Hjemmepleje fik påtaler for flere forhold: 'Større problemer af betydning for patientsikkerheden'

Hjemmepleje fik påtaler for flere forhold: 'Større problemer af betydning for patientsikkerheden'
Modelfoto
| ABONNENT | 26. AUG 2020 • 17:08
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
26. AUG 2020 • 17:08
HJEMMEPLEJEN

Det har rodet i hjemmeplejen i Aakirkeby distrikt. Og det har rodet så meget, at det efter Styrelsen for Patientsikkerheds opfattelse udgjorde en risiko for patientsikkerheden i området.

Det fremår af en tilsynsrapport som blev udarbejdet i forlængelse af, at Styrelsen for Patientsikkerhed den 25. november 2019 gennemførte et sundhedsfagligt tilsyn i Hjemmeplejen Aakirkeby.

Styrelsen foretager jævnligt kontrolbesøg på offentlige behandlingssteder, herunder hjemmeplejen, og det pågældende besøg i Aakirkeby var varslet og planlagt.

Øget risiko for fejl

Problemerne i hjemmeplejen i Aakirkeby vedrører især medicinhåndtering og dokumentation og kan ifølge rapporten for en stor dels vedkommende henføres til, at systemet for journalføring og dokumentation ikke taler samme sprog.

Hjemmeplejen havde ifølge tilsynsrapporten "ikke en ens arbejdsgang i forhold til hvordan den sundhedsfaglige journal blev ført. Observationer vedrørende de forskellige problemer og indsatser blev skrevet forskellige steder og uden at blive bundet sammen med eksempelvis den konkrete sygeplejefaglige indsats, den var en opfølgning på".

I to ud af tre stikprøver blev der ført forskellige former for logbøger i patientens hjem uden henvisning dertil i hovedjournalen, og tilsynet fandt i en stikprøve uoverensstemmelser mellem planlagt og udført behandling. I en journal var punktet "Udskillelse af affaldsstoffer" således ikke opdateret, og det fremgik blandt andet af journalen, at en patient fik hjælp til at tømme blæren to gange i døgnet, mens det af personalets dokumentation fremgik, at patienten i realiteten havde fået anlagt et midlertidigt blærekateter.

Styrelsen placerede efterfølgende hjemmeplejen i Aakirkeby i kategorien "Større problemer af betydning for patientsikkerheden", blandt andet fordi den mangelfulde dokumentation gør det svært for medarbejderne at varetage deres opgaver på forsvarlig vis, især ved akutte hændelser og ved forværring i patienternes tilstand.

Hjemmeplejen enig i kritik

Hjemmeplejeleder Charlotte Lind og sygeplejeleder Charlotte Høffding Larsen fra Bornholms Regionskommune indsendte 14. april 2020 et høringssvar til Styrelsen for Patientsikkerhed. Heraf fremgår det blandt andet at, man er enige i alvorligheden af kritikken fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og at man umiddelbart efter tilsynsbesøget "har drøftet og tilrettelagt handlinger, der skal rette op på de alvorlige forhold".

Ifølge høringssvaret er der efter tilsynsbesøget iværksat en gennemgående opkvalificering af medarbejdernes kompetencer og færdigheder, herunder undervisning af de lokale teamledere i sammenhæng og struktur i journalføring, "særligt med fokus på observation, handling og opfølgning med henblik på iværksættelse af kompetenceudvikling af medarbejdere".

Der er ifølge høringssvaret desuden planlagt et stort undervisningsforløb i 2020 af alle hjemmeplejens medarbejdere med fokus på korrekt brug af borgerjournalen Cura.

Tjekliste skal skabe systematik

Sygeplejeafdelingen har også indført nye metoder i forlængelse af kritikken. Det fremgår ligeledes af det fælles høringssvar, der blev indsendt til Styrelsen for Patientsikkerhed den 14. april 2020.

Det vigtigste tiltag er indførelse af en såkaldt tjekliste, som ifølge høringssvaret skal sikre "en systematisk gennemgang af de arbejdsgange, som sygeplejersker skal forholde sig til i forbindelse med journaloptag hos nyhenviste borgere med sundhedslovsydelse og/eller hos kendte borgere, som oplever væsentlige forandringer i helbredstilstanden".

