Første spadestik på kasernen: Nu kan byggeriet begynde

Spadestikket. Video: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 25. JAN 2024 • 17:00
NYHED | ABONNENT
25. JAN 2024 • 17:00

Inden for 14 dage tager PLE hul på byggeriet af tre nye garagebygninger med moderne mandskabsfaciliteter, som skal forbedre arbejdsmiljøet for soldaterne. Torsdag blev det første spadestik taget.

Det er ikke til at se lige nu. Men lige her, på et stykke brakjord i den østlige ende af Almegårds Kaserne, skal tre nye garagebygninger stå klar om knap to år - og torsdag blev det første spadestik taget. Selve spadestikket, der i øvrigt er borgmester Jacob Trøsts første som borgmester, kommer vi tilbage til. Men lad os først lige dvæle ved nogle fakta om byggeriet:

Der skal opføres tre såkaldte T2-garager som både har plads til større militærkøretøjer og mandskabsfaciliteter. Hver enkelt garage har 16 standpladser til køretøjer og faciliteter til 175 soldater. Her kan de komme ind i civilt, klæde om, tage et bad, få deres tøj låst inde i et skab og blive briefet i de såkaldte briefingrum, hvorefter de er klar til øvelse - eller om nødvendigt at gå i kamp. Samlet set vil de tre bygninger fylde 10.200 kvadratmeter, og som projektlederen konstaterer over for Tidende, så er det nogle store bygninger. Faktisk er typen T2 den største i projektet om modernisering af hærens mandskab- og materielfaciliteter, som er et større program på tværs af de danske kaserner. Prisen for de tre bygninger og en ny miljøplads til affald af forskellig slags lander på i omegnen af 240 millioner kroner.

– I dag er det et lille skridt for en modernisering af garnisonen, men et ret stort skridt for opklaringsbataljonen og jeres videreudvikling, siger Kenneth Nielsen. Foto: William Sonne Kaalø

Lang proces

Både soldater og civilt ansatte valfarter til jordstykket bag de gamle røde garagebygninger, der i øvrigt skal rives ned. Her er en talerstol stillet op midt i det hele. Det er en stor dag for kasernen, konstaterer en af de tilstedeværende i uniform, mens projektleder Alexander Breland byder velkommen.

– Jeg har glædet mig rigtig meget til i dag, siger han, inden han giver ordet videre til flere talere - heriblandt divisionschef i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Henrik Sørensen. Han fortæller til Tidende, at byggeriet på Almegårds Kaserne er et af de større i en portefølje på tværs af de danske kaserner, og erkender samtidig, at det har taget noget tid at komme i gang med byggeriet.

– Oprindeligt skulle vi kun bygge to garager herovre, men fordi vi kunne se, at der på sigt ville være behov for tre, så valgte vi at bygge den tredje nu, fordi det at bygge igen om tre-fire år ikke var en økonomisk fordelagtig løsning, siger han.

– Det har taget lidt tid at få beskrevet projektets omfang og indhentet de nødvendige hjemler og bevillinger til at bygge et større projekt.

Mange medarbejdere på Almegårds Kaserne var mødt op for at overvære det første spadestik. Foto: William Sonne Kaalø

Trænger til en kærlig hånd

På talerstolen står nu Almegårds Kasernes garnisonskommandant, Kenneth Nielsen, og siger et par ord om det forestående byggeri.

– I 1969 landede mennesket første gang på månen. Da Neil Armstrong steg ud af månelandingsfartøjet, sagde han: "It's a small step for a man, but a giant leap for mankind." Så i dag er det et lille skridt for en modernisering af garnisonen, men et ret stort skridt for opklaringsbataljonen og jeres videreudvikling, siger Kenneth Nielsen.

Over for Tidende uddyber Kenneth Nielsen, der har været på kasernen i ganske kort tid, at forholdene ikke er tidssvarende, og at bygningerne er nedslidte.

