I vore dage kan ingen forestille sig en jul uden duft af gran og harpiks, men engang var det kun rødgranen. Da denne art hurtigt smider nålene indendørs, er den i vore dage afløst af ædelgraner. Blandt andet nordmannsgran, der oprindeligt stammer fra Kaukasus. Den trives godt i det danske klima, men ikke i Tyskland. Derfor producerer Danmark over 10 millioner nordmannsgraner om året, halvdelen eksporteres til Tyskland. Moderne juletræer er ligeledes nobilis, også kaldt sølvgran på grund af sine sølvgrå nåle, der kommer fra Nordamerika, mens søjlegranen omorika er fra Balkan. Ædelgraner beholder nålene i stuen, og da de samtidig indeholder mindre harpiks, er de ikke så brandfarlige.
Rødgran med kogler.
Rødgraner – det gode gamle juletræ
Rødgraner findes også i mange arter, blandt andet sitkagran med stikkende nåle, som stammer fra Nordamerika. Den almindelige rødgran – det klassiske juletræ, er ligeledes indført til Danmark. Det regnes i dag for det mest almindelige træ i danske skove. Under den kortvarige varme mellemistid for 50. 000 år siden voksede der rødgraner i Danmark. Da istiden vendte tilbage forsvandt alle træer i landet, også rødgranen. Efter istiden var der en naturlig indvandring af rødgraner fra nordøst til Sverige. De første rødgraner blev plantet i 1200. Det var munke fra Øm Kloster i Jylland, som brugte dem til medicinsk brug. Fra midt af 1800-tallet blev rødgranen plantet af skovfolk i hele landet.
Den mest kendte var tyskeren Von Langen. Han kom i 1863 til landet for at rette op på tidens forsømte skove, og særligt i Nordsjælland blev der plantet mange rødgraner. I ældre tider havde skovbruget betragtet andre træer som vigtigere. Egetræerne til flåden og bøgen til brænde. Senere afløst jernskibe egetræet, og andre energiformer afløste bøgebrænde. Bøgen blev forsat brugt, nu til møbler, vinduer og parketgulve.