Forskerne har ud fra forskellige parametre vurderet, om deponering af radioaktivt affald kan lade sig gøre i områdets undergrund. En orange markering betyder, at pålidelige data viser, at det i forhold til parameteret skal undersøges, om tekniske løsninger kan kompensere for mindre favorable forhold. En grøn markering betyder, at data viser, det vil være favorabelt. Bornholms mange grønne markeringer fortæller os derfor, at man ved mere om undergrunden på Bornholm end undergrunden i andre egne af Danmark. En gul markering viser, at data er mere usikre, men at det med sandsynlighed vil være favorabelt at lave deponering ud fra parameteret. Der findes flere forskellig deponeringskoncepter, og forskellige koncepter kan tage højde for de forskellige problemer, som en orange markering gør opmærksom på. Tabel: GEUS
Bornholm har særlig undergrund
Geologisk set adskiller Bornholm sig ellers fra alle de andre egne af Danmark ved, at der er granit i den bornholmske undergrund. Det kan have både fordele og ulemper, når det kommer til deponering af radioaktivt affald.
– Bornholm adskiller sig fra andre dele af landet ved, at have et krystallinsk grundfjeld. Det er uigennemtrængeligt og har stor styrke. Det er en fordel, hvis man skal lave et depot i det. Til gengæld er der også masser af sprækker i det, og vi ved ikke, hvordan de tager sig ud i 500 meters dybde. Det skal undersøges nærmere, siger Helle Harvig Midtgaard.
Skulle det ske, at Bornholms Regionskommune vælger at tilbyde den bornholmske undergrund til mulig deponering, kan man gå til udlandet og finde erfaringer med at lave depoter i klippeundergrund, der ligner den Bornholmske.