Forsøg med økologiske linser har givet godt udbytte, men der er især én udfordring

Forsøg med økologiske linser har givet godt udbytte, men der er især én udfordring
Bornholms Landbrug & Fødevarer har indgået i et forsøg med Økologisk Landsforening. Her er forsøgsleder bra BLF Christian Holm med søndagens høst. Foto: Anette VEstergaard
LANDBRUG | BORNHOLM | ABONNENT | 17. AUG 2021 • 11:00
LANDBRUG | BORNHOLM | ABONNENT
17. AUG 2021 • 11:00

Søndag høstede Bornholms Landbrug & Fødevarer udbyttet af årets store økologiske forsøg på Bornholm: Linser fordelt på 20 forskellige sorter.

Bornholm er udpeget som forsøgsområde af Økologisk Landsforening sammen med Lolland, fordi man mener, at de klimatiske forhold til dyrkning af linser er optimale her.

Og resultatet ser godt ud, siger Christian Holm fra BLF.

– Det er faktisk gået rigtig fint, de har klaret sig ganske udmærket.

God smag er interessant

Anicia, samos, delta, baluga, flash og de 15 øvrige linsesorter har haft gode vækstvilkår på Bornholm denne sommer. Men nogle sorter giver bedre udbytte end andre, og de foreløbige erfaringer viser desuden, at en vis jordtype er problematisk.

– Anicia, rosana og baluga har især givet godt. Så håber vi bare, at de også smager godt. Højt udbytte kombineret med god smag er interessant, siger Christian Holm.

Udkonkurreret af ukrudt

Linser er et forholdsvist nyt produkt i dansk landbrug. Formålet med forsøget er at finde frem til den smarteste dyrkningsmetode. Den know how findes ikke rigtig, siger Christian Holm.

– Ukrudt er vores helt store udfordring, når vi snakker økologi og linser. Det er tricky. Fordi de ikke kan konkurrere. Blandt andet derfor er der stor variation i udbyttet.

Linserne har vokset tre forskellige steder. Hos Kristen Harild på Skovsholm i Ibsker og på Melstedgaard, hvor jorden er leret. Det sidste parti har vokset på Torben Sonnes jorder i Vellensby. Her er jorden sandet, og der har været masser af ukrudt, siger Christian Holm.

Sten er heller ikke godt, når der skal dyrkes linser, viser erfaringerne. Linseplanterne bliver nemlig ikke særlig høje, siger Christian Holm.

– Det kan være svært at høste, når det er lavt, og det lægger sig ned. Så er det svært at få samlet op. Og så får du sten og jord med i mejetærskeren.

Hvornår skal vi så?

Parallelt med det økologiske forsøg deltager BLF i et landsdækkende forsøg, hvor landbrugets forsøgscenter Seges har afprøvet tre forskellige sorter med to forskellige såtidspunkter.

– Her er vi ved at lære, hvornår vi skal så. Hvilke fordele og ulemper der er ved at så tidligt og sent, siger Christian Holm.

Resultatet af det landsdækkende forsøg sendes til landbrugets laboratorier i Aarhus, mens søndagens høst sendes til Odense, hvor linserne blandt andet skal analyseres for proteinindhold og smag på Økologisk Landsforenings laboratorie.

– Hvordan vil de her afgrøder udvikle sig på sigt, tror du?

– Jeg tænker, at arealerne vil vokse støt og roligt år for år, både i hele Danmark og på Bornholm. Det er positivt, at vi har kunnet høste så fine råvarer, og at linserne er modnet midt i august. Det er godt i forhold til dyrkningssikkerhed og høstsikkerhed, siger Christian Holm.

Nu venter man på resultatet af analyserne, men fremtidsudsigterne er gode, vurderer Christian Holm. Også selvom de bornholmsk dyrkede linser skal konkurrere med billigere linser fra Sydeuropa og Indien.

– Der skal den lokale produktion og den gode historie være med til at sikre, at vi kan få en ordentlig pris, siger Christian Holm.

– Kan man ramme en pris, som folk vil betale?

– Det skal vi jo kunne. Og det tror jeg, vi kan. Når vi bliver rigtig gode til at dyrke det, så kan vi forhåbentlig holde et højt udbytte. Og det, og så smagen, er som sagt afgørende for, om vi får en god forretning.

Proteinrig og nem at tilberede

Linser er frø, der stammer fra en dyrket sort af urten ægte linse, der tilhører ærteblomstfamilien. De linseformede frø findes i mange sorter, som alle er proteinrige.

Linser er en af grundpillerne i det indiske køkken.

I modsætning til andre tørrede bælgfrugter har linser kort kogetid, og de behøver ikke at sættes i blød.

Kilde: Wikipedia

FÅ ABONNEMENT