Her er der plads til diversitet: Til sommer bliver Christiansøs første officielle pride afviklet

Her er der plads til diversitet: Til sommer bliver Christiansøs første officielle pride afviklet
Arkivfoto
KØNSIDENTITET | CHRISTIANSØ | ABONNENT | 24. JUN 2021 • 05:58
Julia Aka Wille
Journalist
KØNSIDENTITET | CHRISTIANSØ | ABONNENT
24. JUN 2021 • 05:58

 


I en artikelserie sætter Bornholms Tidende fokus på LGBTQ+ på Bornholm i forbindelse med det internationale fænomen "pride-måned", der holdes hele juni. Pride-måned er dedikeret til at løfte LBGTQ+-stemmer og at fejre og støtte LGBTQ+-kulturen.

 

Jan-Christoph Napierski og en gruppe venner har besøgt Christiansø hver sommer i snart 12 år. Her lejer de sig ind i en øens ferieboliger, oftest i en uge. En uge, de har døbt ”den hellige uge”.

– Lige meget hvad man laver, eller hvor man er i verden, så skal man være der nogen af dagene i den uge på Christiansø, siger Jan-Christoph Napierski, der bor på Christianshavn i København.

Under den hellige uge tager vennegruppen forbi Christiansøs eneste kro og spiller musik. Nogle år har de afholdt pop-op koncerter, og det skaber god stemning på øen, fortæller Jan-Christoph Napierski.

– Jeg har min harmonika med, og vi synger sange, nogle danser lidt vals, og der er altid god stemning.

Spontant arrangement

Sidste sommer tænkte gruppen, at det kunne være sjovt at arrangere noget nyt på Christiansø. De deltager jævnligt i den årlige Copenhagen Pride-parade, men sidste år var den aflyst på grund af corona. De valgte derfor at bringe priden til Christiansø. Der blev pakket kostumer og regnbueflag med i taskerne, og Christiansøs første pride blev afviklet sidst på sæsonen.

– Det var en lille pride, hvor vi gik rundt på øen og endte ved grønningen ved kroen, hvor vi spillede nogle Henning Køje-sange og sømandsviser. Det var meget småt, da sæsonen var ved at være forbi, og der derfor ikke var så mange turister tilbage, men det var rigtig sjovt og spontant, fortæller Jan-Christoph Napierski.

Efterfølgende blev der lagt billeder fra priden ud på Facebook, og responsen på det kom bag på Jan-Christoph Napierski.

– Der kom mange likes, og der var god respons på arrangementet. Det er jo fedt at se, at Christiansø også på det her område kan overhale Bornholm indenom, nu hvor der ikke holdes pride på øen, fortæller han.


Harmonikaen bliver tit hevet med, når Jan-Christoph Napierski besøger Chrisiansøs eneste kro. Så bliver der spillet og sunget Henning Koie-sange og andre sømandsviser. Foto: Julia Aka Wille


En speciel ø

I Jan-Christoph Napierskis lejlighed på Amager står der på hans klaver et nyt maleri af grønningen foran den lokale kro på Christiansø. Maleriet mangler stadig at blive hængt op, og han kigger på den hvide væg i stuen og overvejer, hvor det skal hænge.

Fascination af Christiansø, der ledte til den hellige uge i sommerferien, begyndte da en ven af Jan-Christoph, for over et årti siden skulle tegne alle boliger på Christiansø op. Jan-Christoph Napierski havde hørt om søfæstningen ved Bornholm og tænkte, at den lød spændende.

– Det er jo et specielt sted. En søfæstning, hvor der stadig bor mennesker, hold da op! Det lød spændende, så vi tog et par venner af sted, og sådan startede det, der udviklede sig til den årlige uge på Christiansø, fortæller han.

– Jeg plejer at sige, at alle gode mennesker mødes på Christiansø. Øen er en perle naturmæssigt, men også de mennesker, der bor der, er helt utrolig venlige og imødekommende. På Christiansø er der ingen biler, du har Danmarks mindste posthus, skole og kro, og det skaber en helt bestemt stemning. Der er en intensiv og stærk søkultur, og det er ligesom ét stort skib, der binder folk sammen på en speciel måde.

Gentager succesen

Sidste års mere eller mindre spontane mini-pride på øen skabte opmærksomhed på nettet, men også på Christiansø. Jacob Uno Pescettini, der arbejder som lærer på Christiansø Skole, tog kontakt til Jan-Christoph Napierski med forhåbning om at gentage priden.

– Jeg spurgte, om de kunne være klar på at gøre priden til et officielt arrangement, og det var Jan-Christoph helt med på. Opbakningen til det, de laver, er stor, så det ville ikke være et arrangement, der blev proppet ned i halsen på folk. Det er et arrangement, der er startet nedefra og helt naturligt blevet større, fortæller Jacob Uno Pescettini.

– Det er bare noget, der er sket organisk. Og det tror jeg også gør, at det kan komme igen år for år, fortsætter han.

I år vil arrangementet være en organiseret begivenhed med en fast dato. Jacob Uno Pescettini håber, at der på den måde vil komme flere pride-deltagere.

– Vi har sat en fast dato, så dem fra Bornholm eller København, der har lyst til at være med, ved, hvornår det bliver afholdt. Vi ved overhovedet ikke, hvor mange, der kommer, men vi kan se, at begivenheden er blevet delt flittigt på Facebook, siger han.




Har noget signalværdi

Jan-Christoph Napierski håber, at dette års pride kan sætte lidt kulør på afslutningen af sæsonen, hvor der ofte bliver stille på Christiansø. Han fortæller, at priden ikke har et stort politisk motiv bag sig, men at arrangementet alligevel indeholder lidt signalværdi.

– Det er jo sjovt, hvis vi kan sætte lidt kulør på tingene. Der ligger ikke så meget politisk bag, men det har lidt signalværdi i sig. Hvis en pride gør det nemmere for bare en eller to personer at opfatte LGBTQ+ som en normalitet, og at flere får et forhold til det, så er det en succes, siger han.

– Hvis jeg alligevel skal blive en smule politisk, så er en pride i Østersøen også et fedt signal at sende. Når man kigger øst mod vores nabolande, og læser hvor hårde vilkår LGBTQ+-miljøet har i Rusland og Polen, så har det også noget signalværdi, at vi afholder pride på Christiansø, fortæller Jan-Christoph Napierski.