Efter stormflod: Vi kunne ikke have gjort det anderledes

Efter stormflod: Vi kunne ikke have gjort det anderledes
– Vi ikke var i stand til at forhindre, at naturen fik slået det i stykker, som naturen slog i stykker på røgeriet, fortæller stabschef Allan Stenbye fra Beredskabsstyrelsen Bornholm. Foto: presse-fotos.dk
NYHED | ABONNENT | 8. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
8. FEB 2024 • 05:30

Beredskabsstyrelsen Bornholm har evalueret indsatsen ved stormfloden den 20. oktober sidste år. I store træk er konklusionen, at indsatsen ikke kunne have været forløbet meget anderledes, end den gjorde.

Da det bornholmske beredskab blev presset til sit yderste den 20. oktober sidste år, hvor en stormflod ramte Danmark, var Beredskabsstyrelsen i Allinge langt fra fuldtallig. Det bornholmske beredskabscenter havde nemlig afgivet mandskab samt noget materiel til indsatser i det øvrige land, da vurderingen var, at der var mere brug for dem der.

Siden da har Beredskabsstyrelsen Bornholm evalueret indsatsen, og konklusionen er - overraskende nok - at mandskabet ikke manglede på Bornholm i forhold til indsatserne den 20. oktober om aftenen og den efterfølgende nat.

– De ville have været rare at have for arbejdsmiljøet og muligheden for at udskifte personel, men det havde ikke den afgørende betydning for de opgaver, vi løste, fortæller stabschef Allan Stenbye fra Beredskabsstyrelsen Bornholm.

Altså at noget af mandskabet var væk?

– Det havde ikke ændret på effekten af den indsats, Beredskabsstyrelsen kunne løse i situationen.

Hvad angår det materiel, det lokale beredskabscenter havde til rådighed, var det 'akkurat tilstrækkeligt', fortæller Allan Stenbye.

– Men det ændrer ikke på, at vi ikke kunne afhjælpe situationen, der udviklede sig.

Men havde det ændret noget, hvis I havde haft det materiel til rådighed, som var sendt over?

– Det kan vi ikke konkludere. Vi ville kunne sige, at vi havde mere materiel og personel til rådighed, men vi kan ikke sige, at vi kunne have ændret skadesbilledet med mere materiel, fordi skadesbilledet var så omfattende, som det var, siger Allan Stenbye.

Omfattende indsatser

Beredskabsstyrelsen blev allerede tidligt på dagen kaldt ud til Nordbornholms Røgeri, der som bekendt blev ramt af omfattende ødelæggelser. Arbejdet bestod af forebyggelse, men da vejret blev voldsomt om aftenen, og bølgerne slog ind over kysten, traf indsatslederen en beslutning om, at 'vi ikke kunne gøre mere end vi allerede havde gjort'.

– Dér havde vi løst det, vi kunne, og dagen efter kunne man så se resultaterne: Vi ikke var i stand til at forhindre, at naturen fik slået det i stykker, som naturen slog i stykker på røgeriet, siger Allan Stenbye.

På Tejn Havn hjalp Beredskabsstyrelsen til hele natten. På et tidspunkt var vejret dog så voldsomt, at styrelsen for første gang i lang tid var nødt til at bringe mandskabet i sikkerhed. En beslutning, der blev truffet af indsatsleder og holdleder.

– Af den årsag ophørte vores evne til at kunne dæmme op for det, naturen skabte af ødelæggelser, forklarer Allan Stenbye.

Bagud fra start

Overordnet set har Beredskabsstyrelsen Bornholm konkluderet, at man i beredskabet var bagud fra start, fordi der fra DMI's side ikke var blevet varslet korrekt i forhold til den virkelighed, der faktisk ramte Bornholm. Samtidig er der 'ingen tvivl om', at beslutningen om at sende mandskab og materiel over var hensigtsmæssig ud fra de informationer, der var tilgængelige på det tidspunkt, siger Allan Stenbye.

– Så ændrede verdensbilledet sig. Når vi først har sendt materiel og personel over på den anden side af vandet, og færgerne ikke sejler, så kan vi ikke bare trække det tilbage igen. Så arbejder vi med de ressourcer, vi har. Det kommer vi også til at gøre i fremtiden, hvis en situation ændrer sig fra det ene øjeblik til det andet.

Når du siger, at I ikke kan gøre noget ved de store kræfter, er Beredskabsstyrelsen Bornholm så dimensioneret til lignende hændelser i fremtiden?

– Det er svært at sige, for der er ikke to hændelser, der er ens. Men hvis vi møder nøjagtig den samme hændelse én gang til, er vi en erfaring rigere, og vi har lavet en aftale med Bornholms Brandvæsen om, hvordan vi vil reagere ved Tejn, hvor de har et erkendt problem, siger Allan Stenbye, der tilføjer:

– Indtil de har fundet en permanent løsning på det, så har vi en plan for, hvordan vi vil gribe opgaven an fra start. Det, i sig selv, er en forbedring, fordi man gør en forskel, når man går forberedt frem for uforberedt ind til en opgave.

Alligevel vil det lokale beredskabscenter en anden gang tage ekstra bestik af den lokale situation inden man sender materiel og personel over til resten af Danmark.

– Selvfølgelig har vi fundet ud af, at der her er et potentiale for, at vi skal så vidt muligt skal søge rådgivning hos DMI - hellere en gang for meget end for lidt. Det er det, vi kan gøre anderledes til næste gang. Jeg vil ikke engang sige, vi kan gøre det bedre, for vi kunne ikke have gjort det anderledes sidst, siger Allan Stenbye.

Læs også:

Efter stormflod: Brandvæsnet får særligt varsel

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT