Det gik op i røg i Sandvig: Det har det gjort i mere end ti år

Det gik op i røg i Sandvig: Det har det gjort i mere end ti år
Kim Klausen er formand i Sandvig Havneforening og har de seneste fem år stået for røgdagen. Foto: Jens-Erik Larsen
BYLIV | SANDVIG | Lørdag 24. juli 2021 • 19:35
Sofie Møller
Journalist
BYLIV | SANDVIG | Lørdag 24. juli 2021 • 19:35

– Ovnen skal være cirka 70 grader varm, og så skal de have omkring 30 minutter, forklarer Kim Klausen, mens han tager en plade med røgede rejer ud og bytter den med en ny fyldt med frosne rejer.

– De skal helst være frosne, når man sætter dem ind. Det er sådan noget, man lærer med tiden, siger han, og kigger udover havnen i Sandvig, som på denne solrige lørdag er fyldt op med mennesker.

Kim Klausen er formand for Sandvig Havneforening. Det har han været det de seneste fem år, hvor han også har været med til at stå for havnens særlige dag på året - nemlig røgdag på Sandvig Havn.

Denne lørdag har han fået tjansen ved røgeovnen, hvor han kører kilovis af rejer igennem til de fremmødte.

Røgdag er ikke noget nyt fænomen på Sandvig Havn, faktisk har det været et tilbagevendende arrangement gennem mere end ti år, fortæller Kim Klausen.

– Det er ikke noget, vi holder for at spinde guld, siger han.

– Nej, det er simpelthen bare fordi, vi selv synes, at Sandvig Havn er en af de smukkeste havne, der findes, så derfor vil vi gerne lokke folk forbi til en billig bajer, lækker fisk og ren hygge.


Kim Klausen har lært sig selv at røge rejerne. – Det kommer med tiden, siger han. Foto: Jens-Erik Larsen

Båret af frivillige

Og det ser ud til at have virket igen i år.

Køen til fiskene er lang og snor sig mere end 20 meter langs havnegaden. I luften hænger en tyk duft af røg fra fiskene bag disken og fra ovnen forenden af havnen, hvor Kim Klausen står.

Udover rejerne, som formanden står for at røge, kan de fremmødte også købe røget sild, laks og makrel, der er importeret fra Nordbornholms Røgeri i Allinge.

– I alle år, det har været holdt, er det Sandvig Havneforening, som har stået for det. Med en god flok frivillige hænder, er det en fornøjelse, siger Kim Klausen.

– Jeg var her klokken 7.00 i morges for at starte op i ovnen, og ellers mødtes vi i formiddags, inden folk begyndte at komme ved 12-tiden. Så står vi her til klokken 15.00, og der er ikke én, der får en krone for det, fortsætter han.

Kim Klausen sætter stor pris på den gode opbakning både fra de frivillige og alle de fiskeglade fremmødte.

– Her plejer som regel at være mange mennesker hvert år. Det er sådan en skøn blanding af turister og lokale, som alle bidrager til den gode stemning, siger han.


Foto: Jens-Erik Larsen

Kom efter is

To af røgdagens turister er Ashkan Asadzaeh og Sandra Daa. De har taget turen fra København for at nyde en forlænget weekend på Bornholm.

– Det var helt tilfældigt, at vi opdagede røgdagen. Egentlig kom vi efter is, men da vi så, der var røget fisk, skulle vi da prøve det, siger Ashkan Asadzaeh.

Foran sig har de en tallerken fuld af de røgede pil-selv rejer, som Kim Klausen lige så lige har taget ud af ovnen. De nupper begge en reje og Sandra Daa tager ordet.

– Vi føler os da lidt heldige over at være dumpet ind i det her, og ingen af os har smagt røgede rejer før, siger hun.

– De smager virkelig godt, supplerer Ashkan Asadzaeh og hapser endnu en reje.


Ashkan Asadzaeh og Sandra Daa havde aldrig smagt røgede rejer, før de tilfældigvis kom ned på Sandvig Havn og så, der var røgdag. Foto: Jens-Erik Larsen

En røget smag er en fantastisk smag

Mens folk balancerer rundt med forskellig fisk på tallerkenerne og spejder efter en plads at sidde, sørger "husorkestret", som Kim Klausen kalder dem, Osanbugtens Uheldiga Helta for lidt sød musik.

Ved et af bordene sidder Holger Olsen med sin hustru og venner og rokker lidt med hovedet til musikken.

– Det er femte år i træk, vi er her, siger Holger Olsen, der bor i Rønne, men over sommeren holder til i Sandvig i sommerhus.

– Det er et rigtig hyggeligt arrangement. Man møder alle mulige andre søde mennesker, og så smager røget fisk fantastisk.

Den lille forsamling omkring bordet har smagt på lidt af hvert, men Holger Olsen er ikke tvivl om hans favorit.

– Det er helt klart varmrøget laks. Det er himmelsk, siger han og griner velfornøjet.

Holger Olsen var til røgdag for femte år i træk. Foto: Jens-Erik Larsen

 

FÅ ABONNEMENT