Historisk: Snart kan du se to af verdens smukkeste sejlskibe i Allinge

Historisk: Snart kan du se to af verdens smukkeste sejlskibe i Allinge
Skoleskibet Georg Stage. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 6. JUN 2023 • 15:31
NYHED | ABONNENT
6. JUN 2023 • 15:31

Om et par uger kaster to tremastede fuldriggere anker udenfor Allinge Havn. Det er aldrig sket før, at både Georg Stage og Skoleskibet Danmark lægger vejen forbi Folkemødet.

Det kan være svært at blive set og anerkendt for sit store arbejde, når man bruger det meste af sin tid ude på havet. Det erkender Asser Amdisen, som er direktør for den tremastede fuldrigger, skoleskibet Georg Stage, som huser danske maritime erhvervsuddannelser.

– Men jeg tænker, at hvis vi lægger to af verdens smukkeste fuldriggere ud for Allinge, så er der da i hvert fald nogen, der ser dem, mener han.

Både Georg Stage og Skoleskibet Danmark kaster nemlig anker lige udenfor Allinge Havn til Folkemødet, og her skal Georg Stage ligge fra torsdag formiddag og frem til søndag, hvor både elever og ansatte vil influere samtalen i Allinge sammen med kollegaerne på Skoleskibet Dannebrog.

– Ja, dem slæber vi med også, fortæller direktøren med underliggende humor. Det er nemlig ikke hver dag, man kan opleve de to store skibe side om side. Asser Amdisen gætter på, at det er mellem fem og seks år siden, de to skibe sidst kastede anker sammen.

– Vi har tænkt os at dukke op til debatter om erhvervsuddannelser, grøn omstilling og lignende, men jeg forestiller mig også, at når vi ligger derude, så kommer dagsordenen helt af sig selv. Det er et specielt syn, og det er ikke ret tit, de to skibe optræder sammen, så det bliver noget særligt, fortæller han.

Kommer ikke i havn

Det første Georg Stage blev bygget i 1882, men det nuværende Georg Stage er bygget i 1934. På skibet uddannes elever på hold af 63 personer og siden 2019 er der blevet sejlet to togter hvert år.

Men det kan snart være fortid, og det er derfor, der er råbt vagt i gevær på skoleskibene.

– Danmark er det eneste sted i verden, hvor man kan få en kompetencegivende uddannelse ombord på et sejlskib. Vi var det første sted i verden, og nu er vi det sidste, forklarer direktøren, som er ærgerlig over uvisheden.

– Vi har en beskæftigelsesprocent på 99,9 procent, og der er 95 procent af dem, der starter, der gennemfører - og det er altså også folk, der ikke gennemfører andre uddannelser, forklarer han.

Han drømmer derfor om, at en bevilling, der gør det muligt fortsat at køre to togter om året i stedet for et, bliver en del af den kommende finanslov.

– Vi vil gerne have uddannelserne sikret fremadrettet, og så er jeg også sikker på, at sådan en tur vil medføre at flere finder ud af, hvad skoleskibet er.

Georg Stage var senest på Folkemødet i 2014, og siden 1882 har skoleskibet afholdt eksamener på Christiansø, så det er altså på ingen måde første gang det store skib er i nærheden af Bornholm - men det er første gang, de to store og gamle skibe kommer til at ligge side om side i Allinge.

Det er dog ikke muligt at sejle skibene helt ind i havnen, så offentligheden kan komme ombord.

– Vores kaptajn har vurderet, at da der kun er en dybde på 3,90 meter i havnen, og vi stikker fire meter og 20, så kan vi simpelthen ikke være der. Så vi kaster anker og sejler ind i joller, fortæller han.

80 elever om bord

Hos rederiet bag Skoleskibet Danmark oplyser driftsinspektør Pia Nyborg, at de forventer at ligge opankret udenfor havnen fra torsdag til lørdag i forbindelse med Folkemødet.

Hvis vejret ikke er til at kaste anker, så kan man forvente at se skibene sejle rundt derude.

Skoleskibet Danmark blev søsat i 1933, og der er plads til 80 elever om bord på den 77 meter lange fuldrigger.