Fugle får forrang på Rønne Banke – små vindmøller kan blive et andet sted

Fugle får forrang på Rønne Banke – små vindmøller kan blive et andet sted
Helle Munk Ravnborg og Kirsten Juni fra foreningen Bornholms Havvind. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. DEC 2021 • 15:49

Rønne Banke blev 1. december et af i alt seks nye områder i Danmark, hvor fugle er særligt beskyttet.

De seks områder udgør tilsammen et areal på en million hektar. Det er lige under en fjerdedel af det samlede danske fastland, der tilsammen fylder 4,3 millioner hektar.

Hos DOF Birdlife, der tidligere hed Dansk Ornitologisk Forening, jubler man over nyheden, som har været længe undervejs for mange fugleentusiaster.

– Det er et kæmpe positivt resultat. Arbejdet har stået på siden slutningen af 90'erne, så det er i over 20 år, at vi har kæmpet for det her, siger Knud Flensted, biolog for DOF Birdlife, til Ritzau.

For foreningen Bornholms Havvind, der arbejder for at skabe en mindre, bornholmsk ejet havvindmøllepark ud for Bornholm, betyder Rønne Bankes nye særstatus for fugle et sandsynligt knæk for at placere parken her.

Myndigheder kan i fuglebeskyttelsesområder som udgangspunkt ikke kan give tilladelse til aktiviteter, der kan skade fuglene. Det kan for eksempel sætte en stopper for at udvinde råstoffer, fiske mere – eller altså sætte havvindmøller op.

Bornholms Havvind tog allerede i oktober konsekvensen af, at Rønne Banke ville blive umuliggjort som hjemsted for planen om en havvindmøllepark. Her underskrev Bornholms Havvind en kontrakt med EU-enheden Energy Solutions Optimised for Islands. Pengene herfra gør det muligt for Bornholms Havvind at undersøge andre mulige steder at placere en bornholmskejet havvindmøllepark.

Også i Smålandsfarvandet er en planlagt havvindmøllepark blevet sat i bero, efter at også farvandet her kom blandt de seks nye områder, hvor fugle har forrang.

De fire øvrige nye fuglebeskyttelsesområder ligger i det nordvestlige Kattegat, i Skagerrak, i Flensborg Fjord og i Sejerø Bugt.