Han gik Bornholm rundt i 1954 – på vand og tobak. Onsdag fylder han 90

Han gik Bornholm rundt i 1954 – på vand og tobak. Onsdag fylder han 90
Knud Pihl som ung falckredder i 1954 – det år, hvor han også gik Bornholm rundt på kun halvandet døgn. Til sammenligning bruger man i Bornholm Rundt-marchen tre dage på marchen, der betegnes som en af de mest spændende og fysisk krævende i Europa.
| ABONNENT | 12. JAN 2021 • 09:09
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
12. JAN 2021 • 09:09
90 ÅR

Knud Pihl er nok mest kendt for sine 37 år i Falck, og heraf de 30 år som stationsleder, først i Svaneke og derefter i Nexø. Mindre kendt er nok historien om dengang, han gik Bornholm rundt på halvandet døgn – på vand og tobak.

Knud Pihl fortæller historien i telefonen fra lejligheden i Svaneke, hvor han har udsigt over havnen og Østersøen. Svanekes bedste udsigt, mener han. Anledningen til samtalen er, at Knud Pihl onsdag den 13. januar fylder 90 år.


Knud Pihls vandretur Bornholm rundt sammen med to andre i oktober 1954 blev noget af en begivenhed, som blev indgående beskrevet i en helsidesreportage i Bornholms Tidende den 1. november 1954.

– Et par journalister fra Jylland havde gået turen, og så var der en journalist fra Bornholms Tidende, der tog udfordringen op. Min stationsleder sagde, at jeg kunne få fri, hvis jeg ville gå med for Falck, fortæller Knud Pihl, der på det tidspunkt var ny falckredder på stationen i Rønne.


En spand iskoldt vand

Sådan gik det til, at Knud Pihl sammen med journalisten Hof og Rigmor Jensen fra Lille Hallegård i Bodilsker startede på turen en tidlig lørdag morgen. De startede i øvrigt turen med at gå fra Rønne og "syd om" ad Søndre Landevej, hvor man i dag i Bornholm Rundt går den anden vej rundt.

Det var længe før, at det blev "moderne" at kaste sig ud i den slags prøvelser, og Bornholm Rundt-marchen så først dagens lys i 1976. Så de tre vandrere blev fulgt med stor interesse, hvor de kom frem. Avisen beretter, at de i Svaneke blev mødt af en større menneskemængde ved havnen, og at de her blev budt velkommen af Bornholms turistchef.

I Svaneke fik de overrakt en spand iskoldt vand...

Det skyldtes, at en del af væddemålet var, at vandrerne på turen kun måtte få vand og tobak. Det fortælles, at der blev drukket litervis af danskvand og røget masser af cigaretter. Turistchefen mente, at de tre vandrere derfor var dårlige eksempler på vandreturister, der helst skulle købe godt med mad og drikke på deres ture.


Stål i kroppen

De tre vandrere havde tre døgn til deres tur – akkurat ligesom nutidens vandrere har det i Bornholm Rundt. Men Knud Pihl nøjedes med at bruge halvandet døgn. Eller 19 timers effektiv gang, når man ser bort fra pauserne, pointerer han godt 66 år efter bedriften.

Han var kommet til Gudhjem lørdag aften.

"Knud Pihl er lavet af stål i kroppen og bjørnelædder i fødderne. For han sov kun nogle timer i Gudhjem, inden han kom på højkant og besluttede, at nu var det tid for at gå hjemad", beretter avisen.

Knud Pihl nåede Sandvig søndag morgen ved 7-tiden og fortsatte turen mod Rønne. Han gik så hurtigt, at kontrollørerne, der var i bil, blev overraskede. De havde regnet med, at arrangementet ville vare i tre dage.

Det var i sidste øjeblik, at man nåede at gøre klar til modtagelsen på Bornholms Tidende, "da Knud Pihl med faste og sikre skridt nåede frem klokken 12.05 og fik sin hyldest af os allesammen her på redaktionen, sine kammerater fra Falcks redningskorps, der forøvrigt var i fuld sving hele weekenden med at hjælpe os på alle måder, og alle de andre, der tog imod. Og så drak Knud Pihl en øl, lod sig veje og tog sine blomster under armen hjem sammen med sin kone. Han var forresten ikke særlig udkørt. For han tog lige hjem og skiftede tøj, og så stod han som tilskuer, da næste deltager kom."

Golf i stedet for vandring

Bornholms Tidende slutter reportagen med at berette, at Knud Pihl søndag aften tog sin cykel og kørte otte kilometer ud til sin familie for at spise middag, og så cyklede han hjem igen.

Har du gået Bornholm Rundt siden da?

– Nej. Det har jeg sgu ikke. Nej, nej, nu stopper du. Men jeg har spillet golf i 20 år. Men det kan jeg ikke længere, efter at jeg blev opereret i hoften, siger Knud Pihl.

Knud Pihls lange karriere i Falck startede med seks år som redder i Rønne, inden han blev stationsleder på østlandet. Og vicebrandinspektør.

– Dengang skulle lederen bare være der, når der skete noget. Så man var til rådighed 24 timer i døgnet, siger han og tilføjer alligevel:

– Det er det bedste job, jeg har haft.

Knud Pihl havde været i landbruget og derefter nogle år i forsvaret, inden han startede hos Falck.

Knud Pihl har haft en række tillidshverv – blandt andet i Røde Kors, Kræftens Bekæmpelse og Rotary.

Laver selv mad

Knud Pihl havde i 2007 den sorg at miste sin hustru igennem 47 år, Erna.

– Jeg er heldig at have et rimeligt godt helbred, og jeg laver selv min mad. Jeg laver mad til nogle dage ad gangen. Forleden stegte jeg frikadeller. 45 stykker. Så er der er nogle til fryseren, og jeg kan tage op en gang imellem og spise med lidt kartofler og grøntsager. Og så får jeg en gang imellem lidt mad af min datter. Jeg skal ikke klage. Jeg har det som blommen i et æg, siger Knud Pihl, der dog beklager at være begrænset af coronaen.

– Jeg følger med i nyhederne så godt jeg kan. Men jeg holder mig for mig selv, lige så meget jeg kan. Jeg vil nødig smittes med corona, siger Knud Pihl.

Derfor bliver det også en afdæmpet fejring af fødselsdagen, hvor han frabeder sig besøg.

– Vi bliver fem. Min datter og svigersøn, min søn og svigerdatter, og så mig selv. Jeg havde ellers tænkt, at vi skulle holde fødselsdag, som jeg plejer. Så var vi blevet 48. Det må vi så gøre til sommer, hvis det kan lade sig gøre, slutter 90 års fødselaren.