Flere genindskrivninger på Ungerådgivningen i år

Flere genindskrivninger på Ungerådgivningen i år
På Ungerådgivningen, der rådgiver unge under 30 med et problematisk forhold til rusmidler, har man haft flere genindskrivninger i år. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 24. NOV 2020 • 11:15
| ABONNENT
24. NOV 2020 • 11:15

På Ungerådgivningen, der rådgiver unge under 30 med et problematisk forhold til rusmidler, har man haft flere genindskrivninger i år. Det vil sige, at flere af dem, der har afsluttet deres forløb for at blive stoffrie, er vendt tilbage for at få hjælp til deres misbrug.

Ungerådgivningens to rådgivere Johnny Bondorff og Kristian Kirk Mailand mener, det kan hænge sammen med en svær tid med covid-19.

– Det ser ud til, at vi har flere genindskrivninger i år. Vi ser det egentlig som noget positivt, for det betyder, at de unge har tillid til os og føler en tryghed ved at komme her. Men det er selvfølgelig ikke godt, at de falder i igen. Det kan hænge sammen med corona og at al struktur i hverdagen forsvandt. Vi ved det ikke, men det er vores formodning, siger Kristian Kirk Mailand.

Hårdt for de unge

Coronapandemien og nedlukningen i foråret betød, at mange sociale indsatser ikke kunne gennemføres som normalt. Det har været svært for mange af de unge, der er kommet i Ungerådgivningen, fortæller Kristian Kirk Mailand.

– Det var hårdt for de unge i den periode, hvor vi ikke kunne tage dem ind til samtaler. Det var især hårdt for de helt unge, hvor dem over 23 år klarede det bedre, siger han.

For at holde gejsten oppe hos de unge, måtte han og Johnny Bondorff tænke i alternativer til indendørs rådgivning.

– Vi prøvede med samtaler over Skype og telefon, men det virkede ikke ret godt. Så vi måtte finde alternativer og finde ud af, hvad der kunne lade sig gøre. Vi lavede blandt andet walk and talk-samtaler i bibliotekshaven og rundt omkring i Rønne. Det betød, at anonymiteten røg lidt, fordi folk jo kunne se, at de unge gik rundt med os, men vi oplevede, at de faktisk var okay med det, siger Kristian Kirk Mailand.

Blev til ny metode

Nu er det igen muligt for Ungerådgivningen at have de unge inde til samtaler, men nedlukningen lærte dem noget, som de arbejder videre med, fortæller de to ungerådgivere.

– Vi har det stadig som et tilbud, at vi kan gå en tur og tage en samtale der. For dem med bragende ADHD fungerer det rigtig godt, at de kommer ud og bruger kroppen, mens vi snakker. De har ofte svært ved at sidde ned, men nu kan de fokusere på at bevæge sig og så kan de bedre være i det, siger Johnny Bondorff.