Et stort skridt mod at blive affaldsfri i 2032: 'Kommunikation med borgerne er vigtigt'

Et stort skridt mod at blive affaldsfri i 2032: 'Kommunikation med borgerne er vigtigt'
– Vi skal blive ved med at udvikle os, siger Jens Hjul-Nielsen, direktør i Bofa. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 11. JUN 2021 • 15:56
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
11. JUN 2021 • 15:56

AFFALDSSORTERING

Vi har en opgave, der skal løses. Vi kender resultatet, men hvordan kommer vi derhen?

Skåret ind til kernen var det netop sådan affaldsindsamlingsudbuddet lød fra Bofas side, fortæller Jens Hjul-Nielsen, direktør i Bofa.

Opgaven er nu løst, og torsdag kunne Bofa og HCS A/S, der vandt udbuddet, sammen afsløre deres plan for Bornholms nye affaldssystem.

Systemet er blandt andet udviklet på baggrund af specifikke krav fra Folketinget, der sidste år besluttede, at alle husstande landet over, skal til at sortere ti forskellige affaldstryper.

Bofa og HCS kan nu se frem til et tæt samarbejde det næste årti, hvor de sammen skal udvikle den bedst mulige måde at indsamle affald på Bornholm. For selvom størstedelen af systemet er klar, er man langt fra færdig med at udvikle.

– Man kan sige, at det er et anderledes udbud HCS har vundet. Normalt er det sådan, at det produkt man får den første dag, også er det produkt, man har den sidste dag. Den her type kontrakt giver os derimod mulighed for at udvikle undervejs. Hvis vi skal nå vores mål om at blive affaldsfrie i 2032, er det vigtigt, at vi bliver ved med at være innovative, siger Jens Hjul-Nielsen.

Mindre restaffald

Sektionsdirektør ved HCS, Klaus Egebo, fortæller, at de i deres udforming af planen, har haft et skarpt øje på det affaldsfrie mål i 2032. Derfor har man forsøgt at tænke i baner, hvor mest muligt affald, blev sorteret bedst muligt.

– Vi har gået op i, at så meget materiel som muligt skulle ud til borgerne. For jo tættere affaldsbeholderne er på folk, jo nemmere er det at få folk til at sortere. Så den løsning vi har foreslået her, giver mulighed for at borgerne kan sortere de fraktioner, de skal på deres egen ejendom, siger han.

En af de større ændringer bornholmerne kommer til at mærke, er en mindre kapacitet til restaffald. Det er et valg, man fra HCS' side har taget heltbevidst.

– Hvis vi skal nå målet, skal vi helst stå uden noget restaffald overhovedet. Vi har erfaret, at jo mere kapacitet man har til en fraktion, jo mere kommer der i den. Så hvis der er for stort rum til restaffald, er det nemmere at smide alt derned fremfor at sortere det. Derfor begrænser vi kapaciteten til restaffald, men giver mere kapacitet til de genanvendelige fraktioner, forklarer Klaus Egebo.

Noget af det, HCS kommer til at bidrage med rent negativt, er deres indsamling, da de her ligger og kører rundt på vejene og bruger brændstof. Men for at mindske klimaaftrykket så meget om muligt, har man bygget bilerne, så de kan tømme flere fraktioner ad gangen.

– Samme bil kan faktisk tømme to beholdere i tre forskellige kamre. Der betyder altså, at vi skal køre væsentligt færre gange til ejendommen, og dermed laver vi et mindre miljøaftryk, siger Klaus Egebo.

Indenfor husets fire vægge

Der er altså lagt en udførlig plan for, hvilke affaldsbeholdere bornholmerne skal have stående udenfor, og hvordan affaldsindsamlingen skal foregå. Men hvordan skal bornholmerne sortere deres affald indenfor husets fire vægge?

Ifølge kommunikationsmedarbejder hos Bofa, Brian Kjær Johansen, er der ikke udarbejdet nogen plan for, hvordan borgerne skal sortere i de 12 affaldstyper.

– Det er op til borgerne selv at finde ud af, hvordan man vil gøre det. Nogen vil gerne have topmoderne affaldssystemer til flere tusinde kroner og andre har det fint med nogle kasser fra Ikea. Så vi har valgt ikke at gøre noget ved den del, siger han.

Han fortæller dog, at et af de innovative tiltag, man arbejder på, er at lave en beholder til madaffald, men resten må borgerne selv stå for.

Det går løs om et år

Det var oprindeligt planen, at beholderne skulle køres ud til husstandene, så bornholmerne kunne gå i gang med at sortere i januar 2022. Men de får lidt længere tid til at vende sig til tanken, da Bofa og HCS først regner med at være klar efter sommerferien i 2022.

Allerede nu går Bofa i gang med at sprede informationen om den nye plan.

– Det er klart, at sådan en omvæltning kræver en massiv kommunikationsindsats, og vi er så småt gået i gang. Når der kommer styr på corona, er planen, at vi sætter beholderne ud og stå forskellige steder på Bornholm, så folk kan tage et kig på dem, siger Brian Kjær Johansen.

Jo tættere vi kommer på datoen for at affaldssystemet skal rulles ud, vil Bofa også lave tiltag, hvor de møder bornholmerne ved supermarkeder og borgermøder.