”Vi blev skam glade for at bo der, efterhånden som vi fik råd til at indrette med nye ting,” fortæller hun, men der gik et stykke tid, før det gamle brændekomfur blev udskiftet med primus og ovn.
”Der var også murgryde, trævask, nikkelpumpe og lokum i gården,” fortæller hun og fortsætter: ”Og så var der et stort dejligt spisekammer. Det var jo egentligt ret godt, og her kunne man se, at der engang havde været en bagerovn, hvor man bagte sit eget brød. Man gik et par trin ned, og så var den gravet ned i gulvet.”
Der var paplofter overalt, og da mine forældre skulle skifte loftet i bedst-stuen, så dryssede det ned med korn fra loftet. Det skyldtes, at den gamle smed, som havde boet der før, havde tørret korn til sine høns oppe på loftet.
Mine forældre fandt også gamle ting fra smed Jakobsens tid, som de afleverede til Bornholms Museum. Heriblandt en vandsleben havsten af granit med en håndsmedet jernbøjle, som var anbragt i to udborede huller i stenens ender. Den stammede muligvis fra smediens anretning for blæsebælgen, da den blev fundet ved denne. Billedet af stenen og oplysninger om den har jeg fundet på nettet over afleverede genstande til Bornholms Museum, og jeg kan se, at mine forældre har indleveret den i 1961.
Skødepante protokol 1903. Man skal være god til at læse snørklet skråskrift. Men så ved man også, hvordan man skal få vinteraftenerne til at gå.