Påbud ikke fulgt til fylde

Styrelsen for Patientsikkerhed var ikke tilfredse med dette svar, fremgår det af bilagene til sagsfremstillingen. De kan ses i sin helhed på regionskommunens hjemmeside. For selv om Styrelsen anerkender, at der er gjort tiltag med henblik på at rette op på de kritisable forhold i relation til medicinhåndtering og journalføring, er Styrelsen efter at have læst høringssvaret ikke overbevist om, at "tiltagene er tilstrækkeligt implementeret og har haft den nødvendige virkning i praksis".

Styrelsen for Patientsikkerhed udstak derfor den 11. juni 2020 et påbud til Hjemmeplejen Aakirkeby om at sikre forsvarlig medicinhåndtering med øjeblikkeligt varsel, det vil sige "sikre udarbejdelse af sygeplejefaglige oversigter og gennemførelse af systematiske sygeplejefaglige vurderinger og opfølgning herpå" for samtlige patienter i aktuel behandling inden den 25. juni 2020, samt for nyvisiterede patienter fra den 11. juni 2020.

Hertil svarer Hjemmeplejen: Med hensyn til påbuddet om at sikre udarbejdelse af sygeplejefaglige oversigter og gennemførelse af systematiske sygeplejefaglige vurderinger og opfølgning herpå inden den 25. juni 2020 og for nyvisiterede patienter fra den 11. juni 2020, samt om tilstrækkelig journalføring fra den 11. juni 2020, "har det ikke været muligt at gennemgå samtlige borgere".

Ældreplejen opretter ny stilling

Hjemmeplejen i Aakirkeby har dog ifølge den kommunale sagsfremstilling påbegyndt en systematisk gennemgang af borgere "og ser, at der er sket læring og forbedring af både sammenhæng og systematik i dokumentationen".

Som følge af kritikken har hjemmeplejen desuden besluttet at ansætte en faglig konsulent, hvis hovedopgave bliver at understøtte teamlederne i at sikre kvaliteten i den sundhedsfaglige dokumentation og alle opgaver vedrørende medicin.

Sagen blev behandlet på social- og sundhedsudvalgets møde i mandags og taget til efterretning af udvalgets medlemmer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ældrechef Birgit Mortensen, men chefen for Hjemmeplejen på Bornholm siger, at det ikke længere roder i hjemmeplejen i Aakirkeby:

– Vi er i gang med at undervise vores medarbejdere, og vi afventer nu et fornyet tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er normal procedure, siger Charlotte Lind.

Stillingen som faglig konsulent slås ifølge Charlotte Lind op i løbet af de kommende uger.

 


Kirsten Wendell (S) om kritikken af hjemmeplejen:
Der er for mange fejl, fordi medarbejderne ikke har fået undervisning


Som lokalpolitiker er Kirsten Wendell (S) bekendt med kritikken af hjemmeplejen i Aakirkeby, og hun deltog i mødet i social- og sundhedsudvalget mandag.

Her blev udvalget briefet om situationen, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed i juni skærpede kravene fra besøget i november med et direkte påbud om at få bragt sygejournalerne i orden i løbet af 14 dage.

Dette påbud er endnu ikke imødekommet, blandt andet på grund af forsinkelser forårsaget af, at hjemmeplejen i flere måneder har kørt på nødberedskab. Alligevel føler Kirsten Wendell sig overbevist om, at der er ved at være styr på tingene i hjemmeplejen i Aakirkeby.

– Der er taget hånd om medicinhåndteringen, og der er også styr på det sundhedsfaglige. Jeg føler, at der er indført mange tiltag, men det er ikke godt nok, siger Kirsten Wendell.

Ifølge Kirsten Wendell er det især ét forhold, som har ført til fejl i udførelsen af journalisering og dokumentation i hjemmeplejen.

– Medarbejderne har stadig ikke har lært at håndtere CURA (digital borgerjournal, red.). Det gør, at der er mange fejl, og det gør, at medarbejderne er syge og kede af det. De skal have undervisning, og de skal have adgang til backup, siger Kirsten Wendell.

Hun er selv fortrolig med systemet og mener ikke, at det er CURA, der er noget galt med.

