Et opkald fra jobcentret ændrede Christers situation. Nu ser han en fremtid i vindmøllebranchen

Et opkald fra jobcentret ændrede Christers situation. Nu ser han en fremtid i vindmøllebranchen
Den sidste del af arbejdet for Muehlhan Wind Service består af ren oprydning. – Der er ikke så meget af det spændende tilbage. Nu skal vi bare pakke sammen, siger Christer Knudsen, da Tidende møder ham på pladsen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 16. JUN 2021 • 20:36
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
16. JUN 2021 • 20:36


Havvindmølleprojektet

72 kæmpe havvindmøller er nu udskibet til Kriegers Flak fra Rønne Havn.

– Aldrig er et projekt gået så godt og så hurtigt, siger projektlederne fra mølleproducenten Siemens Gamesa. Flere gange har de rost Bornholm og de lokale virksomheder til skyerne for et stærkt og gnidningsfrit samarbejde. Men hvad siger de lokale virksomheder selv? I hvor høj grad har projektet egentlig været en gevinst for Bornholm, og hvad kan man forvente lignende projekter vil kaste af sig i fremtiden? Bornholms Tidende sætter i de kommende dage fokus på arbejdspladserne og de erhvervsmæssige fordele, havvindmølleprojektet har skabt for Bornholm.

 

Christer Knudsen havde været arbejdsløs omkring fire måneder, da han fik et opkald fra jobcentret.

De manglede nogle lokale folk til projektet med de store havvindmøller på Rønne Havn, fik han at vide. Og at han med sin tidligere erfaring fra offshore-projekter var en god kandidat til stillingen.

Han havde allerede selv gået og leget med tanken om, at det kunne være et fedt projekt at blive en del af, så han tøvede ikke længe, før han sendte en ansøgning af sted. Kort tid efter blev han kaldt til jobsamtale, og pludselig var han ansat hos Muehlhan Wind Service, der har stået for delmontage af havvindmøllerne på Rønne Havn.

I lidt over to måneder har han nu været ansat på en noget anderledes arbejdsplads, end han har været vant til. De sidste havvindmøller er udskibet, og der er kun oprydningsarbejdet tilbage. Men Christer Knudsens vindmøllereventyr ser ikke ud til at stoppe her.


Christer Knudsen er født og opvokset i Rønne, hvor han også bor i dag med sin hustru og to drenge. Foto: Jens-Erik Larsen  


To verdensomspændende kriser

Den i dag 42-årige Christer Knudsen gik tilbage i 1997 i lære som klejnsmed. Efter han blev udlært, har han haft arbejde stort set uafbrudt med enkelte undtagelser.

Den seneste arbejdsplads, han var en del af, var produktionsviksomheden Jensen Denmark, der udvikler, producerer og sælger integrerede automatiseringsanlæg til industrielle vaskerier. Her havde han i alt brugt omkring 16 år af sit arbejdsliv. 16 år, der endte med at give ham to afskedigelser.

Første fyreseddel kom i 2008, da finanskrisen ramte hårdt i store dele af verden, og Jensen Denmark måtte afskedige en række medarbejdere. Det betød, at Christer Knudsen måtte ud at finde et nyt arbejde, som resulterede i, at han over et par år fik forskellige jobs. I otte måneder pendlede han fra Bornholm til Sjælland. Men det var også i løbet af de to år, han fik jobbet på sit første offshore-projekt på en olieproduktionsplatform ud for Esbjerg og på et kedelprojekt ved Thulebasen i Grønland.

Da han kom hjem til Bornholm igen, blev han atter ansat hos Jensen Denmark, hvor han har arbejdet de seneste 10 år. De sidste syv år gik med at sidde som produktionstekniker, lige indtil den næste krise ramte verden – coronakrisen.

– De havde simpelthen bare for mange medarbejdere til de arbejdsopgaver, der var. Jeg var en af de funtionærer, som blev opsagt lidt senere end de andre, så jeg kom hjem og gå den 1. november, fortæller Christer Knudsen.

Over nogle måneder søgte han forskellige jobs, men uden held.

– Hvis jeg ikke ville få et job inden længe, var min tanke, at jeg ville springe på en uddannelse. Enten en overbygning til klejnsmed som produktionsteknolog eller simpelthen starte på noget helt nyt, fortæller Christer Knudsen.

Den tanke blev dog sat midlertidigt på stop, da tilbuddet om arbejdet hos Muehlhan Wind Service dukkede op.


Inden Christer Knudsen startede sit arbejde med havvindmøllerne, tog han syv forskellige kurser, der blandt andet handlede om sikkerhed på pladsen. Foto: Jens-Erik Larsen 

Kæmpestore vindmøller

– Først skulle jeg til Esbjerg for at gennemføre syv forskellige vindmølle- og offshorekurser, jeg skulle have, før jeg måtte udføre jobbet, siger Christer Knudsen.

I ansættelseskontrakten står der vindmølletekniker og store keeper, hvor opgaver som at holde pladsen ryddet og køre elementer til og fra møllerne har været en fast del af arbejdsdagen. Men med tiden blev arbejdsopgaverne mere og mere tekniske.

– Jeg spurgte, om jeg ikke kunne få lidt erfaring med at komme op i møllerne, og det var de med på. Så jeg har blandt andet været med til at lave det, vi kalder at presnacke, fortæller Christer Knudsen.

Presnacke vil sige, at man laver en total gennemgang af møllen for at sikre sig, at alt er, som det skal være.

– Man tjekker for alt. Så man starter i toppen, og så går man trinvis ned igennem til bunden. Man undersøger om boltene er vendt rigtigt, at der ikke er lakskader, om noget mangler eller sidder løst. Det er altså både et sikkerheds- og kvalitetstjek, forklarer Christer Knudsen, der har nydt arbejdet med møllerne.

– Jeg har lavet en del montage af delene i møllen som for eksempel ELP, der står for elevated lower platform. Det betyder, at man monterer den nederste del af møllen, hvor en stor del af elskabene blandt andet er placeret. Egentlig er den del af arbejdet ikke så anderledes, end det jeg har lavet hos Denmark Jensen. Det her er bare i en meget større skala, og at arbejde med noget så stort, er ret fascinerende, siger han.

International arbejdsplads

Udover Christer Knudsen har Muehlhan Wind Service også ansat yderligere to lokale, der har siddet med administrativt arbejde. Men ellers har arbejdspladsen været domineret af mange forskellige nationaliteter.

– Jeg har haft kollegaer fra Tyskland, Grækenland, Polen, Irland og England. Det er lidt udfordrende sprogmæssigt, men også spændende, for du møder nogle mennesker, du normalt ikke ville møde på Bornholm, siger Christer Knudsen, der har været meget positiv overfor det internationale kollegaskab.

Ifølge ham har det dog haft sine fordele at være lokal og kende til øen på en måde, som de andre ikke gør.

– Mit kendskab til øen har gjort, at jeg kunne komme med feedback og forslag til forskellige ting. Det kan være alt fra underleverandører til affaldssortering. Og så har jeg kunne være fleksibel på en anden måde end de andre. De arbejder 14 dage ude og er 14 hjemme i deres hjemland. Jeg har derimod kunnet arbejde alle dage, uanset hvordan arbejdstiderne lå, forklarer han.

Selvom tre lokale medarbejdere lyder af få på en så stor arbejdsplads, er der en god grund til, at Muehlhan ikke har haft brug for flere.

– De har deres egne folk, som er dygtige til deres arbejde. Hver mand kan sin specifikke ting. Der er for eksempel nogen, som kun må arbejde med højspændingskabler, og der er ingen på Bornholm, som hverken kan eller må det, fordi man skal have en specialuddannelse og kurser i det, fortæller Christer Knudsen.

Turen går til Tyskland

I løbet af sin tid på vindmølleprojektet har Christer Knudsen fået flere anerkendende og nysgerrige henvendelser fra tidligere kollegaer og andre bekendtskaber i branchen.

– Der er mange, som har spurgt ind til mit arbejde på havnen, og også mange som har vist en interesse for at vide mere. Men min fornemmelse er, at der kun er få, som tør at springe ud i det, siger Christer Knudsen.

– Det er en oplagt mulighed, hvis man mangler arbejder. Jeg kender selv mange dygtige håndværkere, som kunne gøre det, jeg gør og gå den vej, hvis de ville. Det virker til, at der er arbejde nok i energibranchen. Men man skal selvfølgelig kunne lide den livsstil.

Selv måtte Christer Knudsen fornyligt tage stillling til, om det er et arbejde og en livsstil, han vil have lidt endnu, da Muehlhan Wind Service spurgte, om han ville med på et nyt projekt i Tyskland.

– Det har jeg sagt ja til. Så skal jeg arbejde ligesom de andre, 14 dage ude og 14 dage hjemme. Jeg har selvfølgelig snakket med min familie om, hvordan det kan hænge sammen, siger han.

Han ser gerne en fremtid indenfor energibranchen og håber, at han kan opgradere sin viden som vindmølletekniker med tiden.

– Der kommer jo flere projekter på Rønne Havn i fremtiden. Det kunne være rigtig sjovt at være med igen. Måske vender jeg hjem fra Tyskland med en masse erfaring, jeg kan bruge senere hen, siger Christer Knudsen.

Han afslutter sit arbejde på Rønne Havn i slutningen af juni, og regner med at drage mod Tyskland en måned efter.