Halvrundt jubilæum: Fra syltning til virksomhedsbesøg
Grethe Viborg blev til onsdagens 75 års jubilæum og generalforsamling i Aktive Kvinder Vestermarie genvalgt som forkvinde. Foto: Jacob Jepsen

| GRATIS
13. JUN 2021 • 09:24
Af: Emilie Jensen

Halvrundt jubilæum: Fra syltning til virksomhedsbesøg

FORENINGSLIV

Det var en fejringens dag, da omtrent 40 kvinder og en lille håndfuld mænd onsdag troppede op i den gamle skole i Vestermarie. Her var der flere langborde dækket med dug og friske blomster, for at fejre 75-året for afdelingen af Aktive Kvinder i Vestermarie.

– Det er fantastisk, at vi har kunnet eksistere i så mange år, lyder det fra Grethe Viborg, der er forkvinde i foreningen i Vestermarie.

– Du kan jo høre, snakken går, siger hun og byder de nyeste ankomne velkommen.

I dagens anledning er der også mænd til stede.

– De må jo komme med, når vi eksempelvis holder fest, siger formanden.

Laver andre ting i dag

Ved et af langbordene sidder to kvinder. De mener selv, de har været med i foreningen i 35-40 år.

Hvordan var foreningen dengang?

– Jamen, der lavede man jo nogle helt andre ting. Der var der arrangementer om mad og huslige ting. Der hed foreningen jo også Den danske Husmoderforening, siger den ene kvinde.

– Nu hedder vi Aktive Kvinder, siger den anden og de ler begge to.

– Ja, vi er aktive på hver vores måde.

For som kvinderne rigtig nok fortæller, har foreningen forandret sig i takt med tiderne.

– I tiden efter krigen handlede det meget om, hvordan man kunne opbevare mad, så det kunne holde sig længst tid. Eksempelvis med syltning og henkogning eller et sykursus, fortæller Grethe Viborg.

Og i den tid hun har været med i foreningen, har aktiviteterne da også ændret sig.

– Vi kunne eksempelvis få en ud her på skolen, som viste os, hvordan man lavede indbagt laks eller en anden ret, siger hun. Et eksempel hun også har med, da hun åbner eftermiddagens arrangement med en lille velkomsttale.


Det var minder og anekdoter fra fortiden, som Grethe Viborg indledte sin tale med til de fremmødte medlemmer i Aktive Kvinder Vestermarie. Foto: Jacob Jepsen 


Ingen unge vil kaldes husmor

Selvom landsforeningen for Aktive Kvinder måtte lukke i 2010, eksisterer de i alt syv afdelinger på Bornholm fortsat. Og faktisk var afdelingen i Vestermarie også ved at lukke i 2013, fordi man ikke kunne finde en ny formand.

– Men det kunne jeg ikke have over mit lig, og så trådte jeg ind i min anden periode som forkvinde, siger Grethe Viborg, der til jubilæet onsdag – der også bestod af en generalforsamling – blev genvalgt som forkvinde i bestyrelsen, der også erhvervede sig en ny suppleant.

– Det er dejligt, at der fortsat er folk som vil engagere sig i Aktive Kvinder, siger Grethe Viborg.

Og om foreningen vil eksistere ud i fremtiden er svært at sige.

– Vi holder måske på et tidspunkt, men det har vi sagt i mange år, og opbakningen er fortsat stor til de arrangementer, vi afholder. Så hvis vi bare kan få et til to nye medlemmer om året, så er vi glade, siger Grethe Viborg.

 


Forkvinder fra 1946 til 2021

1946 Karen Jensen, Gulbakkehus

1952 Else Sørensen, Tingsted Central

1958 Else Skovgaard, Søholm

1962 Else Cordua, Vestergård

1964 Bodil Jørgensen, Almegård

1978 Gerda Cordua, Dammegård

1987 Grethe Viborg, Kannikegård

1994 Ellen Skouv, Engegård

2002 Marna Madsen, Fejleregård

2009 Marianne Højbjerg, Segenvej

2013 Grethe Viborg, Pindeløkkegård

 


Grethe Viborg

Grethe Viborg fra Vestermarie har været aktiv hele sit liv. De første mange år i Nyvest Centrets gymnastikafdeling, siden i Bornholms Landbrug og som formand for Gigtforeningen Bornholm. I 2013 tog hun hul på sin anden runde som forkvinde for Aktive Kvinder Vestermarie, og blev til jubilæet og generalforsamlingen onsdag genvalgt som forkvinde.Flere nyheder