Jane reddede en kvinde ud af brændende hus. Thea fulgte efter en spritbilist

Jane reddede en kvinde ud af brændende hus. Thea fulgte efter en spritbilist
Et diplom og en flot gave blev i dag uddelt til to helte. Fra venstre til højre ses: politibetjent Jacob Kofod Ipsen, Jane Samson, Thea Rosendahl Laursen og politidirektør Martin Preisz Gravesen. Foto: Jacob Jepsen
PRIS | BORNHOLM | ABONNENT | 14. OKT 2021 • 18:30
Jesper Gynther
Journalist
PRIS | BORNHOLM | ABONNENT
14. OKT 2021 • 18:30

I dag blev to bornholmere hyldet på politistationen i Rønne for at vise stort heltemod. Det drejer sig om Jane Samson og Thea Rosendahl Laursen, som på hver deres måde har været med til at hjælpe politiet i livsfarlige situationer.

Ifølge politidirektør Martin Preisz Gravesen får Jane Samson en gave for at have hjulpet sin nabo, en ældre kvinde, ud af et brændende hus. Det skete tilbage i april, og da Jane Samson opdagede, at naboens hus brændte, løb hun straks over til huset.

– Der er ild og meget kraftig røg derindefra, så hun tør ikke gå ind i huset, men bliver ved med at kalde på damen. Og damen er faktisk så forvirret, at hun siger, hun ikke vil komme ud, fortæller Martin Preisz Gravesen.

Selvom Jane Samson kun kan se damens fødder på grund af den tætte røg, så lykkedes det hende at få fat i damen og trukket hende ud af huset. Her ender historien dog ikke.

– Damen er så forvirret, at hun vil tilbage ind i huset igen, så Jane må ligesom holde fast på damen udenfor, indtil der kommer politi, ambulance og brandvæsen til.

Det kunne være gået rigtig galt, for der var så meget røg, at det var livsfarligt at være indeni, så der er ingen tvivl om, at det har været en kæmpe hjælp. Det kan bestemt ikke udelukkes, at der var et liv, der blev reddet den dag

Martin Preisz Gravesen, politidirektør, Bornholms Politi

– Det kunne være gået rigtig galt, for der var så meget røg, at det var livsfarligt at være indeni, så der er ingen tvivl om, at det har været en kæmpe hjælp. Det kan bestemt ikke udelukkes, at der var et liv, der blev reddet den dag, fortæller politidirektøren.

Promille på over to

Thea Rosendahl Laursen fik en gave for at have været en stor hjælp for politiet. Thea Rosendahl Laursen var ude at køre bil på Bornholm, da hun ser en anden bil, som, hun synes, kører underligt. Den slingrer nemlig og kører med skiftende hastigheder og kører i det hele taget mærkeligt.

Derfor ringer hun til politistationen og fortæller om det, men politiet kan ikke komme og hjælpe hende, for der er ikke nogen ledige patruljebiler. I stedet følger Thea Rosendahl Laursen selv efter bilen, mens hun er i telefonisk kontakt med vagthavende på politigården. I 20 minutter kører hun efter bilen, indtil der kommer en patruljebil og tager over og får stoppet den anden bil.

– Thea observerer under kørslen, at han slingrer så meget, han er ved at komme over i den modsatte kørebane, hvor der er biler, så det var farligt.

– Og hun har ganske ret i sin mistanke om, at der var tale om spirituskørsel, for det viste sig, at personen havde en rigtig høj promille, som var over to. Og når du kører med en så høj promille, så vil de fleste mennesker jo være bevidstløse, så det har været særdeles farligt. Det var heldigt, at der ikke skete noget, siger politidirektør Martin Preisz Gravesen.

Han roser Thea for at ville hjælpe politiet, selvom hun var ikke følte sig helt godt tilpas i situationen.

– Hun begyndte jo at blive lidt nervøs over at køre alene efter den her person, så det er en rigtig flot indsats af hende, siger han og fortæller, at under dagens prisoverrækkelse på politigården, fik Thea hilst på den politibetjent, som var vagthavende, mens hun fulgte efter spiritusbilisten.

– De fik lige hilst på hinanden, og det var de begge to glade for, fortæller han og oplyser, at hverken Jane eller Thea har lyst til at tale med pressen, da de stadig er påvirkede af hændelserne.

Antallet af helte går op og ned

Politidirektøren fortæller desuden, at det ikke er så tit, at der bliver uddelt priser for heltemod på politistationen.

– De her to sager er dem, der har været i år. Det er forskelligt, hvor tit der sker sådanne ting. De senere år har vi cirka holdt én seance om året, hvor vi har hædret et par stykker. Men der kan også være år, hvor der ikke er noget.

– Det er ikke noget, vi skal, men noget vi kan gøre, hvis der er nogle borgere, der gør noget ekstraordinært, fortæller han.