Idræt får veteraner tilbage i samfundet

Idræt får veteraner tilbage i samfundet
Veteraner med fysiske og psykiske skader får nu mulighed for at træne i trygge rammer på Almegårds Kaserne sammen med pårørende. Arkivfoto af Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 15. JAN 2022 • 15:30
Berit Hvassum
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
15. JAN 2022 • 15:30

Landsdækkende træningstilbud for skadede veteraner er kommet til Bornholm

Torsdag blev et nyt idrætstilbud sat ind til skadede veteraner på Bornholm.

Tilbuddet er målrettet tidligere udsendte soldater fra krigene på Balkan, Irak og Afghanistan, som nu kan få sved på panden i et sjovt og trygt fællesskab i Bornholms Værns Idrætsforening.

Det er Dansk Idrætsforbunds’ Soldaterprojekt og Dansk Militært Idrætsforbund (DMI, red), som står bag det landsdækkende Safe Zones-træningstilbud til veteraner, der udbydes 44 steder i landet i samarbejde med lokale idrætsforeninger.

På Bornholm er Bornholms Værns Idrætsforening lokal aktør på træningstilbuddet.

– Der kom én mand, men det er ikke usædvanligt i starten, fortæller Claus Nielsen, sportspsykolog og ansat i DIF, (Dansk Idrætsforbund, red) og DMI.

– Der var fire tilmeldte, men jo tættere det kommer på, jo sværere kan det være for veteranerne at møde op, siger han.

Claus Nielsen kører rundt i hele landet og underviser i forskellige træningsformer for veteraner og deres pårørende. Blandt tilbuddene er cykling, skydning, bueskydning og idrætscamps.

Lukkede træningsfælleskaber er vejen tilbage til arbejdsmarkedet

– Det er idrætten, vi bruger som løftestang til at give dem en frisk start og til at komme ud blandt andre mennesker, siger Claus Nielsen.

– Det er en rejse fra den militære verden og over i den civile verden, og vi hjælper med at reintegrere soldaterne i arbejdsmarkedet.

– Vi ser ret ofte, at de søger ud på andre hold med helt almindelige mennesker efter et forløb i et lukket træningshold og så begynder de at kunne indgå i andre fællesskaber, fortæller Claus Nielsen.

Ifølge Claus Nielsen er der cirka 20 veteraner på Bornholm, som lider af social angst og lever isolerede liv, fordi de har fået konstateret posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD, red).

– Vi har en forventning om, at der er 50-60 mennesker i alt, som ligger på kanten af målgruppen, siger han.

Arrangørerne af Safe Zones på Bornholm har en samarbejdsaftale med Bornholms Regionskommune, der betaler kontingent for veteraner, som ønsker at træne i et Safe Zones-tilbud.

Bornholms Regionskommune og Bornholms Veteran Forum har støttet med 10.000 kroner, oplyser Claus Nielsen.


Info

Træningen for skadede veteraner foregår hver torsdag i gymnastiksalen på Almegårds Kaserne. Er man interesseret som veteran eller pårørende, kan man rette henvendelse til Claus Nielsen på tlf. 2856 5326, Jobcenteret i Bornholms Regionskommune eller Bornholms Værns Idrætsforening.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?