Forpagterpar håber på fem år mere på Christiansø

Forpagterpar håber på fem år mere på Christiansø
– Vi har susende travlt allerede, siger Charlotte Hallberg Andersen. Foto: Jacob Jepsen
| 1. JUN 2021 • 11:26

1. JUN 2021 • 11:26

ØLIV

"Drømmer du om at leve og arbejde på Christiansø?", spurgte Christiansø Administration forleden på Facebook.

Opslaget fortsatte:

"Drømmer du om at gå på arbejde med den smukkeste udsigt? Forsvarsministeriet udbyder om kort tid en forpagtningskontrakt på Christiansø, som angår driften af Christiansø Gæstgiveri, hotel, restaurant, købmandshandel og kiosk. Vi kan ikke afsløre mere lige nu, men der kommer snart et opslag med den fulde forpagtningsaftale, så følg med!".

Så er det den tid igen, idet Forsvarsministeriet netop har offentliggjort udbuddet, og én ting er sikker:

Det nuværende værtspar, Charlotte og Stig Hallberg Andersen, er klar til en tur mere som forpagtere.

Det tager Charlotte Hallberg Andersen sig til at oplyse over telefonen fra Gæstgiveriet, selv om hun indleder med at sige:

– Vi har susende travlt allerede!

Sæsonen er med andre ord i fuld gang, og dem har parret oplevet nogle stykker af, eftersom det første gang søgte udbuddet i 2007, vandt det og fik nøglerne i januar 2008.

– Vores seneste kontrakt lød på fem års, siger hun.

– Den udløber med udgangen af i år, og så tilsiger reglerne jo, at udbuddet skal slås op igen, så alt er sådan set, som det skal være. Men jeg synes måske, de er lidt sent ude i forhold til at slå det op.

Her på "Flisen", som terrassen foran kroen kaldes, bliver der i løbet af en sæson serveret mangt en frokost. Foto: Torben Østergaard Møller


Lært meget

I vil gerne fortsætte?

– Meget gerne! I virkeligheden er det vores højeste ønske at få lov til at blive her fem år endnu. Det er ikke nogen hemmelighed, og det ved de også godt i ministeriet, men reglerne er jo, som de er, og det handler selvfølgelig også om prisen og så videre.

Det vil altså sige, at I nu skal sætte jer ned og lave et gennemarbejdet tilbud til ministeriet?

– Ja, og det er så tredje gang, vi gør det, siger Charlotte Hallberg Andersen.

Har I lært noget i løbet årene?

– Ja, jeg kom jo fra skoleverdenen, så jeg har lært rigtig meget i forhold til at drive forretning.

Og det er bestemt ikke en decideret lille forretning, der er tale om, idet forpagtningen af Gæstgiveriet dækker over både hotel, kro, købmand og kiosk – og dertil et betragteligt personale hen over sådan en højsæson.

– I år har vi 19, som vi skal finde senge til, fordi de ikke bor på øen, og dertil har vi seks, som bor på øen ud over Stig og mig, siger Charlotte Hallberg Andersen.

 


Forpagtningen

Forsvarsministeriet oplyser på sin hjemmeside:

Forpagtningen angår overtagelse af driften af virksomhederne Christiansø Gæstgiveri, Christiansø Købmandshandel og Christiansø Kiosk, der i gennemsnit har en årlig omsætning på cirka 6,3 millioner kroner. Forpagtningen omfatter også det tilknyttede inventar, mens overtagelse af eventuelle restvarelagre skal aftales særskilt.

Forpagter overtager driften af virksomhederne for egen regning og risiko i hele forpagtningskontraktens løbetid og sørger selv for at ansætte personale efter behov. Forpagter betaler en forpagtningsafgift mod overtagelse af driften af virksomhederne. Forpagtningsafgiften opgøres af et fast minimumsbeløb og et variabelt tillægsbeløb, der beregnes på baggrund af de forpagtede virksomheders omsætning.

Deadline for at byde ind på udbuddet er den 30. juni.