– Når jeg hver dag sidder på mit kontor, kan jeg kigge over på de bygninger, hvor de faste soldater bor - og de trænger til mere end en kærlig hånd. Så set fra min stol har vi en opgave med ikke kun at skabe gode faciliteter til arbejdspladsen - for det er det, vi er startet på i dag - men også et ansvar for at skabe nogle gode muligheder for at indkvartere vores soldater for at beholde dem, siger Kenneth Nielsen.

Han fortæller videre, at der er gang i at udvikle en helhedsplan for Almegårds Kaserne om, hvordan den kan komme til at se ud i fremtiden. Hvilke bygninger skal rives ned, hvad skal bygges, og hvad skal renoveres? Alt sammen for at skabe en moderne kaserne - men hvor man samtidig har tanke på de historiske bygninger, hvoraf nogle er bevaringsværdige.

Alt sammen afhænger dog af et kommende forsvarsforlig, påpeger han.

Bataljonschef Uffe Geckler Pedersen tager første "spadestik" med en gravko. Foto: William Sonne Kaalø

Kommer Bornholm til gode

Divisionschef Henrik Sørensen fortæller, at ejendomsstyrelsen i øjeblikket drøfter indkvarteringsforholdene på alle danske kaserner med Forsvarskommandoen for at finde den rette løsning til udviklingsbehovet det enkelte sted.

Hvad er udsigterne til en løsning?

– Udsigten er, at det er en del af den større plan. Der skal vi, ligesom med garagerne, skulle bygge på et eller andet tidspunkt. Men det bliver en del af en større plan, som ikke er konsolideret endnu. Så vi kan ikke sige noget om hvornår, siger Henrik Sørensen.

Tilbage på brakstykket har borgmester Jacob Trøst (K) nu indtaget talerstolen. Op af den står fire skinnende, sølvfarvede spader, der om ganske få minutter skal stikkes i jorden som symbol på, at garagebyggeriet nu kan gå i gang.

– Det er mig en stor ære og fornøjelse, at få lov til at deltage i den her vigtige begivenhed. Vi markerer starten på et nyt kapitel på vores kaserne. Vi markerer ikke kun første spadestik - vi markerer begyndelsen på en rejse mod bedre faciliteter, styrket samarbejde og endnu mere levende fællesskab, siger Jacob Trøst som det første i sin tale.

– Først og fremmest handler det om bedre faciliteter for soldaterne. Det gør det nemmere at fastholde de ansatte og at rekruttere, når vi får moderne faciliteter, hvor der er rart at være, og hvor man kan udføre sit arbejde med gode fysiske rammer, uddyber Jacob Trøst efterfølgende over for Tidende.

– Hvis man ser det fra helikopterperspektivet, får vi en bedre arbejdsplads på Bornholm, som også ender med at blive en større arbejdsplads, som kan tiltrække flere til Bornholm - og at folk får lyst til at blive her. Jeg ser det som en win-win på den måde. Det er rigtig godt, vi kan tage første spadestik. Det er vigtigt for kasernen og Bornholm, tilføjer han.

Så er det første spadestik taget. Fra venstre Uffe Geckler Pedersen, Kenneth Nielsen, Jacob Trøst og Henrik Sørensen. Foto: William Sonne Kaalø

Spadestikket

Et kvarter efter den første taler tog ordet, er det nu blevet tid til dét, det hele handler om: det første spadestik. På en række står bataljonschef Uffe Geckler Pedersen, garnisonskommandant Kenneth Nielsen, borgmester Jacob Trøst og divisionschef Henrik Sørensen. På samme tid rammer spaderne jorden med efterfølgende applaus fra publikum. Men det er ikke nok med fire små spadestik, for nu tager Uffe Geckler Pedersen plads på førersædet i en stor gravko et stenkast derfra. Under kyndig vejledning af en medarbejder fra entreprenørfirmaet PLE, der har vundet byggeopgaven, tages det, der nok bedre kan kaldes et skovlestik.

PLE's direktør, Jens Koefoed, oplyser til Tidende, at arbejdet begynder inden for 14 dage, og at der allerede er etableret en byggeplads på kasernen. Byggeriet er den største enkeltopgave for PLE nogensinde, tilføjer han.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT