Elcykler på vej til hjemmeplejen – om et halvt år

Elcykler på vej til hjemmeplejen – om et halvt år
Regionskommunen har sat gang i en proces, som skal ende med, at der bliver købt et antal elcykler til hjemmeplejen. Pengene blev afsat i forbindelse med indgåelsen af det kommunale budget. Arkivfoto
| ABONNENT | 4. FEB 2021 • 17:35
Af:
Henik Nielsen
| ABONNENT
4. FEB 2021 • 17:35

ARBEJDSLIV

I forbindelse med det kommunale budget for 2021 afsatte kommunalbestyrelsen 900.000 kroner til indkøb af et antal elcykler og en enkelt elkabinescooter til hjemmeplejen. Processen er sat i gang, men de ansatte må stadig vente nogen tid, før de får glæde af de eldrevne køretøjer.

Det fremgår af en orientering, som social- og sundhedsudvalget har modtaget.

Forklaringen er, at kommunens administration vurderer, at indkøbet af elcyklerne klart har grænseoverskridende interesse, hvorfor det ifølge Udbudsloven skal udbydes som et EU-udbud, selvom tærskelværdien ikke er overskredet. Tærskelværdierne er de beløbsgrænser, der afgør, hvilke regler en offentlig kontrakt er omfattet af, og klar grænseoverskridende interesse er, hvis ordregiver vurderer, at en virksomhed i en anden medlemsstat kan være interesseret i at byde på en kontrakt.

Et udbud er en langtrukken proces, og administration har derfor undersøgt muligheden for en alternativ løsning. Den vurderer dog, at en udbudsproces ikke kan undgås.

Kabinescooter i Tejn

Da pengene blev afsat, forklarede daværende borgmester Winni Grosbøll, at der er rigtigt mange cykelruter i hjemmeplejen. Samtidig viser vejret sig ikke altid fra sin bedste side, og i for eksempel kuling er sådan nogle elcykler rare. Hun så det derfor som en styrkelse af arbejdsmiljøet, og som et godt supplement til hjemmeplejens biler.

Det blev også besluttet at indkøbe en elkabinescooter til hjemmeplejen i Tejn. Tanken var, at den skulle indsættes i Gudhjem, men efter nærmere overvejelser og granskning af de trafikale forhold i Gudhjem får den sin base med opladerplads i Tejn.

Hjemmeplejen i Tejn har valgt en model med en motor, der er i stand til at køre 45 kilometer i timen, og batteriet forventes at kunne holde i tre år, hvorefter det skal skiftes. Kabinescooteren koster 54.000 kroner og forventes at kunne blive leveret midt i februar.

Personale skal prøve

Tre af regionskommunens administrative afdelinger samarbejder om indkøbet og udbuddet. På et senere tidspunkt i processen bliver medarbejdere i hjemmeplejen også involveret. Det sker, når de skal prøve forskellige cykler, inden udvælgelsen sker.

Ifølge tidsplanen skal den kommunale administration bruge januar og februar på at udarbejde og tilrette udbudsmaterialet, som bliver offentliggjort via en elektronisk udbudsportal midt i februar.

Leverandørerne har sidste frist for afgivelse af tilbud midt i marts, og umiddelbart derefter skal personale fra hjemmeplejen teste forskellige elcykler. I april vælger kommunen en leverandør, og kontrakten bliver indgået.

Selve leveringen begynder i august-september og forventes at tage 10-12 uger, da ingen leverandører ligger inde med et lager af den størrelse, der er brug for. Det fremgår ikke, præcis hvor mange cykler, det drejer sig om.