Erhvervsuddannelserne var hårdt prøvede under nedlukning: Nu kan eleverne komme tilbage i værkstederne

Erhvervsuddannelserne var hårdt prøvede under nedlukning: Nu kan eleverne komme tilbage i værkstederne
Anders Svendsen er en af de elever på erhvervsuddannelsen, som startede sit grundforløb 2 under nedlukningen. Han glæder sig over, at han nu kan bytte sin hjemmearbejdsplads ud med værkstedet på Campus Bornholm. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 18:04
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 18:04

GENÅBNING

Da meldingen om, at Campus Bornholm måtte åbne fuldt op igen fra 1. marts, blev mange glade.

Særligt Claus Jørgensen, der er uddannelseschef på erhvervsuddannelserne.

– En genåbning 1. marts stod allerøverst på vores ønskeseddel, for det betyder, at vi kan nå alt det praktiske, vi skal, inden elevernes prøver til sommer. Men det var også lige oppe over, og nu skal vi bare have fuld knald på det praktiske for at nå det, siger Claus Jørgensen.

Startede hjemmefra

I januar fortalte han til Bornholms Tidende, at nedlukningen betød, at de nye hold erhvervsskoleelever skulle starte med fjernundervisning på computeren og ikke i værkstederne, som de ellers havde regnet med.

Claus Jørgensen har siden da især set frem til, at de nye elever kunne komme ind på campus og afprøve det fag, de har valgt at uddanne sig inden for.

– De har jo valgt en uddannelse med så stort fokus på praktisk læring af en grund, så det der med at starte med at få udleveret en computer og et log-in og så gå hjem igen, det har virkelig ikke været godt. Det kunne nærmest ikke komme længere væk fra en erhvervsuddannelse. Vi har sendt råvarer og planker ud til kokkene og tømrerne, og vi har også sat biler ud i de værksteder, hvor mekanikereleverne har læreplads, så de kunne lave noget praktisk. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, men det erstatter ikke det, vi har her, siger Claus Jørgensen.

Ifølge ham er undervisningen i værkstederne altafgørende for forståelsen af det håndværk, man har valgt at uddanne sig i.

– Når de får undervisning her på campus, så sker det jo flere gange dagligt, at det går op for dem, hvad deres fag handler om. Her kobler de det teoretiske med det praktiske og får en dybere forståelse af deres fag. De øver sig også ved at have tingene i hænderne og lærer også rent motorisk, hvad man laver, når man er tømrer, mekaniker, kok og så videre, siger han.

Tilbage til praksis

Claus Jørgensen fulgte med i fremmødet ved genåbningen mandag og kunne se, at eleverne også var glade for at være tilbage.

– De skulle lige igennem det her testset-up, men jeg kan se, at de er glade. Jeg har set flere af tømrerne have værktøj stikkende op af tasken, så de er bare klar. Man mærker forventningens glæde blandt dem. For nogle er selve campus jo stadig lidt fremmed, fordi de startede med at være hjemsendte. For dem er det jo nærmest første skoledag i dag, siger Claus Jørgensen.

En af de elever, der næsten har første skoledag, er Anders Svendsen, der er ved at uddanne sig til personvognsmekaniker. Han startede sit grundforløb to under nedlukningen.

– Det var ret kedeligt at starte uddannelse derhjemme, og så var det også svært, fordi der er mange ting, man skal lave praktisk, som man ikke kan lære online. Alt var bare teori, fortæller han.

Han er derfor glad for, at Campus Bornholm kunne åbne 1. marts, og han har allerede en idé om, hvad de næste måneder kommer til at gå med.

– Vi har fået at vide, at lige så snart, vi kunne komme tilbage på campus, så skal vi lave alt det, vi har lært derhjemme, bare i praksis. Det er spændende, og jeg glæder mig til at komme i gang, siger han.

Dobbelt op på kærlighed

Selv om det er godt at være tilbage, bliver de næste dage også en tilvænningsperiode for Anders Svendsen.

Han skal for eksempel vænne sig til at blive testet flere gange om ugen, og så skal han lære campus at kende.

– Jeg har kun været her et par gange før. Det er ret stort, så jeg er lidt lost lige nu, fortæller han.

Ifølge Claus Jørgensen vil der det næste stykke tid være et ekstra fokus på, at de nye elever på erhvervsuddannelserne lander godt på campus.

– Det er jo helt crazy, at de er startet på deres uddannelser på en computer og med en masse teori. Normalt har vi jo en rigtig god vekselvirkning mellem teori og praksis. Det har de nye ikke kunne få. Men de får dobbelt op på kærlighed det næste stykke tid. Vi er klar til at give dem alt det rygstød, støtte og lektiehjælp, de har brug for, siger han.