Himmel og hav! I bogstavelig forstand

Himmel og hav! I bogstavelig forstand
En linje, noget foroven, noget forneden er hovedprincippet i Helene Høms udstilling. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. JUN 2021 • 14:58
| ABONNENT
9. JUN 2021 • 14:58

KULTUR

"Himmel og hav", kalder Helene Høm sin udstilling i Undreværket i Gudhjem, som der var fernisering på sidste weekend.

Det er tænkeligt, at det er et udtryk, der så småt er ved at dø ud, men vi er dog nogle med en aldersmæssig habitus, der gør, at vi umiddelbart opfatter titlen som en slags udråb, og "Den Danske Ordbog" husker det da også stadig og og forklarer, at det "bruges som mildt kraftudtryk for at udtrykke overraskelse, indignation eller anden følelse".

Det har nu ikke været kunstnerens intention at præsentere sine malerier med et kraftudtryk, fortæller hun, og sætter måske en ret præcis adresse på, hvor "himmel og hav" især fungerer som sådan:

– Er det ikke sådan et Anders And-udtryk, fra da vi var børn?

Jo, himmel og hav! Godt set.

Hun tilføjer dog:

– Det hænger egentlig meget godt sammen med mine tanker om, at vi er begyndt at have et mærkeligt forhold til naturen eller nærmest mangle relationen til den. Så det kan være et udbrud, som siger "hov! Den er helt gal". Men jeg har egentlig tænkt det mere bogstaveligt, det er himmel og hav, man kan opleve på udstillingen.


Der var tid til en stund i solen i Undreværkets have ved ferniseringen sidste weekend. Foto: Jens-Erik Larsen


Malerierne er således båret af et ret enkelt koncept:

– En linje, noget foroven, noget forneden – hvis man virkelig skærer ind til benet. Jeg har simpelthen arbejdet med horisonten, og det er derfor, udstillingen hedder "Himmel og hav", forklarer Helen Høm.

I en pressemeddelelse om udstillingen har du også på forhånd forklaret, at "hvis horisonten er min "form", så er alt det mystiske ved synet af den mit stof". Hvad lægger du i "det mystiske ved synet"?

– Hvis du ser udstillingen, tror jeg, der er flere billeder, der vil få dig til at tænke på, om det handler om noget religiøst. Der er et eller andet specielt ved synet af horisonten, og det bedste eksempel er måske de lysstråler, der kan stå ned, når du betragter en himmel. Der opstår noget mystisk, men det er svært af forklare.

Er det noget religiøst for dig?

– Nej, det er det ikke, men tager du ud og kigger på himlen og havet, får du måske lov til at opleve noget stort, som går lidt ud over vores mentale, logiske forstand.

Og det dykker du gerne ned i?

– Ja. Altså, man kan jo også vælge bare at gengive naturen, som den helt realistisk ser ud, men jeg arbejder nok mere med at gengive de oplevelser, man kan få derude, og som er lidt større end det almindelige hverdagsliv.


Maleriet i baggrunden hedder "Tid" og skiller sig ud fra de andre 22 på udstillingen, fordi det ikke har horisonten som tema. Foto: Jens-Erik Larsen

Oliemaling

For første gang i sit liv har Helene Høm arbejdet med olie, frem for akryl, fortæller hun.

– Forskellen er blandt andet, at olie er meget længere tid om at tørre, og jeg tror også, at olie har mere pigment i sig og giver nogle dybere farver. Oliemaling findes i tre styrker, og den svageste er faktisk gennemsigtig, lige meget hvor mange lag, du maler, vil den aldrig dække. Så man kan virkelig male lag på lag, og det er noget af det, jeg har syntes var ret sjovt, siger hun og fortsætter:

– Jeg har til udstillingen lavet en del store oliemalerier, men også en del værker, hvor jeg maler på papir, og hvor jeg har blandet olie, akvarel og pastelkridt. Det man kalder blandteknikker.

Helene Høm har 23 malerier med på udstillingen, og et enkelt stikker ud, fordi det afviger fra princippet om "linjen". Det viser tre fiskere, som er ved at trække deres garn ind fra en jolle.

– Billedet hedder "Tid", og lige det motiv har jeg med på baggrund af, at vi ikke rigtig ser det syn længere. De gamle fiskere levede jo i fuldstændig kontakt med havet og himlen og kunne aflæse det hele, men den dimension har vi mennesker måske mistet lidt i dag. Det er også derfor, jeg har lavet en hel udstilling, som handler om naturen, som jeg synes, vi er ved at få et lidt mærkeligt forhold til.

Så sandt!

I en grad, så man er nær ved at udbryde:

– Himmel og hav!

 


Udstillingen kan ses fire dage om ugen frem til den 14. august og igen under den bornholmske kulturuge i september.