Ingen mundbind og flere billetter efter lempelser, men Folkemødet bliver stadig med restriktioner

Ingen mundbind og flere billetter efter lempelser, men Folkemødet bliver stadig med restriktioner
Snart er der folkemøde i Allinge igen. Selvom der med den seneste genåbningsaftale er lempet for en del coronarestriktioner, vil der stadig være restriktioner på Folkemødet i år. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 14. JUN 2021 • 07:32
| ABONNENT
14. JUN 2021 • 07:32

FOLKEMØDET

Når Folkemødet åbner på torsdag, er samfundet gjort fri af flere af de coronarestriktioner, vi var underlagt, da Foreningen Folkemødet skulle planlægge årets demokratifestival.

Derfor kan man fristes til at spørge, hvorfor man ikke åbner helt op og laver et folkemøde, som man kender det fra før corona.

Men så simpelt er det ikke, fortæller folkemødedirektør Camilla Laudrup.

Foreningen Folkemødet har valgt at følge retningslinjerne for store kulturelle arrangementer, og til sådanne er der fortsat restriktioner i forhold til afstand og forsamlingsantal.

– Vi gør alt, hvad vi kan, for at skabe et sundt og trygt folkemøde for alle. Derfor har vi valgt at følge myndighedernes retningslinjer for store kulturelle arrangementer. Og der er altså flere retningslinjer, også selvom folk tror, at det bare er frit. Det er det altså ikke. Der ér retningslinjer, man skal følge, når man er et stort kulturelt arrangement, understreger hun.

Lukker lidt flere ind

Men lempelserne i forbindelse med den seneste genåbningsaftale får dog alligevel indflydelse på årets folkemøde.

For det første har folkemødet frigivet flere billetter til enkelte events på hovedscenen, fortæller Camilla Laudrup.

– På hovedscenen har vi valgt at sige, at vi godt kan lukke lidt flere ind på nogle enkelte programblokke, fordi man nu gerne må gå op i antal, siger hun.

Det gælder blandt andet for arrangementet torsdag, hvor Folkemødet viser landskamp på storskærm ved hovedscenen, fredag middag, hvor Mette Frederiksen holder tale, og fredag aften, hvor Annika Aakjær spiller koncert.

For det andet skal publikum ikke længere bære mundbind på Folkemødet, da mundbindskravet generelt er ophævet fra 14. juni.

Når lempelserne kun kommer til at have indflydelse på enkelte programblokke på hovedscenen, skyldes det både forsigtighed og et gældende afstandskrav ved de scener, der er i telte, fortæller Camilla Laudrup.

– Vi kan lukke flere ind ved hovedscenen, fordi det foregår udenfor, og fordi vi har bænke nok til, at der kan være på den anden side af 600 mennesker. Men i de andre sektioner kan vi ikke ændre på tingene nu. Der bliver det mellem 70 og 170 personer i hver telt, for der kan vi ikke forsvarligt lukke flere ind. Så det er alene på hovedscenen, at vi kan tilbyde en lille portion flere billetter, siger hun.

I teltene skal der nemlig ifølge folkemødedirektøren være en stols afstand mellem publikum, der ikke kender hinanden, og Foreningen Folkemødet har ikke mulighed for at vide, hvem der kender hinanden på forhånd.


Foto: Berit Hvassum


Ud af ekkokammer og ind i dialog

Nu er der kun tre dage til, at Folkemødet åbner efter mange måneders planlægning og usikkerhed i forhold til corona.

For Camilla Laudrup er den primære følelse nu en stor lettelse over, at det overhovedet kunne lade sig gøre at holde et folkemøde på Bornholm.

– Jeg må sige, at efter folkemødet blev aflyst sidste år, og at vi i mange måneder har været usikre på, hvordan coronasituationen ville udvikle sig, og hvad det ville betyde for, om vi kunne holde et reelt folkemøde, så føler jeg nok allermest en lettelse over, at der bliver et folkemøde her i Allinge. At vi er tilbage. Også selvom det bliver i en meget mindre målestok i Allinge, end vi plejer, og meget mere online, end vi plejer, siger hun.

Camilla Laudrup mener også, at det er vigtigt, at der kommer et folkemøde netop i år.

– Jeg glæder mig rigtig meget til, at folkemødet kan være med til at genstarte dialogen i det her land. I Foreningen Folkemødet er det vores indtryk, at der er mange organisationer og græsrødder, som oplever, at det er vigtigt, vi kommer i gang med at debattere og være i dialog igen efter et helt år med coronabobler og ekkokamre. Det har vi så lagt os i selen for at gøre på en coronatilpasset måde, så godt vi kunne. Og nu sker det så. Yes!, siger hun.