– Det fungerer fint. Men der er gået alt for lang tid, inden medarbejderne har fået undervisning, og det har jeg påtalt mange, mange gange.

 
 

Krav

Styrelsen for Patientsikkerhed stiller følgende krav:

Behandlingsstedet (altså hjemmeplejen i Aakirkeby, red.) skal sikre

• at den sundhedsfaglige dokumentation er overskuelig, systematisk og føres i én journal

• at det fremgår af journalen, at der foreligger den nødvendige sygeplejefaglige beskrivelse af patienternes aktuelle og potentielle problemer

• at den nødvendige sygeplejefaglige beskrivelse af patienternes aktuelle og potentielle problemer opdateres ved ændringer i patientens tilstand

• at der fremgår en oversigt over patienternes sygdomme og funktionsnedsættelser og den skal revideres ved ændringer i patientens helbredstilstand

• at det fremgår, hvilke aftaler der er indgået med de behandlende læger om kontrol og behandling af patienternes kroniske sygdomme og handicap

• at den sundhedsfaglige dokumentation indeholder beskrivelse, opfølgning og evaluering af den pleje og behandling, som er iværksat hos patienten i forhold til aktuelle helbredsmæssige problemer og sygdomme

• at den sundhedsfaglige dokumentation indeholder beskrivelse, opfølgning og evaluering af den pleje og behandling, som er iværksat hos patienten i forhold til aktuelle helbredsmæssige problemer og sygdomme

• at der er overensstemmelse mellem det ordinerede og den aktuelle medicinliste

• ved medicinordination, herunder dosisdespenseret medicin, skal medicinlisten føres systematisk og entydigt

Uddrag af Styrelsen for Patiensikkerheds tilsynsrapport

"Styrelsen har ved vurderingen lagt vægt på, at der generelt manglede en systematisk tilgang til den sygeplejefaglige vurdering og den sundhedsfaglige dokumentation. Journalføringen var utilstrækkelig med en manglende entydighed og blev ført i et flerstrenget system uden henvisninger i hovedjournalen.

I den samlede vurdering er der lagt vægt på, at fundene i journalføringen var gennemgående og relaterede sig til mangler i oversigten over patientens sygdomme og aftaler om kontrol med behandlingsansvarlige læge, vurdering og beskrivelse af patientens aktuelle sundhedsfaglige problemer samt aktuel dokumentation af pleje og behandling, opfølgning og evaluering.

I vurderingen er der lagt vægt på, at der var uklare arbejdsgange og aftaler mellem Hjemmeplejen Aakirkeby og Hjemmesygeplejen i forhold til identificering, vurdering, beskrivelse og opfølgning af patienternes aktuelle og potentielle sygeplejefaglige problemer, pleje og behandling samt opfølgning og evaluering".

Og kritikken fortsætter:

"Det er ligeledes vores vurdering at, Hjemmeplejen Aakirkeby havde et selvstændigt ansvar for at reagere, hvis den nødvendige sygeplejefaglige dokumentation manglede i patienternes journaler, for at de kunne varetage deres opgaver i form af ansvaret for at reagere på forsvarlig vis med fagligt relevante observationer ved forværring i patienternes tilstand".

 

 
 

Fakta

Hjemmeplejen i Aakirkeby består af to teams, Øst og Vest. De to teams er bemandet af social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere samt nogle uuddannede medarbejdere.

De to teams varetager sundhedsfaglige og social- og plejefaglige opgaver i dag- og aftentimer for

180–200 patienter.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

 

Ældrerådet er bekymret over kritik af rod i papirer

Det bekymrer Bornholms Ældreråd, at hjemmeplejen i Aakirkeby har fået hård kritik for rod i papirerne om ældre borgeres tilstand.

– Det er utrygt. Der kommer ret jævnligt påbud om ældreplejen, men det er er alvorligt. Her er vi henne i en skuffe, hvor vi bliver bekymrede, siger Anita Mortensen, formand for social- og sundhedsgruppen under Bornholms Ældreråd.

– Ud fra sagen her kan man godt frygte, at der kommer til at mangle nogle meget relevante oplysninger, hvis personalet ikke har tid nok til at føre journal. Det gælder ikke mindst oplysninger om medicin og om kommunikation med den ældre borgers læge, siger hun.