Hundredevis af underskrifter mod nedskæringer på børneområdet

Hundredevis af underskrifter mod nedskæringer på børneområdet
Børnene Bornholms Fremtid har endnu engang indsamlet underskrifter, der skal anspore politikerne til at opprioritere børneområdet fremfor at lave nedskæringer. Foto: Mette-Marie Andersen.
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 16. NOV 2021 • 07:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
16. NOV 2021 • 07:30

Borgergruppen Børnene Bornholms Fremtid har indsamlet 320 underskrifter på deres budskab om at stoppe nedskæringer på børneområdet.

Siden oprettelsen i september er facebookgruppen Børnene_Bornholms Fremtid vokset og vokset.

I dag kalder gruppen sig en borgergruppe, og lige op til valget har de indsamlet 320 underskrifter, der bakker deres hovedpointe op: Invester i børnene på Bornholm - stop nedskæringerne.

Herunder er der 13 specifikke punkter, som borgergruppen ønsker, at man fra politisk side prioriterer. Det er blandt andet at fremtidssikre specialtilbuddene Heldagsskolen og DASK, at bevare to-lærerordningen, bevare minimumsnormeringer og at indføre klubtilbud efter skole fra 4. klasse.

Gruppe startet i protest

Gruppen blev oprindeligt startet af Alette Franch Nielsen og Pieter Theron, der begge er tilflyttere med børn i skolealderen.

De var frustrerede over det budget, som Socialdemokratiet og Venstre indgik, hvor blandt andet specialtilbuddet DASK i første omgang stod til at blive udfaset og Madskolen på Paradisbakkeskolen stod til at lukke.

Siden har Thomas Thors (S) og Søren Schow (V), kraftigt ansporet af debatten om budgettet og underskriftindsamlinger for bevarelse af DASK og Madskolen, ændret prioriteringerne i budgettet, så der alligevel er penge til videreføre begge dele.

Selvom DASK og Madskolen blev reddet, har gruppen Børnene Bornholms Fremtid ikke nedlagt sig selv. Tværtimod arbejder gruppen fortsat for at få politikerne til at opprioritere fremfor at spare på børneområdet. Blandt andet ved at lave den aktuelle underskriftsindsamling op til kommunalvalget i dag.

Klubtilbud stort ønske op til valg

I underskrifterne kan man læse flere af borgernes motivationer for at skrive under. Her fylder ønsket om et klubtilbud efter 4. klasse især.

– Jeg skriver under, fordi jeg mener, at det er dybt kritisabelt, at børnene på Bornholm ikke har et klubtilbud for 4. klasse og op. Man lader børnene tumle rundt alene i flere timer hver dag, hvor man i stedet kunne give dem en masse sjove oplevelser og skabe sammenhold. Det kan helt sikkert ses i statistikken over børn og unge med udfordringer ift. rusmidler, kriminalitet og vold, skriver en af underskriverne.

En anden underskriver beskriver, hvordan netop et klubtilbud gjorde en forskel, da uderskriveren selv var barn.

– Jeg har selv været barn og ung på Bornholm, og det var så vigtigt, at vi havde fritidstilbud. Det gav venner, tryghed og især læring - og dem jeg kendte, som ikke var med i ungdomstilbud, var også dem, som lavede lidt mere ballade end godt var, og de blev heller aldrig en rigtig del af os andre (som faktisk har holdt sammen siden). Den gruppe jeg var en del af, er også en del af den gruppe, der har været med til at udvikle Bornholm siden. Det er dels fordi vi havde meget drevne forældre, men det skyldes helt sikkert også, at det var, fordi vi havde så godt et fællesskab, hvor vi inspirerede hinanden. Ungdomstilbud handler ikke kun om nutid, men også fremtid, skriver en anden.

– Der er et kæmpe behov for mere fællesskab blandt børn og unge. Mange isolerer sig måske derhjemme bag en skærm, eller måske har forældrene ikke økonomisk overskud til at sende børn afsted til aktiviteter efter skole. Børn og unge har brug for at udfolde sig - særligt i denne “post”-corona tid. Jeg bakker fuldt ud op omkring et klubtilbud til børn og unge her i byen, skriver en tredje.