Så mange affaldsbeholdere skal stå i din indkørsel
– Hvis der er noget bornholmerne går op i, så er det, hvor meget plads de skal måle af til affaldsbeholderne, siger kommunikationsmedarbejder hos Bofa, Brian Kjær Johansen. Bornholmerne skal finde plads til to beholdere på 240 liter med målene 105 cm i højden, 58 cm i bredden og 75 cm i dybden. Derudover er der en beholder på 140 liter, som måler 105 cm i højden, 50 cm i bredden og 55 cm i dybden.

| GRATIS
10. JUN 2021 • 16:02
Af: Sofie Møller

Så mange affaldsbeholdere skal stå i din indkørsel

AFFALDSSORTERING

Bofa kunne torsdag sammen med HCS A/S, der har vundet affaldsindsamlingsudbuddet, afsløre den nye plan for, hvordan bornholmerne skal sortere deres skrald i fremtiden.

Fra de nuværende seks bliver det fremover muligt at sortere 12 forskellige affaldstyper.

Men lige præcis hvilke beholdere, du skal have stående udenfor din dør, afhænger af, hvor du bor. Ved nogle husstande kan det nemlig være svært at få plads til store affaldsbeholdere, og ved sommerhusområderne kan det varriere meget, hvor stor en mængde skrald den enkelte husstand har.

Defor har Bofa og HCS i samarbejde lavet to forskellige planer. En for områder med mulighed for egne affaldsbeholdere, og en for områder uden mulighed for egne affaldsbeholdere.

Uanset hvilket område, du bor i, forventes det, at det nye affaldssystem bliver rullet ud over hele øen i sidste halvdel af 2022.

Se her hvordan du skal sortere i din husstand om godt et års tid.

Områder med mulighed for egne affaldsbeholdere

For langt de fleste af øens husstande gælder det, at man fremover skal have plads til fire affaldsbeholdere i indkørslen, eller hvor der nu er plads.

To af de største beholdere vil være delt op i to rum og have låg, der er sidehængslet, således man kan nøjes med at åbne den ene del af beholderen.

Derudover vil der være en lille beholder til farligt affald, og så har Bofa valgt at genbruge den allerede kendte grønne beholder, der nu bliver brugt til plast, men som i fremtiden skal bruges til madaffald.

På alle beholdere vil der være et piktogram, der vejleder borgeren i, hvad netop den skal indeholde af affald.

Hver enkelt husstand vil også få omdelt særlige affaldssække, der skal bruges til tekstil, og som man har været vant til, kan man stadig smide småt elektronik og batterier i hver sine poser og lægge dem oven på de andre affaldsbeholdere, når der hver 14. dag bliver tømt.

Områder uden mulighed for egne affaldsbeholdere

I byerne er der husstande, der ikke har mulighed for at have affaldsbeholdere på matriklen. Det kan være, fordi gænget er for smalt, der er for lidt plads i gården, eller andre årsager.

I nærheden af disse husstande vil der blive placeret miljØ'er, som er en samling af containere, hvor borgerne kan gå hen med deres affald.

Nogle bliver overjordiske og andre delvist nedgravet. Ved miljØ'erne kan der sorteres i 11 affaldstyper – dog ikke "farligt affald", der vil blive husstandsindsamlet halvårligt i særskilt rød miljøkasse.

I sommerhusområderne har Bofa bestemt, at alle skal benytte miljØ'erne, da der ikke længere vil ske indsamling ved sommerhuset. De vil som udgangspunkt blive placeret ved ind- og udkørsel til de enkelte sommerhusområder, eller hvor folk færdes hyppigt.

Helt præcist, hvor de såkadte miljØ'er skal placeres, er endnu under planlægning. 

Illustration: Christina Skovmose

 Rubrikannoncer

Med flere tusinde besøgende hver dag, vil din rubrikannonce her være et godt sted at få dit budskab ud.


Indryk rubrikannonce

Flere nyheder