Idrætstimer i gokart skubber grænser for både elever og lærer

Idrætstimer i gokart skubber grænser for både elever og lærer
Eleverne oplever, at det er fysisk hårdt at køre gokart. Foto: Østerlars Friskole
ØSTERLARS | Tirsdag 7. december 2021 • 10:17
Berit Hvassum
Journalist
ØSTERLARS | Tirsdag 7. december 2021 • 10:17

Motorsport i undervisningen breder idrætsfaget ud for elever i et fireugers forløb.

På Friskolen i Østerlars er idrætstimerne for en stund flyttet ud af sportshallen på skolen.

Overbygningseleverne i idrætsundervisningen har fået motorsport på skemaet og beskæftiger sig med gokart som idrætsform.

Det er projektet "Hestekræfter – motorsport på skemaet", som er et undervisningsforløb for 7.-10. klasse.

Formålet med undervisningsforløbet er at skabe opmærksomhed omkring kompetencer og kvaliteter, som motorsport kan være med til at understøtte. I et tæt samarbejde mellem motorsportsklubber, EUD og folkeskole, ledes eleverne igennem et bredt tværfagligt forløb.

"Hestekræfter – motorsport på skemaet" er et undervisningsforløb for 7.-10. klasse. Foto: Østerlars Friskole

På Østerlars Friskole er det idrætslærer Jonas Lind, som leder projektet for skolens 40 elever i overbygningen.

– Vi kører efter et kompendie, hvor eleverne igennem et fireugers forløb skal måle lyd, udstødningsgasser og beregne tid og hastighederne ud, når vi er på gokartbanen sammen, fortæller han.

I projektet bliver eleverne præsenteret for og skal arbejde med områder indenfor EUD, herunder mekaniker, pladesmed, autoelektriker, teknisk mekanisk forståelse (motorlære), matematik (algebra & statistik), fysik/Kemi (energi og forbrænding) og fysisk træning.

– Eleverne synes, at det er fantastisk fedt at få bredt idrætsfaget ud. Det overrasker dem, at det er så fysisk hårdt at køre gokart, og at det kræver meget forberedelse at sætte sig i en gokart, siger Jonas Lind.

Flytter grænser

Jonas Lind har selv fået stor glæde ud af de fireugers forløb sammen med eleverne.

– Det har været en stor oplevelse for mig at se på den fysiske træning på en anden måde, når vi har arbejdet med styrketræning.

Eleverne skal blandt andet måle lyd og udstødningsgasser samt beregne tid og hastigheder ud. Foto: Østerlars Friskole 

– Jeg er også kommet ud af min almindelige komfortzone. Jeg var ikke inde i den verden før og så også elever, som i begyndelsen var bekymrede for kørsel i gokart, men endte med at få flyttet deres grænser og få en succeoplevelse, forklarer Jonas Lind.

– Det har især overrasket mig, hvor omstændelig motorsporten er. Der er mange aspekter i det, og man skal kunne mange ting.

Når de fire ugers projekt er afsluttet, har eleverne været ude at køre gokartkørsel to gange i Stenseby Gokartcenter med en underviser fra projektet.

 

FÅ ABONNEMENT