DF vil fastholde central del af den gamle rådhusplan

DF vil fastholde central del af den gamle rådhusplan
Efter konstitueringsforhandlingerne på Green Solution House drak René Danielsson (tv.) og Morten Riis et glas sammen. Den mest konkrete politiske udmelding på valgaftenen fra det politiske firkløver bag Jacob Trøst var, at de var enige om ikke at lave et nybyggeri på Snorrebakken. Andre brikker i rådhusplanen er partierne endnu ikke blevet enige om. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 10. JAN 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
10. JAN 2022 • 15:30

Dansk Folkeparti kommer med en klar melding om den alternative rådhusplan: Undgå ændringer i Tejn, der vil ramme hjemme- og sygeplejen og Bornholms Museum. Dette skaber et pladsproblem andre steder, og derfor bør de administrative medarbejdere skrue forventningerne ned til fremtidens kontormiljø, mener René Danielsson.


For de fire partier bag borgmester Jacob Trøst (K) var enigheden om at fravælge Socialdemokratiet og Venstres rådhusplan en vigtig samlende faktor, ligesom modstanden mod rådhusbyggeriet på Snorrebakken formentlig også bidrog til deres flotte valgresultat. Disse dage og uger arbejder De Konservative, Enhedslisten, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti på at udarbejde en alternativ plan, men nu begynder de første sprækker måske at vise sig.

Både Jacob Trøst og Morten Riis såede i sidste uge tvivl om, hvorvidt den forestående flytning af medarbejdere fra Tejn til den nye rådhusafdeling på Snorrebakken er en god idé at gennemføre. I mellemtiden har Jacob Trøst med en borgmesterbeslutning bremset planlagte udbud for at købe tid.

Denne tilgang til planerne i Tejn støtter Dansk Folkepartis René Danielsson ikke. Som nyudpeget formand for social- og sundhedsudvalget peger han på, at en ændring i Tejn vil ramme de ansatte i hjemme- og sygeplejen, der i dag har arbejdsplads i Allinge. Senere på året skulle de efter en ombygning rykke ind i de lokaler, som den første portion administrationsmedarbejdere fra Tejn-afdelingerne Byg og Plan – efter den eksisterende plan – skulle rømme, når de i marts flytter til Knudsker.

– Jeg var glad for den proces, der havde kørt i Tejn, og glædede mig til at se den udmøntet, siger René Danielsson til Tidende.

Han mener, at kommunens varme hænder i hjemme- og sygeplejen risikerer at blive overset i flytterokaden.

– De medarbejdere, der kan nyde allermest godt af, at de kan komme ind i nogle gode, varme lokaler om vinteren – dem glemmer man. De arbejdsforhold, de har nu, kunne godt være bedre. Så har jeg vist sagt det diplomatisk, siger René Danielsson.

– Jeg kan godt forstå, at Jacob har sat det hele på pause. Men det er uhensigtsmæssigt, at man ikke, når den proces stort set var færdig, kan sige til medarbejderne: "Nu kører vi".


Grundplan af kommunens bygninger i Tejn, som skulle deles mellem hjemme- og sygeplejen og Bornholms Museum/ø-arkivet. I rådhusplanen fra Urland anslås det, at kommunen skal skyde cirka 6,7-9,5 millioner kroner i at renovere fællesarealerne og østfløjen, så de kan bruges af hjemme- og sygeplejen. Udgifterne til at klargøre bygningerne til museet skal afholdes af museet. Illustration: BRK/Urland


Mindre vejtid

Kommunens lejemål i Allinge er opsagt og løber indtil slutningen af 2022, og den nye udvalgsformand siger, at han ikke vil acceptere, at personalet, at det nye flertals tøven resulterer i en midlertidig lappeløsning, der er dårligere end den nuværende.

Ud over at give plejepersonalet bedre lokaler end i Allinge er placeringen i Tejn optimal, fordi Tejn ligger mere centralt i hjemmeplejens distrikt, påpeger René Danielsson.

– Hvis køretiden kan minimeres, betyder det, at vi kan få minimeret udgiften, som vi ikke får noget for. Det synes jeg, at vi har en forpligtelse til, når hjemmeplejen er så presset. Rent logistisk er Tejn bare en meget bedre løsning, siger han.

DF-profilen mener desuden, at det nye flertal bør undgå at pille ved planerne for Bornholms Museum og Bornholms Ø-arkiv, der står til at skulle flytte til Tejn, når projektet på Snorrebakken er så langt, at de resterende Tejn-medarbejdere kan flytte til Knudsker. En plan B for Bornholms Museum, der på grunden i Tejn vil bygge et nyt magasin til museets genstande, vil blive en dyr fornøjelse for kommunen, forventer René Danielsson.

– Det kan godt være, at vi ikke har nogen officiel forpligtelse, men hvis man kigger i de seneste ti års historiebøger, ved man jo godt, hvor regningen ender. Museet kan ikke selv finansiere det – kommunen kommer til at betale, siger han.

