Det ville dæmpe de spontane nattefester, mener pubforpagter: Mere kontrol med tingene, hvis vi holdt længere åbent

Det ville dæmpe de spontane nattefester, mener pubforpagter: Mere kontrol med tingene, hvis vi holdt længere åbent
Preben Andersen. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
| ABONNENT | 9. AUG 2020 • 09:46
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
9. AUG 2020 • 09:46
Klokken 22.37 fredag aften kiggede Preben Andersen, forpagteren af den irske pub O’Malley i Rønne, på sin mobiltelefon, rakte den hen over baren til en kunde og sagde:

– Det er noget lort!

På hans skærm stod der, at statsminister Mette Frederiksen har besluttet ikke at lukke op for nattelivet.

Dagen efter siger Preben Andersen til Bornholms Tidende:

– Dét er noget lort, fordi jeg synes, at man skulle lade værtshusene holde åbent til klokken 2 i stedet for, at folk nu fester rundt omkring i byen, i skove og på stranden. Jeg kunne se i nat (natten til lørdag, red.), hvordan folk sad henne på torvet og festede. De larmer, og så brokker naboerne sig, siger han med henvisning til, at politiet natten til lørdag var ude fire steder på grund af høj musik. Natten efter fulgte yderligere tre tilfælde.

Forsøgsordning

– Hvis vi nu havde kunnet holde åbent til klokken 2, så var man taget hjem bagefter, mener Preben Andersen.

– Men klokken 24 er folk ikke færdige med at feste. Jeg havde håbet, at man ville tage lidt tidligere i byen i den her tid, men det er kun sket i mindre omfang. Jeg mener, at man kunne have mere kontrol over tingene, hvis man holdt folk på værtshusene i et par timer mere, uddyber Preben Andersen, der mener, at det havde været oplagt i første omgang at lave en forsøgsordning på måske en måned.

Forpagteren fortæller, at han også oplever, at det bliver stadigt sværere at få folk ud klokken 23.45 for at kunne lukke til tiden. Forleden var der et sted i Rønne, hvor man måtte have politiets hjælp til at få folk ud, fortæller Preben Andersen.

Det bliver svært

O’Malley må med de nuværende afstandsregler have maksimalt 50 gæster inde på pubben:

– Så længe vejret er godt, hvor der kan sidde lige så mange udenfor som indenfor, går det godt. Men vi mangler stadig tre timers omsætning om natten.

– Lige nu kan vi godt klare det. Men på sigt kan det blive svært for dem, der ikke har noget kapital, når der snart skal afregnes skat og moms. For der er ikke nogen hjælpepakker længere. Jeg er i hvert fald glad for, at jeg ikke driver diskotek, for de er meget hårdt ramte, tilføjer Preben Andersen.

 

Horesta: Nattelivet bør have dækket udgifter

Nattelivet bør kunne få dækket alle udgifter, hvis nedlukningen af branchen forlænges yderligere.

Sådan lyder ønsket fra Horesta, brancheorganisationen for restaurationsbranchen.

Meldingen kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet, at nattelivet ikke kan åbne som planlagt i august.

Og det vil have enorme konsekvenser for virksomhederne i nattelivet, siger Kristian Nørgaard, chefkonsulent hos Horesta til Ritzau.

– Det er jo en branche, der er enormt presset allerede, fordi de har været tvangslukket et halvt år. Og branchen betaler fortsat en væsentlig del af regningen selv, siger han.

Onsdag skal Folketingets partier forhandle om den fortsatte genåbning – og i den forbindelse vil en fortsættelse af hjælpepakkerne også være på forhandlingsbordet.

Spillesteder, natteliv og turistbranchen skal sikres økonomisk hjælp frem til 1. januar 2021. Det siger Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, til Ritzau.

Fortsat økonomiske støtte skal sikre, at virksomheder og arbejdspladser ikke falder på stribe, hvis genåbningen af nattelivet udsættes, mener Brian Mikkelsen.