'Julehjælpen rammer et stort behov'

'Julehjælpen rammer et stort behov'
Helle Rønne Samuelsen er præst i Rønne Vineyard, der igen i år uddeler julehjælp fra lokale donatorer til udsatte bornholmske familier. Arkivfoto: Berit Hvassum
SOCIALT | RØNNE | ABONNENT | 9. OKT 2021 • 13:00
SOCIALT | RØNNE | ABONNENT
9. OKT 2021 • 13:00

Da Rønne Vineyard startede julehjælpen for fire år siden, ramte man et stort behov på Bornholm, fortæller præst Helle Rønne Samuelsen.


Rønne Vineyard har kørt projektet Børnenes Julehjælp Bornholm de seneste fire år med stor succes.

Sidste år fik 193 børn en eller flere julegaver igennem projektet, og der blev delt julehjælp ud for omkring 300.000 kroner.

Maden og gaverne er doneret af lokale virksomheder og privatpersoner. Modtagerne er økonomisk trængte familier, der selv ansøger om hjælpen fra projektet.

Helle Rønne Samuelsen, der er præst i Rønne Vineyard, fortæller, at projektet i høj grad lykkes, fordi man på Bornholm kan mobilisere et stort sammenhold, når der er brug for det.

– Vi er stolte og rørte over, at der er så mange, der vil bidrage til, at alle børn på Bornholm får en god jul. Vi mærker virkelig en ånd af, at vi løfter det her i flok, siger hun.

Et eksempel på næstekærlighed

Ifølge Helle Rønne Samuelsen er det også blevet tydeligt på de fire år, at behovet for julehjælp er stort på Bornholm.

– Der er desværre familier på Bornholm, der simpelthen ikke har økonomisk mulighed for at give deres børn en god julemiddag eller det, de ønsker sig i gave. På de her fire år har vi set, at vi virkelig har ramt et behov med julehjælpen. Der er mange ansøgere, og der er heldigvis også mange, der vil hjælpe med at give de økonomisk trængte familier en god jul, siger hun.

For Helle Rønne Samuelsen er julehjælpen et konkret eksempel på, hvad næstekærlighed er.

– Det er næstekærlighed, når vi kommer de følte behov i møde. Man kan jo komme til at skyde forbi, når man forsøger at hjælpe andre, så man er nødt til at stikke en finger i jorden og mærke, hvad der er behov for. Og her har vi så mødt et stort følt behov, siger hun.

Behøver ikke være troende

Rønne Vineyard holder ansøgningsdage frem mod jul, hvor man kan komme og ansøge om julehjælp.

Den næste gang er 15. oktober.

Helle Rønne Samuelsen understreger, at man ikke behøver at gå i dybden med sin privatøkonomi for at få hjælp.

– Det er vigtigt for os at se på den enkelte familie eller ansøger, når de kommer. Så tager vi en snak og ser, om vi kan hjælpe. Det er ikke altid, at man kan se det på en selvangivelse, om folk har brug for hjælp. Det kan være, man har dummet sig økonomisk, men det er jo aldrig børnenes skyld. Vi synes, at alle børn på Bornholm skal have en god jul, siger hun.

Det er heller ikke nødvendigt at være kristen eller troende, understreger hun.

– Nej, det er for alle, der har brug for det. Projektet handler om, at det er bornholmere, der hjælper bornholmere. Så er der så nogle ansøgere, der har lyst til at udvide deres netværk og komme til vores events. De bliver allesammen inviteret, men for nogens vedkommende er det kun på ansøgningsdagene, vi ses, og det er også hyggeligt, siger hun.

Vil hjælpe ud af udsathed

Mange af dem, der kommer på ansøgningsdagene og beder om julehjælp, er mennesker, som kommer år efter år.

Det er der ingen skam i, men Rønne Vineyard vil også gerne støtte familierne i at komme ud af deres udsathed, fortæller Helle Rønne Samuelsen.

– Det er selvfølgelig ikke godt, hvis man fastholdes i en situation, hvor man har brug for hjælp. Så vi er også optaget af at støtte dem, der kommer til os, med at komme ovenpå. For eksempel ved at holde event med tips til privatøkonomi eller andet, som man kan have brug for, siger hun.

Udover faste gudstjenester og projektet med julehjælpen har Rønne Vineyard også andre tilbud.

Blandt andet åbne netværksgrupper, familienetværk, månedlige pop op-fester for unge, events og udflugter.

Der er ifølge Helle Rønne Samuelsen cirka 100 mennesker, der har deres faste gang i kirken, og derudover en del flere, der bruger kirkens tilbud.