Der var stil over tyskerne, de var godt opdragede, det måtte man lade Hitler. I lighed med det øvrige Danmark – eller ’ovre’, som de plejede at sige – blev der heller ikke på Bornholm gjort nævneværdig modstand mod besættelsesmagten, og det varede da heller ikke længe, førend de fleste marinesoldater forlod øen igen.
Tilbage blev en fast skare på 50-100 mand, heriblandt en 22-årig telegrafist ved navn Willi Gerwien, som gjorde tjeneste ved den tyske telegrafstation, også kendt som Tyskertårnet, i udkanten af byen.
Han blev Gerdas skæbne. Hvordan og hvornår forældrene mødtes, ved Frank Gerwien, den yngste af sønnerne, ikke, men det kan have været på dansestedet Industrien eller i Hotel Borgens store festsal, hvor tyskerne yndede at komme.
I hvert fald fandt parret sammen i løbet af de første besættelsesmåneder, for året efter, nærmere betegnet den 2. august 1941, fødte 18-årige Gerda sønnen Rudi Willi Jensen.
Den lille dreng blev ikke døbt, men navngivet af Gerda den 21. september 1941. Hun blev efter fødslen boende hos forældrene i Stengade, hvor Willi kom på besøg, så tit det lod sig gøre.
Her var han vellidt, selv om han tilhørte fjenden. ”Jeg tror bestemt ikke, de var glade for, at mor havde fået barn med en tysker, men som menneske kunne de godt lide ham. Mormor omtalte altid min far i positive vendinger,” fortæller Frank Gerwien.