– Jeg vil gerne tale med alle, som kan huske noget fra den tid. Det kan være personer, som direkte eller indirekte var i berøring med Elisabeth Wæver-sagen, og det kan være personer, som blot kan hjælpe mig med at tegne et troværdigt billede af livet på Bornholm i den periode, siger Robert Zola Christensen og fortæller, at han specielt er meget interesseret i at tale med to grupper af mennesker.
– Jeg vil rigtig gerne tale med en eller flere af de personer, som var nævninge, da sagen kørte ved Østre Landsret i Rønne. De var, som jeg har fået det oplyst, alle bornholmere. Og så vil jeg meget gerne tale med personer, som kan være med til at afdække detaljer om det anonyme brev, som Elisabeth Wævers forsvarer modtog under sagen. Der må være nogen derude, som enten ved, hvem de personer, der omtales i brevet, er, eller personer, som ved, hvem der sendte brevet. Dem vil jeg meget gerne tale med.
Lover anonymitet
Robert Zola Christensen er godt klar over, at det måske ikke er alle de personer, han gerne vil tale med, som er parate til at stå offentligt frem.
Derfor er han indstillet på at yde alle personer, han taler med, fuld anonymitet, hvis de ønsker det.
– Det er kun mig, der behøver at vide, hvem de er, og fordi jeg netop har valgt at skrive bogen som en dokumentar-roman, så har jeg god mulighed for at sløre deres identitet, så ingen kan finde ud af, hvem de er, forklarer han.