Det frie liv i skoven: 'Det giver mere luft i tilværelsen'

Det frie liv i skoven: 'Det giver mere luft i tilværelsen'
– Her er også færre forstyrrelser, end hvis vi boede i byen. Men så må vi også leve med dårlig wififorbindelse, siger Freja Friborg. Foto: Jacob Jepsen
TRO OG EKSISTENS | ALMINDINGEN | ABONNENT | 29. AUG 2021 • 10:00
Af:
Joan Øhrstrøm
TRO OG EKSISTENS | ALMINDINGEN | ABONNENT
29. AUG 2021 • 10:00


Det enkle liv

Både Buddha, Jesus og Frans af Assisi valgte at leve et enkelt liv uden materiel velstand. I dag vælger stadig flere at søge livets mening gennem simple living. Ikke mindst på Bornholm. I denne serie interviewer Bornholms Tidende bornholmere, der har valgt det enkle liv.


”Friskoven” står der på et hjemmelavet skilt, som fører ind til en lille økolandsby, der ligger smukt pakket ind i skov i udkanten af Almindingen. Byen er stadig ved at blive (om)bygget fra produktionshøjskolens røde, udtjente barakker, som nu er ved at få nyt liv. På nær det fælles vaskerum og spisesal står de fleste barakker stadig tomme. Men planen er, at de med tiden skal blive til 15 boliger. Den første er i gang med at blive bygget af blandt andre Freja Friborg, der er en af idékvinderne bag det simple skovparadis, som stadig flere familier slutter sig til.

Det hele begyndte som en spontan drøm, fortæller Freja Friborg, da vi sidder i et skur, som ligger med direkte udsigt til den omkringliggende skov. Skuret er på omkring otte kvadratmeter, og sammen med en skurvogn udgør det hendes nuværende bolig. Her dufter stadig friskt af træ, men skuret er også relativt nybygget af Freja selv og hendes kæreste. Næsten alle materialerne er genbrug. Gulvet af kork fandt hun for eksempel på Bofa stadig indpakket i plastic. Udover de hjemmebyggede senge, vi sidder på, er her kun en reol med lidt bøger og tøj. Men Freja har planer om at sætte noget tapet op. For selvom her er småt, må der gerne være hyggeligt. Det er der også i og omkring skurvognen ved siden af, hvor grønne tomatplanter slynger sig omkring en lille tilbygget terrasse foran, hvor tøj fra snore hænger til tørre på rad og række.


Foto: Jacob Jepsen

Forelsket i Bornholm

Inde i vognen er der et lille køkken og plads til at spise. Her – i skuret og vognen – bor hun med sin kæreste og deres to sammenbragte børn. Og selvom hendes søn er seksethalvt år er dette hjem det første rigtige hus, han har boet i, bortset fra en lejlighed i Italien, hvor de boede fra han var nul til to år. For Freja Friborg fik tidligt smag for det frie liv. Som helt ung rejste hun frejdigt ud i verden med kun 3.000 kroner på kontoen, og blev væk i to år. I mange år blev det en livsstil for hende at rejse frit rundt, og selv da hun stiftede familie, var en autocamper i lange perioder hendes eneste hjem. Men med tiden savnede hun et sted at slå sig ned.

– Jeg er opvokset i København, men min mor købte en lille gård her på Bornholm, hvor jeg boede en hel sommer og blev forelsket i øen. Gennem en af mine venner opdagede jeg, at dette kæmpested, som tidligere har været produktionshøjskole, var til salg, mens jeg var i Italien. Stedet her var billigt og kæmpestort, og det fik mig til at drømme om at lave en økolandsby her. Min mor havde nogle penge på sin konto, fordi hun lige havde solgt sit hus i København, så det kunne lade sig gøre for os at give et bud, så det gjorde jeg sammen med min mor og min brors kæreste, Ida, som ikke længere er en del af projektet. Vi havde heller ingen plan, da vi begyndte, men tænkte, at vi sikkert kunne finde en masse mennesker, der havde lyst til at bo i sådan en økolandsby. Det var ikke helt nemt, men vi er da kommet et godt stykke, siden vi købte stedet i december 2018. Nu har vi selv boet her i halvandet år.

Hvor mange bor her nu?

– Lige nu er der fem familier og en sjette familie på vej, ligesom der også er en enlig far på vej. Han har allerede sin skurvogn her, så han er så godt som flyttet ind. Ellers bor de fleste her i jurter, der er runde mongolske telte. Men det er mere end telte, for de er også med trægulv og isolerede med hestehår. Dem har vi fået lov til at bruge i tre år, mens vi bygger.


Foto: Jacob Jepsen

Bæredygtig andelsforening

Der har været mange forskellige mennesker med i projektet, men de folk, der bor her nu, har skabt en andelsforening med en vision om radikal bæredygtighed, fri og selvstændig læring med hjemmeskolemiljø herude og økonomisk frihed.

– Vi vil gerne gøre det så billigt at bo her som muligt. Derfor laver vi også mange fælles løsninger, så vi ikke behøver arbejde så meget ved siden af. Vi prøver også at gøre rigtig mange ting for hinanden, så man ikke skal betale andre for det. Måske er der en, der kan fikse en bil og en anden, der er god til tømrerarbejde, så vi prøver at bruge hinandens færdigheder her.

Hvilke bekvemmeligheder undværer I her?

– Lige nu deler alle beboerne i Friskoven ét bad, og vi har også komposttoiletter, og dem har vi planer om at bibeholde med en udsugningsløsning, når vi får bygget færdigt. Vi har heller ikke plads til ret mange ting, og det synes jeg kun er dejligt.

Hvad får du ud af at bo enkelt?

