Foreninger om naturnationalpark: ‘Nu får naturen førsteprioritet’

Foreninger om naturnationalpark: ‘Nu får naturen førsteprioritet’
Den kommende naturnationalpark i Almindingen efter forslag fra Naturstyrelsen Bornholm. Kort: Miljøministeriet og Naturstyrelsen Bornholm. Grafik: Christina Skovmose
| ABONNENT | 22. APR 2021 • 16:16
| ABONNENT
22. APR 2021 • 16:16

NATUR

Nyheden om, at Almindingen er udpeget til at danne ramme om en af de kommende 15 naturnationalparker i Danmark vækker glæde hos naturorganisationerne på Bornholm. Selv jægerne, som ellers har sammenlignet de indhegnede naturparker med dyreparker, har lagt deres våben - næsten.

– Vi kan kun gå ind for, at vi får mere biodiversitet og mere natur, især så længe det sker på naturens præsmisser. Og det vil i vores optik sige, at vi undgår hegn, hvor naturligt forekommende vildt ikke kan passere, siger Peter Sejersen, lokal repræsentant for Danmarks Jægerforbund på Bornholm.

Jagtretten bør bevares

I udkastet til lovgivningen er der lagt op til, at det ikke skal være tilladt at drive jagt i de nye naturnationalparker. Det er et forslag, som Peter Sejersen mener, man bør genoverveje.

– Der ikke belæg for at sige, at biodiversitet og en bæredygtig jagt er hinandens modsætninger, snarere tværtimod, siger Peter Sejersen.

Jagt giver god mening, hvis nogle arter af en eller anden årsag får overtaget i et område, siger han:

– Så høster man jo det udbytte, der er i naturen. Det har vi mennesker gjort i flere 100.000 år. Så det er den eneste anke, vi har mod naturnationalparkerne. Ellers synes vi faktisk, det er en rigtig god idé, siger Peter Sejersen.

Vandet skal strømme frit

Den lokale forperson for Danmarks Naturfredningsforening ser også frem til at naturen nu får højere prioritet på Bornholm.

– Vi er glade. Vi ser det som en god mulighed for naturen på Bornholm, siger Anna Sofie Poulsen, der især glæder sig over det politiske holdningsskifte til statsskov som indtægtskilde.

– Almindingen har indtil for nogle år siden været drevet med henblik på kommerciel skovdrift. De senere år er man gået over til naturnær skovdrift, og nu er man simpelthen gået over til at sige: Det her område skal passes på naturens præmisser. Det kan kun glæde os, siger Anna Sofie Poulsen.

Placeringen mellem Segenvejen og Almindingvej vækker også tilfredshed hos naturfredningsforeningen.

– Det er faktisk det område, vi selv har haft kig på, fordi der er vand i området, og det er vigtigt, at man giver vandet lov til at strømme frit og flyde frit. Det tror jeg, vil kunne ses relativt hurtigt, når det sættes i værk.

Nej til vildthegn

Naturfredningsforeningen ligger på linje med Jægerforbundet i forhold til indhegningen af den nye naturnationalpark. De store græssere skal holdes inde bag et- og totrådede hegn, siger Anna Sofie Poulsen.

– Den vilde fauna skal kunne passere frit frem og tilbage, inklusive råvildt med stort gevir. Vi synes ikke, der skal være vildthegn rundt om en indhegning på 1100 hektar.

Skal det forstås som et farvel til bisonbestanden i Almindingen?

– Nej, jeg har faktisk forstået det sådan, at bisoner ikke behøver den form for hegning. Som jeg har forstået det, er det kronhjorte og elge, man ikke kan holde inde med de små hegn, siger Anna Sofie Poulsen.


En gruppe bisoner fra Almindingen sidste forår. Arkivfoto: Jakob Jepsen

Vand tiltrækker traner

Tanken om et stort sammenhængende naturområde med masser af vand vækker også udelt begejstring hos Dansk Ornitologisk Forening på Bornholm.

– Det er en rigtig god nyhed for fugle som spætter, lappedykkere, andefugle og andre rørskovsfugle, siger Carsten Andersen, formand for DOF Bornholm.

En naturnationalpark med urørt natur i form af mere sump og mose vil især fremme yngleforholdene for tranerne, som er i fremgang i øjeblikket.

– Et forsigtigt skøn siger, at vi har 75 ynglende par på Bornholm nu, og der kommer hele tiden flere, siger Carsten Andersen.

– De vil elske at bygge rede på en tue inde i et vådt område. Også selv om det ligger i skov.

Naturstyrelsen Bornholm går nu i gang med at undersøge mulighederne indenfor det udpegede område. Indtil videre er der tale om et projektområde, hvor der hverken er taget stilling til indgangsveje eller anden infrastrukur.