Hvad jeg derimod ikke forstår er, at du valgte at lade din hund løbe frit uden snor Jeg er selv passioneret hundeejer, uddannet instruktør og underviser andre hundeejere hos Dansk Kennel Klub. Derfor ved jeg, at man som hundeejer ønsker det bedste for sin hund, MEN i denne situation, valgte du forkert!

Hvis du ikke har kontrol over din hund – hvilket indebærer at kunne kalde den til dig i selv meget fristende situationer, samt hvis din hund ikke har lært selvkontrol nok til ikke at genere andre på jeres tur – SÅ SKAL DIN HUND IKKE LØBE LØS!!!

Med dit valg i dag satte du både mit, min ridemakker, vores hestes og din hunds liv i fare.

Vi kom ridende fra stranden op mod skoven på to store (600 kg) heste, da din hund (en mellemstørrelse, der kunne ligne en DK/SV gårdhund eventuelt blandet med spaniel eller lignende med en blålig dynejakke) kommer drønende imod os. Selv om vores heste er helt trygge ved hunde, bliver de voldsomt bange for din hund, da den begynder at løbe mod os, mens den gør og advarer os mod at komme nærmere.

Desværre er vores heste ikke i tvivl om din hunds intentioner, og de vælger derfor at flygte. Det medfører, at den ene hest stejler, falder til siden og lander oven på mig.

Jeg bliver ramt flere gange af hovene, da hun forsøger at komme op. Din hund står stadig og gør lige ud for mit hoved, mens både jeg og hesten ligger på jorden. Her kommer du heldigvis frem til stedet, men desværre lystrer din hund ikke dit indkald. Da jeg får fat i kanten af hundens frakke, hiver den sig løs, opgiver os og går derefter hen for at gø og springe bag den anden hest. Nu er hun faktisk i stor fare. Hvis min hest begynder at løbe uden rytter, vil hendes hest løbe med. og med mit kendskab til hunde, kan jeg garantere, at din hund ville have fortsat jagten efter dem.

Vi er heldigvis garvede ryttere begge to, og hestene ligeledes livskloge og velopdragne, så det sker ikke. Men jeg tænker med frygt på, om mine niecer og deres veninder, der ofte rider i området, måske møder en fri hund som din en dag. Jeg håber, de ikke får samme tur som mig. Jeg beder for, at de ikke bliver lige så ømme og bange, som vi blev i dag.

Jeg ved, at du blev chokeret over situationen, og at det helt sikkert ikke var din hensigt, da du tog snoren af din hund. Så jeg vil gerne fortælle dig, at jeg næsten er o.k. Jeg har allerede meget store blå mærker, er øm som pokker, og det kommer nok til at koste et par dage på blødt underlag.

Hestene er o.k. De fik et grundigt tjek og en stor pose velfortjente gulerødder.

Hvis du læser dette – jeg håber det når ud til dig! – så vil jeg bare sige, at jeg er ikke "ude efter dig". Mit håb er, at alle hundeejere lige tager min oplevelse med i hukommelsen, næste gang de lufter hund. Jeg har nemlig også lært noget i dag.

Du spurgte til, om jeg var o.k., men vi fik faktisk ikke talt sammen, da jeg både var chokeret og havde travlt med at fange den løse hest. Hvis du vil i kontakt med mig, er mit telefonnummer XX (som Tidende har besluttet at udelade fra denne artikel, red.), og hvis du har lyst, giver jeg gerne et par gode fif til træning med din hund i et par enetimer. Det er et reelt tilbud og ikke et forsøg på at være næsvis.

Håber at høre fra dig."



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT