I morgen kan vi smide mundbindet: 'Det bliver rart'

I morgen kan vi smide mundbindet: 'Det bliver rart'
Arkivfoto
| ABONNENT | 13. JUN 2021 • 13:10
| ABONNENT
13. JUN 2021 • 13:10

CORONA

På mandag er det med få undtagelser slut med at bruge mundbind. Det kom frem på et pressemøde tidligt torsdag morgen, hvor en genåbningsaftale var forhandlet på plads af Folketingets partier. I genåbningsaftalen står også, at barer og restauranter må have længere åbent indtil midnat. Det gælder allerede fredag. Og mandag kan du gå ned og handle ind uden dit mundbind på, og uden at det kan koste dig en bøde, hvis ikke du har det på. Der er dog stadig krav om mundbind i offentlig transport, når man står op.

Vi har taget temperaturen på Store Torv – vækker et mundbindsfrit Danmark glæde, eller maner det til bekymring? Vi har spurgt, hvad folk synes om, at mundbindet snart må tages af.

Jytte Rømer. Foto: Niels Vesterlund Mathiesen


Jytte Rømer, bor om sommeren i Egeby: 'Jeg vælger selv'

– Jeg vil stadig selv vælge, hvornår jeg vil have mundbind på eller ej. Jeg tager det på, når det passer mig. Men selvfølgelig gør jeg det i offentlig transport. Jeg er stadig i risikogruppen, og det er ikke fordi, at jeg føler mig skræmt, men der kan opstå kaotiske situationer, hvor jeg nok vil tage mundbindet på. Og så er jeg sikker på, at som resultat af at vi kan smide mundbindet, så vil smitten stige. Det er heller ikke alle, der er vaccineret endnu, det skal man også huske på, siger Jytte Rømer.

 

Tage Bonde Hansen. Foto: Niels Vesterlund Mathiesen

Tage Bonde Hansen, Rønne:'Det er en befrielse'

– Det er en befrielse at kunne tage mundbindet af. Det er rart. Alle vi som er sårbare er jo også vaccineret nu. Så jeg tænker, at pandemien også snart må være ovre i Danmark. Derfor tror jeg heller ikke, at jeg vil benytte mig af mundbind mere. Udover der, hvor vi skal. Det er fint, at det stadig gælder i offentlig transport. Måske betyder det ikke så meget lige her på øen, men i byerne kan man godt stå tæt i busser, metro og så videre. Men nu kan det næsten ikke gå hurtigt nok med at få afviklet den her pandemi. Vi har aldrig været skræmte af den, men vi har taget vores forholdsregler min kone og jeg, siger Tage Bonde Hansen.

Cathrine Buchardt. Foto: Niels Vesterlund Mathiesen


Cathrine Buchardt, Rønne: 'Nu kan jeg kende folk igen'

– Det bliver mega dejligt. Jeg har haft svært ved at tænke klart, når jeg har mundbind på. Man går rundt i sådan en klokke, når man har det på. Jeg har også følt, at jeg ikke har set så mange kendte ansigter, som jeg plejer, fordi man ikke kan genkende folk. Det lukker jo meget ned for ansigtet. Men jeg har godt kunne se, at det var en nødvendighed, og jeg har aldrig været modstander af mundbindet. Jeg tager det jo bare på, når jeg skal, men det slipper jeg så for nu, siger Cathrine Buchardt.

 

Jesper. Foto: Niels Vesterlund Mathiesen

Jesper, Vordingborg: 'Det har aldrig ikke skadet nogen'

– Jeg har nærmest vænnet mig til det nu. Og jeg tror, at det har hjulpet, især hvis vi sammenligner med Sverige, hvor de ikke har så mange restriktioner. Der har jo været mange smittede. Det gør det selvfølgelig lettere, at man ikke skal have mundbindet med rundt mere. Jeg synes, at det er svært at gennemskue, om det vil have nogle konsekvenser, at det bliver fjernet som restriktion. En ting er sikkert, det har aldrig skadet nogen at have det på. Jeg er fuldt vaccineret, men hvis jeg ikke var, så ville jeg måske bruge det visse steder lidt endnu. Men nu kan jeg nok slippe det helt, siger Jesper.

 

Vitus Nielsen (yv.) og Jakob Nielsen (th.). Foto: Niels Vesterlund Mathiesen

Vitus Nielsen og Jakob Nielsen, Rønne: 'Vi kan komme tilbage til en normal hverdag'

– Det bliver rart, at vi ikke skal have det med rundt mere. Det er upersonligt, og det kan være svært at genkende folk. Jeg håber det betyder, at vi kan komme tilbage til en normal hverdag. Man kan også føle sig så begrænset af det, siger Vitus Nielsen.

– Ja, hvis man glemmer mundbindet, så er man jo på den, tilføjer Jakob Nielsen og fortsætter:

– Jeg bor jo lidt væk fra centrum på cykel, og hvis jeg glemmer det derhjemme, så tager det altså lang tid lige at hente det hjemmefra. Ellers så skal man stå og vente udenfor, mens ens venner går ind i butikker eller restauranter osv.

– Jeg håber virkelig ikke, at jeg vil tænke over mundbind mere. Jeg tænker heller ikke, at det er nødvendigt mere, nu hvor de sårbare danskere er vaccineret. Måske er det egoistisk, men jeg har tænkt mig at smide mundbindet, der hvor jeg må selvfølgelig. Også fordi de nærmeste og sårbare, som jeg kender, de er vaccineret ny. Derfor tror jeg ikke, at jeg vil skænke mundbindet en tanke mere, siger Vitus.