– Altså, at det overhovedet kunne lade sig gøre at sende skibene den halve jord rundt for at opnå et specifikt mål om at opbygge en handelsstation, er jo ret fantastisk, siger han.
– Og hvis jeg skal pege på mit bidrag til forskningen, som andre ikke har skrevet om, så er det, at den største udfordring, den danske flåde nogensinde har stået overfor, og som den tacklede rigtig godt, var fraværet af krig i godt 80 år, nemlig fra 1720 og til 1801. Krigen er jo, kan man se i andre lande, selve dynamoen. Rent lavpraktisk kan man se, at i den engelske flåde for eksempel forfremmer man folk, når deres foresatte er døde i krig, eller man forfremmer dem, der har udmærket sig under træfninger til søs. Men så har man pludselig 80 år uden krig, og hvad fa'en gør man så?
Så det har været svært alligevel at opretholde en velsmurt flåde?
– Ja, præcis, men man får et system op at køre, som er relativt velfungerende på trods af fraværet af krig. Vi kalder perioden for "den lange fred" i danmarkshistorien, siger Jakob Seerup.
– Og selv om det gik galt ud for Safi, kan man, hvis man hæver blikket, se, at det rent faktisk handler om, at man har et overskud. Der er ikke krig, men man har flåden, og hvad skal man bruge den til? Nogen får altså den idé at lave en handelsstation i Marokko, og dermed bliver det historien om en fredsramt flåde, som samtidig bliver en historie om at bruge sit overskud og forsøge at få noget godt ud af det. Selv om ting går galt, kan de kaste noget af sig, som vi kan have glæde af lang tid frem, og søetaten havde altså både teknologi og manpower til store projekter.