Hvad skulle Jacob Trøst have gjort anderledes?

– Det mest fornuftige tidsmæssigt – og også økonomisk er mit klare bud – er at køre processen i Tejn, sådan som den gamle kommunalbestyrelse besluttede. Ingen kender prisoverslagene på nye steder til museet, øarkivet, og hvad der ellers skal medregnes. Jeg må indrømme, at jeg ikke kan se nogen god grund til, at man ikke skal fastholde dem (de eksisterende planer, red.). Så skal det være ud fra en fastlåst holdning om, at der skal være et eller andet specifikt i Tejn.


Rådhusafdelingen på Snorrebakken skulle i den eksisterende plan bestå af fire mere eller mindre parallelle fløje. Stueetagen i den nye fløj (nederst), som det nye politiske flertal ikke vil opføre, var tiltænkt Center for Natur, Miljø og Fritids 47 medarbejdere. De øvrige to etager i den nybyggede fløj skulle ifølge lokaleplanen fra rådgivningsfirmaet Urland primært huse Center for Økonomi og Personale, der i dag sidder i Nexø, og en del af de ansatte fra Ejendomme og Drift. Denne tegning viser kun stueetagen. I den eksisterende bygningsmasse er der i dele af bygningskomplekset også kontorer i en underetage og på første sal. Illustration: BRK/Urland

Usikker tidshorisont

I sidste uge problematiserede Morten Riis (EL) og Jacob Trøst (K) i Tidende, at den gamle rådhusplan i et par år opdeler de afdelinger, der i dag har til huse i Tejn, fordi Ejendomme og Drift og Natur, Miljø og Fritid ikke skal flytte med i første omgang. Denne indvending deler DF ikke, og René Danielsson finder det i det hele taget smart at samle medarbejderne i Rønne.

Enhedslisten har hele tiden haft et helt andet synspunkt end Dansk Folkeparti, fordi de foretrækker en decentral struktur for kommunen. Når I nu har forskellige ideer, er det så et udtryk for den grundlæggende uenighed mellem jeres to partier?

– Jeg har ikke haft tid til at læse alle historier i denne uge, så jeg ved ikke, hvad Morten Riis har sagt. Men jeg har svært ved at se, at der er så store problemer, at man skal skrinlægge hele den proces, der har været – snarere tværtimod. Her kender vi prisen for at indrette hjemmeplejen i Tejn. Vi kender tidshorisonten, har en afklaring for museet og en plan for vores ø-arkiv – og har en cirka-idé om, hvad det kommer til at koste i kroner og øre. Når man sagde nej til Snorrebakken – uanset om man er medlem af Enhedslisten eller Dansk Folkeparti – var grunden, at det var for dyrt. Så skal man ikke opfinde x antal nye dybe tallerkner, som kommer til at koste x antal millioner kroner.

Jeg tror, at Socialdemokratiet og Venstre vil sige, at I netop begynder at opfinde nye tallerkner i det øjeblik, I vælger at forkaste deres gennemarbejdede plan?

– Det er klart, at hvis man begynder at lave nye tilbygninger for at finde plads, så vil jeg ikke afvise, at man har en pointe. Hvis det ender med at blive stort set lige så dyrt som de penge, man sparer på Snorrebakken, så er øvelsen ligegyldig.

Pladsproblemer

Hele underetagen i den nye fløj på Snorrebakken, som I ikke vil bygge, er tiltænkt knap 50 medarbejdere fra Center for Natur, Miljø og Fritid fra Tejn. De vil skulle placeres et andet sted, hvis de ikke kan blive i Tejn.

– Det er derfor, jeg siger, at det er fornuftigt, at de flytter til Rønne.

Jo, men de skulle sidde i den nye fløj, som I ikke vil bygge. Hvad vil I gøre med dem?

– Det er rigtigt, men så må man jo finde løsninger på de eksisterende kvadratmeter. Jeg indrømmer gerne, at der så vil være nogen, som ikke får det kontormiljø, de havde ønsket sig allermest i julegave, siger René Danielsson og uddyber sin pointe:

– Når man ridser i projektet, er der nogle afledte delkonsekvenser, som gør, at nogen er nødt til at gå på kompromis. Og hvis alle skal blive i Tejn, er det hjemmeplejen, museet og ø-arkivet, som skal gå på kompromis.

DF'eren fortæller, at han har "en forventning om, at der kan findes en fornuftig løsning".

Er der noget, der hindrer jer i at fremlægge en model om et par uger, hvor planerne i Tejn ikke ændres?

– Nej, det håber jeg ikke. Jeg håber da klart, at de fire konstitueringspartier når frem til, at den planlægningproces, der har kørt i Tejn, er så fornuftig, at vi trykker play, når vi lige har dannet os et overblik over, hvad der skal ske oppe på Snorrebakken. Både af hensyn til hjemmeplejens medarbejdere og til museet og ø-arkivet, som ingen har nogen alternative løsninger til.