Erna får en forsmag på livet som pensionist

Erna får en forsmag på livet som pensionist
Erna Hald tror på, at butikkerne snart må åbne igen. Indtil da nyder hun den ekstra fritid, hun har fået under nedlukningen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 25. JAN 2021 • 09:53
| ABONNENT
25. JAN 2021 • 09:53

NEDLUKNING

 

Bornholms Tidende har snakket med en række erhvervsdrivende, der lige nu er ramt af nedlukningen.

Vi har spurgt dem, hvad de får tiden til at gå med, mens de venter på at kunne invitere kunderne indenfor igen, og hvordan det ser ud med deres økonomi og adgangen til regeringens hjælpepakker. For nogle er situationen ved at være kritisk, for andre er nedlukningen en god mulighed for at ordne de praktiske gøremål, slappe af og have tid med familien. 

 

63-årige Erna Hald har fået mulighed for at prøve pensionistlivet af, mens hun må holde sin forretning Ernas Børnebutik lukket under de nuværende coronarestriktioner.

Selvom hun synes, situationen er trist, fejler hendes humør ikke noget, da Bornholms Tidende ringer hende op.

– Jeg går og hygger mig og prøver, hvordan det er at have tid til at passe hus og have. Jeg roder også lidt med ting i mine butikker. Jeg har gjort status, gjort klar til udsalg og sørget for, at butikkerne ser pæne ud, fortæller hun.

Ingen nethandel

Indtil videre skal hun og andre liberale erhverv holde lukket for fysisk handel frem til den 7. februar.

Erna Hald har ikke en webshop, der kører ved siden af hendes fysiske butikker, og hun har derfor sendt sine to medarbejdere hjem, indtil der igen bliver noget at lave.

– Vi har ikke noget online-handel. Vi er et lidt gammelsdags firma. Jeg tager selvfølgelig telefonen, når den ringer, hvis det er i dagtimerne. Men jeg må også indrømme, at jeg ikke tager den med, når jeg går mig en tur i skoven. Så nyder jeg roen i stedet, siger hun.

Selvom ekstra fritid ikke gør Erna Hald noget, så håber hun ikke, nedlukningen står på længe endnu.

– Jeg bor her i bymidten, og jeg bliver lidt trist, når jeg kigger ud, og der er helt stille i byen. Jeg håber da, vi snart får lov at åbne og køre videre igen, siger hun.

En gammel rotte

De økonomiske konsekvenser af nedlukningen fylder ikke så meget for Erna Hald. I hvert fald ikke når det kommer til hendes egen forretning.

– Jeg er jo en gammel rotte, som er godt etableret. Jeg skal nok klare den. Men jeg kan godt være bekymret for de nystartede butikker. Det må være svært, men vi må tro på, at det nok skal gå altsammen, siger hun.

Folketinget har vedtaget, at der skal være forskellige hjælpepakker, som erhvervsdrivende kan søge, hvis de har været udfordret af nedlukningerne. Erna Hald har planer om at søge lønkompensation for de medarbejdere, hun har sendt hjem, men de øvrige hjælpepakker tænker hun ikke så meget på.

– Min revisor må kigge på, om jeg kan få noget til at dække de faste udgifter, men ellers er det ikke noget, jeg tjekker så meget op på. Jeg er en stor optimist, og jeg tror på, vi får lov at åbne den 7. februar. Om ikke andet så for to kunder i butikken ad gangen, siger hun.

Planlægger et generationsskifte

Smagsprøven på livet som pensionist har ikke afskrækket Erna Hald. Tværtimod, fortæller hun.

– Som jeg har sagt til mine venner, så er det ikke helt smart at give folk fri. Man kan jo komme til at vænne sig til det, griner hun.

Erna Hald er 63 år og kan gå, når hun vil, som hun selv siger. Men det er ikke planen, at det skal være nu.

– Selvom det er rart at have lidt fri, så håber jeg nu alligevel, jeg kan tage de sidste fem år med som planlagt. Så skal vi meget gerne have lavet et generationsskifte, hvor min datter, som normalt passer butikken i Rønne, overtager, fortæller Erna Hald.