Grib stafetten: Turen går til Saltuna, Randkløve Skår og Ypnasted

Grib stafetten: Turen går til Saltuna, Randkløve Skår og Ypnasted
Randkløve Skår var engang en af øens største turistattraktioner. Fotos: Søren P. Sillehoved
| ABONNENT | 13. FEB 2021 • 13:59
Af:
Søren P. Sillehoved
| ABONNENT
13. FEB 2021 • 13:59

NATUR

Forrige uge beskrev jeg under mine vandreture langs øens kyster en lille afstikker gennem Kobbeåen. Denne artikel genoptager stafetvandringen. Turen starter dog først i Saltuna, her begynder stien langs kysten til Randkløve Skår og fortsætter mod Ypnasted, hvor vandreturen ender.

Stien begynder ved "Hvide Hus" i Saltuna på landevejens modsatte side. Der er en mindre parkeringsplads ved landevejen længere fremme. Denne strækning langs den smukke klippekyst til Ypnasted er på cirka 3,5 kilometer og tager normalt et par timer. Det er en god sti uden særlige forhindringer. Man går den samme strækning retur og ser klippekysten fra andre vinkler, måske opdager man noget, man ikke så på udturen.

Den gamle redningssti fra Saltuna til Ypnasted indeholder en en smuk og varieret natur.

Den bornholmske strandvej

I 1938 anlagde man kystvejen fra Allinge til Svaneke (Gudhjem senere), og vejen skulle naturligvis følge den smukke kyststrækning. Der kom dog problemer på en enkelt strækning. Nogle ejere af sommerhusene mellem Ypnasted og Saltuna klagede og mente, den nye landevej ville forstyrre deres idyl. De overtalte vejvæsenet, og sagen endte med, at landevejen blev ført i en stor bue væk fra kysten. Til gengæld blev den gamle redningssti langs kysten bevaret.

"Cobra-stien"

Kyststien mellem Saltuna og Ypnasted blev engang kaldt "Cobra-stien". Der er flere forklaringer på navnet. Den ene årsag skyldes en besøgende journalist fra Politiken. Han havde set en lokal fisker gå med en død hugorm på sin stok. I sin artikel blev overskriften: "Cobrastien – en tropisk jungle".

Skuespilleren Robert Schmidt havde under en aftentur langs stien beundret de mange duftende kaprifolier. Derfor kaldte han stien "Koprastien" efter plantens bornholmske navn, "Kopatteranka".

Den rigtige årsag til navnet er ikke så romantisk. Da ejerne af sommerhusene langs stien skulle have indlagt telefon, kom der et problem. Telefonmasterne ved landevejen var for langt væk. Man rejste i stedet telefonmasterne langs stien mellem sommerhusene. Dengang var såkaldte "Cobra-telefoner" den store mode, navnet stod på masterne. Af samme årsag kaldte de lokale den "Cobra-stien".

Under turens passeres flere smukt beliggende sommerhuse.


Mod Randkløve Skår

I begyndelsen af turen går stien langs markerne og nogle sommerhuse. På venstre side af stien bemærkes kort efter et hvidt sommerhus i engelsk stil bag et flot stengærde, kaldt "Englænderhuset".

Ejendommen blev bygget i 1919 af en skotte med navnet McCallum. Kort efter passeres en slugt med en fossende bæk. Stien fører opad til et åbent kystlandskab med en ældre landejendom og fortsætter langs klippekysten.

Naturforhold

Klippekysten er på denne strækning meget varieret. Nogle steder skaber de lave klipper noget, der ligner en idyllisk skærgård, senere bliver de afløst af høje og imponerende klippepartier. Flere små stier fører ud til smukke udsigter.

Naturens erosion har skabt talrige kløfter ned til havet. En af dem bliver kaldt for "Baldershavn", selv om der aldrig har været en havn. Langs stien vokser der ener og slåen. Marts og april er strækningen berømt for sine mange blå anemoner, og nattergalen synger i maj og juni.


Den smukke klippekyst ved Randkløve Skår har mange små naturlige vige.

Randkløve Skår

Stien fører derefter frem til et åbent område med græs, et lille skilt fortæller der er glatte klipper. Her findes det berømte Randkløve Skår, en 14 meter dyb og to meter bred revne i klipperne.

Den 50 meter lange spalte kan ikke ses fra stien, man må helt ud på de afrundede klipper for at kunne se den. Randkløve Skåret er særlig flot om formiddagen i modlys, mere skummel og dyster om eftermiddagen. Lad være med at springe over den, klipperne er glatte, og skåret er bredere, end det ser ud.

Randkløve skår blev allerede berømt i begyndelsen af 1800-tallet, og efter 1904 blev hele området naturfredet. Samtidig blev der bygget et hotel med en god sti, der førte turisterne ud til klipperne og Randkløve Skår. Ejendommen bruges i dag til et andet formål. Stedet har efterhånden mistet turisternes interesse, måske er årsagen den lange vandretur.

Da den unge marinemaler Holger Drachmann i 1865 besøgte Bornholm, sprang han over Randkløve Skåret. Bagefter skrev han dette i sin dagbog: "Jeg gjorde i går et frygteligt spring fra en klippe til en anden ved det brusende hav". Han glemte det aldrig, her er bornholmsk natur, når den er bedst.

Haralds Havn blev under 2. Verdenskrig kaldt "Snug Harbour" – den skjulte havn.

Mod Haralds Havn

Man følger stien langs kysten, passere nogle smukke sommerhuse på landsiden af stien og kommer til en lille naturlig havn med en cementmole og et hejseværk. Det er "Haralds Havn" opkaldt efter en fisker, som anlagde havnen ved en naturlig rende i kystklipperne.

Hejseværket blev brugt om vinteren eller stormvejr. Harald kaldte havnen "Snug Harbour", den skjulte havn, og navnet fremgår endnu på et skilt over døren til huset, som i dag er sommerhus. Under 2. Verdenskrig foregik der herfra utallige natlige transporter af danske jøder til Sverige, og retur kom der mange svenske våben, der blev sendt til modstandsbevægelsen i København. På molen havde Harald med hvid maling lavet en markering af kajen, så faldt man i den sorte nat ikke i vandet. Tyskerne opdagede aldrig dette sted, den lille havn var for skjult.

Klippekysten ved Ypnasted.

Ypnasted

Stien fortsætter langs kysten, og kort efter passeres en landejendom og et smukt placeret rødt sommerhus.

På højre side af stien ses en høj skovklædt bakketop kaldt "Årbjerget". Navnet kommer af det oldnordiske "Vordr", som betyder vagt. Herfra havde strandvagterne i gamle dage en fin udsigt over havet og skibe, der var ved at forlise.

Kort efter forvandles stien til en asfalteret vej med en lille parkeringsplads. Her ender turen på "Cobra-stien".

God tur.

Næste uge fortsætter stafetvandringen fra Listed til Svaneke.

FÅ ABONNEMENT