Første høst er i hus: Stjernekoks virksomhed arbejder med kødets afløser
Den første høst af økologiske bælgfrugter er i hus her på Bornholm. Nu går Meters i gang med at teste og udvikle opskrifter, så de på sigt kan erstatte kødproteinter. Foto: Henrik Sørensen

LANDBRUG | BORNHOLM
6. OKT 2021 • 11:01
Henrik Nielsen
Journalist

Første høst er i hus: Stjernekoks virksomhed arbejder med kødets afløser

Bornholmske landmænd og Bornholms Valsemølle spiller hovedroller i en plan om at genetablere bælgfrugternes position i det danske madlandskab. Bag planen står stjernekokken Claus Meyers madvirksomhed Meyers.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Meyers arbejder målrettet med at øge anvendelsen af proteinrige afgrøder fra planteriget for at kunne skrue ned for de animalske proteiner i køkkenerne. Samarbejdet med de bornholmske aktører skal være med til at påvirke både udbud og efterspørgsel.

– Flere bælgfrugter på tallerkenen giver ikke bare god mening i forhold til klimaet, men bidrager også til mere velsmagende og proteinrige måltider. I Meyers arbejder vi for at få endnu flere bælgfrugter i maden. Vi samarbejder blandt andre med økologiske landmænd på Bornholm og Bornholms Valsemølle, fortæller administrerende direktør Jesper Uggerhøj hos Meyers i pressemeddelelsen.

Målet er at tage de indledende skridt mod at udskifte en væsentlig andel af de omkring 55 ton bælgfrugter, der bruges i Meyers, med danske, økologisk dyrkede versioner samt at gøre dem mere tilgængelige for både gæster og supermarkedskunder.

Den første høst af grønne linser og sorte belugalinser fra Bornholm i hus. Den skal bruges til opskriftsudvikling og tests i Meyers Madhus samt i en rugbrødsblanding i dagligvarehandlen.

– Mange af forsøgene med at dyrke bælgfrugter her på øen tegner virkelig godt. Det er en flok af yngre landmænd, der arbejder med dette, og de er meget dedikerede og professionelle, så jeg tror på et stort potentiale på længere sigt. Vi har lært rigtig meget dette år med hensyn til hvilken jord, der egner sig til hvilke bælgfrugter, udsædsmængder og ukrudtsbekæmpelse. Så jeg vil tro, at vi allerede næste år er kørende med større mængder bælgfrugter og bedre mulighed for at rense høsten lokalt, siger Nils Jespersen fra Bornholms Valsemølle i pressemeddelelsen. Han er tovholder på Meyers' projekt med bornholmske bælgfrugter.

Linserne stammer blandt andet fra landmand Kristen Harild, som driver den økologiske gård Skovsholm ved Svaneke.


Øko-landmand Kristen Harild fra Skovsholm ved Svaneke har dyrket nogle af de første bælgfrugter for Meyers. Foto: Henrik SørensenFlere nyheder