Jacob 'Opfinder' ser muligheder, hvor andre ser skraldespande

Jacob 'Opfinder' ser muligheder, hvor andre ser skraldespande
Jacob Brömauer giver den gas i liggestolen. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | ØSTERMARIE | Lørdag 29. januar 2022 • 07:30
INTERVIEW | ØSTERMARIE | Lørdag 29. januar 2022 • 07:30

Den 34-årige elektroingeniør fra Tyskland har en kørende havestol, som han styrer med sin gameboy. Han har bygget racerbiler og udviklet lynladere til Porsches første elbil. Nu bor Jacob Brömauer i udkanten af Østermarie med sin familie og ser frem til at lave smarte løsninger på Bornholm.


Bornholm har en unik chance for at vise resten af verden, hvordan man sorterer affald på den billigste og mest bæredygtige måde.

Det siger Jacob Brömauer fra Sydtyskland. Han flyttede til Bornholm for et år siden sammen med kone og tre børn og bor nu i udkanten af Østermarie, hvor han er i gang med at sætte familiens hus i stand.

Den 34-årige ingeniør har en praktisk og positiv tilgang til tingene. Et problem er til for at blive løst. Det gælder også affaldssortering i ti fraktioner.

– Jeg synes, affaldssorteringen her på Bornholm er meget old school med kun to spande, siger han og sætter en kop kaffe med havremælk på spisebordet.

Job hos Porsche

Jacob Brömauer er uddannet tømrer, mekaniker og elektroingeniør. Før flytningen til Bornholm var han ansat i Porsches udviklingsafdeling. Virksomheden ligger i køreafstand fra Karlsruhe, hvor han kommer fra.

Hos Porsche beskæftigede han sig med udvikling af højhastighedsopladning af elektriske biler.

– Min favoritbil er Porsche Taycan, siger Jacob Brömauer. Taycan er navnet på Porsches første elektriske model, og Jacob Brömauer var med til at udvikle prototypen til bilens opladningssystem.


Alle drømme kan realiseres, hvis man kan programmere. Her er Jacob Brömauer i gang med at lodde et printkort. Foto: Jacob Jepsen


Problemer med Power-to-X

Mikrokommunikation, altså kunsten at få to sprog til at kommunikere elektronisk, samt konvertering og opbevaring af strøm, er emner der optager Jacob Brömauer.

Der er problemer med Power-to-X, siger han, for når man lagrer elektricitet fra grøn energi går 50 procent af energien tabt. Når den lagrede elektricitet tilbagekonverteres til strøm, går yderligere 25 procent tabt.

Det kunne være spændende at udvikle en smartere måde at lagre elektricitet på, siger han.

Alt kan løses med programmering

Som ung interesserede Jacob Brömauer sig brændende for sine hobbyprojekter. Meget mere end for at gå i skole. Derfor blev han tømrer. Senere udviklede han en brændende interesse for benzinmotorer og uddannede sig til landbrugsmekaniker.

Derefter tog interessen en drejning i retning af elektronik.

– Det startede med microcontrollers. En microcontroller er en ekstremt lille computer, som selv om den ikke har meget kraft alligevel er i stand til at udføre mindre operationer, som at aflæse en elektrisk spænding og styre en motor i forhold til spændingen. Jeg opdagede, at alle mine drømme kunne realiseres gennem programmering, siger han.

Jacob Brömauer læste datasheets, og fandt ud af hvordan de små computere skulle programmeres. Lærte assembly language, som er det sprog, som microcontrolleren forstår.

Der er også ting, microcontrollere ikke forstår, erfarede Jacob Brömauer.

– Det er ret svært, hvis du for eksempel vil have den til at dividere tal. Den funktion findes ikke, og så er du nødt til at lave den selv. Der er mange ting at udvikle eller arbejde uden om, bare for at få den til at lave små ting. Men det var virkelig sjovt, siger Jacob Brömauer.

Teamleder for Formula-team

Undervejs fandt han ud af, at det sprog, han brugte til at programmere på, ikke var helt det samme som det standardsprog, man normalt anvender i elektronikindustrien.

Derfor tog han en bachelor i electrical engineering på Pforzheim Universitet med microcommunication som hovedspor. Undervejs blev han optaget på universitetets Formula Students Team. Formula Students er et specialprogram for universitetsstuderende verden over, hvor holdene konkurrerer om at udvikle den bedste Formula Student-racerbil, inspireret af de rigtige Formel 1-biler, men på mindre avanceret skala.

Brömauer blev leder af holdets eletronikteam og var også kører. Det gav ham et spændende indblik i topydelse og fart.

– En Formula Studentcar kører ikke stærkt i traditionel forstand, men den kommer meget hurtigt rundt i kurverne. Cornering er fokus på de her biler, de skal være lette. Men de er også hurtige, de har verdensrekorden for 0-100 kilometer i timen. 1,6 sekunder, tror jeg. De accelerer på 30 meter, der er meget høj G-faktor. Det var virkelig sjovt, siger han.

Udvikling gør mig lykkelig

Efter endt uddannelse blev Jacob Brömauer ansat som elektronikudvikler hos Porsche Engineering, en underafdeling af Porsche A/G. Og så fik han pludselig lidt for travlt, for i den periode blev han også far til sit første barn.

– Jeg følger altid min passion. Det er måske ikke den smarteste karrierestrategi, men det gør mig lykkelig. Og jeg føler, at jeg bliver meget god til de ting, jeg er meget passioneret omkring, lyder ræsonnementet.

På et tidspunkt begyndte Brömauers hustru imidlertid at føle, at hendes mand var ved at blive lidt for optaget af at forfølge sin passion. Når han ikke var på arbejde, brugte han en stor del af tiden med at sidde i sit værksted og lodde, og til sidst tog parret en rask beslutning og solgte huset og alle deres ejendele.

– Og så tog vi ud at rejse i et år, siger han.

Man er happy her

Rejsen endte på Bornholm, hvor et af Brömauer-parrets vennepar slog sig ned nogenlunde samtidig.

– Ligesom os havde de fået nok af det travle liv. Vores liv var meget stresset, inden vi kom herover. Her falder alt til ro, tingene går langsomt, her er fredfyldt, happy. Den første dag, vi var her, sagde børnene: Her vil vi aldrig fra igen.

Nu sidder Jacob Brömauer i et hus i Østermarie og arbejder som selvstændig konsulent. Han har kunder i Tyskland og England, men vil også gerne lægge nogle kræfter på Bornholm.

– Der er en ny spirit på Bornholm i forhold til reducering af affald og CO2. Man vil ændre tingene i stedet for at holde fast i de støvede industrielle måder at håndtere tingene på. Man vil prøve noget nyt. Det er interessant for mig.

 

 

Man skal ikke være bange for mange spande

 

På det nye bornholmervisitkort står der hardware-software developing og prototyping. Jacob Brömauer arbejder i øjeblikket på at løse en opgave for en kunde i London. Men det er ikke helt slut med hobbyprojekterne, indrømmer han.

Det er den kørende liggestol ude i haven et bevis på.

Den var ikke så svær at lave, siger Jacob Brömauer. Han har bare manipuleret printkortet i en gammel gameboy, så den nu fungerer som fjernbetjening af sønnens mooncar, havestolen og familiens tv.

Hvis man er så opfindsom, at man kan få en havestol til at køre, kan man måske løse et par af Bornholms presserende udfordringer.

Hvordan løser vi nemmest affaldssorteringen i fremtiden på Bornholm, Jacob?

– Det er et interessant spørgsmål. Med affald er det sådan, at jo mere du sorterer i hjemmene, jo lettere er det at genanvende. Det kræver mange penge og meget energi at sortere affald i en stor blandet bunke. Det nemmeste er at få borgerne til at sortere affaldet i forskellige skraldespande, en til metal, en til plastic og så videre.

Men folk på Bornholm er trætte af udsigten til mange spande.

– Det synes jeg ikke er noget stort problem. På Sicilien har de seks-syv spande. Jeg blev faktisk lidt bekymret, da jeg opdagede, at jeg skulle til at smide plastic og konservesdåser og madaffald i samme spand her på Bornholm. Det er svært at recycle metallet, når det ikke er blevet sorteret, og det er ærgerligt, for metal er meget værd. Det er svært med plastic, men man kan høste energi ved at genanvende madaffald som biomasse, og papir er nemt at recycle, hvis det er sorteret.

Men hvad med de ældre, der ikke kan gå så langt med deres affald?

– Jeg har læst om Wasteman-projektet (Bofas pilotprojekt i blandt andet Gudhjem og Pedersker, red.), hvor det var robotter, der kørte rundt i de små byer og samlede affald ind, fra en ny lokation hver dag. Det er da en mulighed. Hver tirsdag stopper robotten med 20 beholdere foran dit hus, og så går du ud med dit affald.

Men det kræver stadig en masse spande i dit hus?

– Jamen det er en negativ måde at tænke på, synes jeg. Jeg ser det her som en meget positiv ting. Hvis Bornholm finder en genial løsning på problemet, kan den sælges i hele verden. Vise, at det er muligt at finde løsninger, der er gode for miljøet, og hvor affaldet kan genanvendes. I bedste fald kan du tjene penge på at være smart i forhold til recycling. Det er en udfordring i hele verden. Hvis vi finder en effektiv løsning, kan det hjælpe en masse andre lande. Hvis du ikke prøver nye ting af, vil du aldrig få ideer til at vokse, siger den tyske tilflytter.

Hvis man er rigtig smart, kan man måske finde en løsning, så affaldssorteringen bliver gratis eller måske ovenikøbet kan skabe et overskud, siger Jacob Brömauer.

– Det kræver måske lidt mere arbejde og lidt mere plads at sortere i hjemmene, men det er den nemmeste måde at håndtere det på. Og det er en chance for at opbygge recycling på Bornholm. Hvis vi laver en god sortering derhjemme og finder et godt system, kan det i sidste ende blive en indtægtskilde. Og det kan også gøre sorteringen i sig selv billigere til gavn for borgerne.

 

FÅ ABONNEMENT