– Mere luft i tilværelsen. Mit liv er meget indrettet efter en antiforbrugsfilosofi. Det lærte jeg, da jeg rejste rundt uden penge. Vi spillede musik på gaden, men boede ellers bare hos folk og hjalp dem lidt til gengæld. Og efterhånden opdagede jeg, at jeg var holdt op med at kigge på butiksvinduer. Det føltes som en stor frihed, fordi forbrugskulturen kun gav støj i hverdagen, når man proppede ting ind i tilværelsen. Men når man lever enkelt, opdager man også, at man ikke har brug for alle de ekstra ting. Og jeg tror, at min livsstil giver mig mere plads til at være i nuet, så jeg har tid til det, der egentlig er vigtigt.

Stilhedens rigdom

Freja Friborg er ikke længe om at svare på, hvad der er vigtigt i livet for hende selv.

– Det er relationer, men også bare at være i stilhed med sig selv. Jeg tror, at stilhed er en forudsætning for at finde indre ro. Men mange har ikke råd til at være stille, fordi de hele tiden skal arbejde for at tjene penge nok til alle deres ting, men ved at eje mindre behøver man også kun at arbejde mindre, og det giver en kæmpe frihed over ens egen tid. Det betyder meget for mig. Jeg bliver hurtigt stresset, hvis jeg skal noget otte timer om dagen, som jeg ikke selv vælger eller har lyst til. Men når man lever et simpelt liv, skærer man grundlæggende livets ’problemer” eller ’udfordringer’ ned til noget helt basalt. Noget man kan tage at føle på. Mens jeg rejste var de største udfordringer eller opgaver på en dag at finde ud af, hvad vi skulle spise og hvor vi skulle sove, hvilket er noget helt basalt og meget simpelt, som giver utrolig god mening at løse. Det er måske nogle problemer, der er løst på forhånd i et moderne liv, men udfordringerne erstattes så af meget mere komplekse spørgsmål, som er meget længere væk fra ens basale behov og gør, at man på en eller anden måde føler sig længere væk fra ’livet’ i dets helt basale form, fortæller Freja Friborg, der har læst biologi på universitetet, men valgte at stoppe studiet. I stedet har hun taget et grundforløb som tømrer, for at kunne hjælpe til med bygge- og renoveringsarbejdet i her i Friskoven. Lige nu er hun for eksempel hyret til at hjælpe med at bygge for en af de øvrige familier. Og det arbejde giver mening.

– Min kæreste er tømrer, så jeg er også lidt i lære hos ham, smiler hun.


Foto: Jacob Jepsen

Stærkt fællesskab

Hvad betyder fællesskabet for dig?

– Det betyder rigtig meget. Jeg får mit sociale behov opfyldt ved at bo her, hvor der altid er tid til at stoppe op og tage en sludder i hverdagen, og vi spiser også sammen hver dag, bortset fra om lørdagen. Det er også fedt for børnene her, fordi der er venner for dem overalt her. I denne uge og sidste uge havde vi også besøg af interesserede, som overvejede at flytte ind i Friskoven, så har vi haft en slags ansættelsesproces, hvor vi så udvælger dem, vi svinger bedst med. For kemien sammen er jo vigtig, når man skal bo sammen sådan her. Og de nye familier kan så også få lov til at bo her en måned for at se, om det er noget for dem.

Har du også opdaget nogen åndelige gevinster ved at bo sådan her?

– Det gjorde jeg især, da jeg rejste, hvor jeg kun havde min tommelfinger og rygsæk med mig. Det gav mig masser af tid til at tænke over tingene og mærke efter. Jeg har ikke nogen særlig åndelig praksis, men jeg tror, at jeg tror på noget, der er svært at beskrive. Og hvis jeg har brug for svar i livet, kan jeg da godt finde på at gå ud i skoven og sætte mig for at prøve at modtage et eller andet svar. Det synes jeg har hjulpet. Det er ikke, fordi jeg snakker med en bestemt gud, men jeg synes, at der findes en form for ånd i naturen, når man opsøger den. Og her har vi jo naturen tæt på. Jeg har været ude og kigge på mange økolandsbyer, der var i opstartsfasen, hvor mange virkelig bare var på en mark, så det er et stort plus, at vi ligger i en skov. Man får også en ro, som er dejlig at have i sit liv, af at være i skoven. Her er også færre forstyrrelser, end hvis vi boede i byen. Men så må vi også leve med dårlig wififorbindelse, så vi har måtte sætte en wifi-mast op.

Hvordan forløber din dag normalt?

– Min søn er lige begyndt på Østerlars Friskole, og når jeg har afleveret ham, bygger vi lidt her. Og om torsdagen er det min maddag, hvor jeg laver fællesmiddagen, som vi spiser sammen, når der er ringet med klokken. Vi er også ved at udbygge køkkenhaven. Fællesspisningen her er også vegetarisk, fordi det er nemmest, vi er én vegansk familie, men også både vegetarer og kødspisere. Fællesspisningen er en hyggelig tid på dagen, hvor vi hænger ud sammen, når vi har spist, mens børnene måske løber ud og leger. Og så går vi jo i seng. Men det vigtige for mig er, at hverdagen altid er ny her. I dag har jeg for eksempel lige sat tapet op, og det fede er, at jeg selv bestemmer, hvad jeg har lyst til at arbejde med i løbet af dagen. Der er heller ikke nogen af de andre, der i øjeblikket har et 8-16 job. Det er også med til at skabe et levende landsbyliv her. Og det er også det, vi gerne vil have. Det er her, livet skal leves.

 


Blå bog

Freja Friborg. Født i 1986. Medstifter af andelsforeningen Friskoven. Har læst biologi på Københavns Universitet og har taget grundforløbet af tømreruddannelsen. Hun har en søn på seks år fra et tidligere forhold, mens hendes nye kæreste har en datter.