Hver fjerde livreddende aktion i Danmark var på Balka

Hver fjerde livreddende aktion i Danmark var på Balka
Trygfonden Kystlivredning har passet 35 livreddertårne i Danmark denne sommer. Seks ud af 22 hændelser, hvor livredderne har skønnet, at strandgæster var i livsfare, fandt sted på Balka Strand. Foto: Jacob Jespen
NYHED | BALKA | ABONNENT | 18. AUG 2022 • 17:40
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BALKA | ABONNENT
18. AUG 2022 • 17:40

Mere end hver fjerde livreddende aktion ved de danske strande med livreddertårne denne sommer fandt sted på Balka, hvor en 75-årig tysker druknede for to uger siden.

17. august var sidste dag med aktivitet i livreddertårnene på Balka og Sandvig Strand, som har været bemandet siden 24. juni. Sommeren har været travl for de livreddere, der har haft den lange sandstrand på Balka som base. Seks gange har de været på "livreddende aktioner", der er Trygfonden Kystlivrednings betegnelse for hændelser, hvor det vurderes, at en eller flere personer har været i livsfare.

Organisationen har holdt et vågent øje med sommerlivet fra 35 livreddertårne rundt omkring i Danmark, og samlet set er der registreret 22 livreddende aktioner. Det vil sige, at mere end hver fjerde er fundet sted på den sydøstbornholmske strand. I 2021 var der ingen af den type aktioner på Bornholm.

Kilde til fast arbejde

Fralandsvind fra vest skabte flere gange farlige situationer, og livredderne måtte i løbet af juli blandt andet redde en familie i havkajakker og et søskendepar på luftmadrasser sikkert i land. I starten af august hjalp livredderne to gange windsurfere – en af gangene efter en instruktør advarede om, at en kursist var fanget i fralandsvind nord for livreddertårnet.

Netop udstyr til surfere og stand up paddle-board, som flere personer kan sidde eller stå på, har i flere år sat livredderne på Balka på arbejde, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

– Det er desværre en kilde til fast arbejde. Langt overvejende prøver vi at stoppe folk, før de stiller sig op på boardet og går i vandet, men det er lidt svært, når der er en udlejer ved siden af, siger han til Tidende.

I den kommende tid vil Trygfonden Kystlivredning kontakte kommunerne og orientere om, hvad man kan gøre for at forbedre sikkerheden, også når der ikke er livreddere til stede. Nye foranstaltninger på Balka er ikke nemt at pege på for kystlivredningschefen.

– Hvad katten gør man? Balka er jo en stor og lækker strand. Den har udlejning og surfskole, og det tiltrækker nogle kursister og også mange nybegyndere, som tænker, at det er et fornuftigt sted at gå i vandet. Det er jo det også langt overvejende, men det blæser altså af og til på Bornholm, og når vinden kommer fra vest, er stranden altså meget udsat, siger Anders Myrhøj, der gerne ser, at udlejere af udstyr advarer mod vindens farer.

– Man kunne måske godt ønske sig, at man sagde: "Det er ikke lige i dag, I skal gå for langt ud", eller at man lavede nogle foranstaltninger, så stand up paddle-board ikke så hurtigt kom i store problemer. Det er desværre stukket af et par gange de senere par år på Balka.

Oppustelige stand up paddle-board (SUP) er vundet frem inden for de seneste ti år. I drilske vindforhold kan det være svært at komme retur til kysten, og livredderne er opmærksomme på at advare SUP-brugerne, når der er fralandsvind. Arkivfoto: Berit Hvassum


Flere folk på samme bræt

Anders Myrhøj vurderer, at det er svært at ændre strandgæsternes bevidsthed om risikoen på stranden.

– Det er jo sjældent lokale, der kommer galt af sted, men folk, som er på ferie og vil have det sjovt. Desværre har vi ofte set, at man har venner eller børn, som ikke nødvendigvis har vest på eller gode svømmefærdigheder med ude på boardet, og så er det altså noget skidt pludselig at være 500 meter fra kysten, siger han.

I en af de seks aktioner lykkedes det ikke at redde liv. 4. august døde en 75-årig tysk kvinde. Hun havde været i vandet, men var kommet i land ved Balka Havn, da en badegæst kontaktede livredderne. De fik besked om en ulykke med en person i kritisk tilstand 500 meter fra livreddertårnet. Tårnet blev lukket midlertidigt, og en livreddere sejlede til ulykkesstedet, og en anden kørte af sted i bil. Da livredderne ankom, var vidner i gang med at give hjertelungeredning, og livredderne overtog. En hjertestarter blev bragt til stranden og taget i brug, men trods indsatsen, som varede ved, indtil ambulancen ankom, overlevede kvinden ikke.

Årets overblik

Sandvig: 0 livreddende aktioner, 35 førstehjælpsaktioner, 122 forebyggende aktioner og 1.940 oplysende indsatser

Balka: 6 livreddende aktioner, 30 førstehjælpsaktioner, 154 forebyggende aktioner og 2.196 oplysende indsatser

Livreddertårnene har været bemandet fra 24. juni til 17. august.

Kilde: Trygfonden Kystlivredning