Den nye administrator på Christiansø er kommet på plads: 'Herovre vil man rigtig gerne hinanden'

Den nye administrator på Christiansø er kommet på plads: 'Herovre vil man rigtig gerne hinanden'
Søren Thiim Andersen og hans familie føler sig taget godt imod på Christiansø. Foto: Lise Orheim Stender
| ABONNENT | 20. FEB 2021 • 08:42
| ABONNENT
20. FEB 2021 • 08:42

ØLIV

Velkommen i det grønne, lyder ordene i Grundtvigs gamle lejlighedssang, som altså kom til at strække ud over selve lejligheden, eftersom vi kender den endnu og kan konstatere, at den passer godt til sommerens ture til Christiansø.

De seneste par dage har man kunnet omskrive teksten til "velkommen i det hvide", for Ertholmene har naturligvis fået deres rigelige mængder af snemasserne, men for Søren Thiim Andersen er det hip som hap, for han er året rundt velkommen i det hvide – Det Hvide Hus, naturligvis, som den statelige administratorbolig på havnen kaldes på de kanter.

Han rykkede nemlig ind som ny administrator på Christiansø ved årsskiftet og har nu sammen med kæresten Lise Orheim Stender og deres søn Carl Ville sin daglige gang på de bonede gulve i det store hus.

Og velkomsten, da de ankom med deres habengut i form af alt deres jordiske gods til deres nye hjemegn, kan bedst beskrives som hjertevarm, fortæller Søren Thiim Andersen:

– Vi solgte vores hus i Valby og sejlede hertil i midten af december, siger han.

Det Hvide Hus, administratorboligen på Christiansø. Foto: Lise Orheim Stender

– Og de fleste af øens beboere stod på kajen og tog imod os. Det var en meget varm måde at blive budt velkommen på. Vi havde hele vores flyttelæs med på postbåden Peter – alt, hvad vi ejer og har, var med på den båd, haha, ler han.

– Så vi stod der på Peter og var meget spændte og nervøse, især det sidste kvarter inden vi var fremme, og Christiansø begyndte at tårne sig op foran os. Men da vi så sejlede ind mod havneindløbet, kunne vi se, folk stod og ventede på os med flag og så videre, og det er jo en superskøn måde at blive budt velkommen på. Lige da var det, som om skuldrene faldt lidt ned. Vi fik hilst på en masse folk, dér på havnen.

Den tidligere administrator, Jens Peter Koefoed, og hans kone havde allerede forladt Det Hvide Hus, så alt var klar til indflytning.

– Vi rykkede ind med det hele og havde planlagt at bruge den første uges tid til at komme på plads i huset, inden vi skulle på juleferie, siger den nye administrator.

– Det gik fint med at finde os til rette og få indrettet hele huset, særligt Carls værelse, så han hurtigt kunne føle sig hjemme. Derfra gik det slag i slag med at indrette de øvrige rum med stue, køkken, værelserne og så videre. Vi har kun skullet supplere med nye gardiner og den slags, for det passer fint med de møbler, vi havde, og der er ikke rum, man føler er tomme.

Og det på trods af, at der er mange kvadratmeter at fylde ud. Lejekontrakten fortæller således, at der er 250 kvadratmeter, men om det er inklusive den plads, der går til administration og kontor, er den nye administrator ikke helt på det rene med.

– Men et stort hus, det er det, konstaterer han.

Julen holdt den lille familie i Aabenraa hos hans forældre:

– Der kunne vi lige få et pusterum fra flyttekasserne.

Udsigt mod Frederiksø. Foto: Søren Thiim Andersen



Fra storbyrummel til lille ø

Dernæst tog familien retur og fejrede nytår på Christiansø, hvor de fik besøg af Lises forældre, som bor i Rønne.

– De har et helt særligt forhold til Christiansø, siger Søren Thiim Andersen.

– De er blevet gift herovre og er kommet her rigtig meget. Det er jo også dem, der tidligere har introduceret mig til stedet.

Nu har I altså sagt farvel til Valby, og lige da du fik jobbet som administrator, sagde du blandt andet til Bornholms Tidende, at I glædede jer til at opleve naturen, kulturen og traditionerne på Christiansø – begynder I at få en fornemmelse af, hvordan det er?

– Det gør vi bestemt. Det er meget, meget specielt at flytte til en lille ø og et lille samfund. Det, som vi oplevede i Valby, var jo meget den her storbyrummel, hvor man ikke kommer hinanden så meget ved. Det er måske kun de allernærmeste naboer, man taler med på sådan en villavej, men herovre taler vi med alle. Vi kommer dårligt nok ud af døren, før vi får historien om, hvordan det går med naboens kaniner og så videre. Man bliver inddraget i rigtig mange ting, og herovre vil man rigtig gerne hinanden, og det er meget trygt at blive budt inden for i fællesskabet. Det er en meget tryg oplevelse af at vide, at der er andre, man kan gå til og tale med. Det er en helt særlig følelse.

– De, der har gæstet Christiansø og er blevet her i nogle dage, kender godt fornemmelsen af, at når sidste båd sejler, så er man alene hjemme på øen, og den fornemmelse har man selvfølgelig også, når man bor her. Men den er meget tryg, fordi man har det sammenhold på øen og den hjertevarme, som er en del af det, man oplever, når man flytter hertil.

Udsigt fra Frederiksø mod Christiansø. Foto: Lise Orheim Stender

Man er alene hjemme, men er det sammen med nogle andre?

– Ja, lige præcis. Det er faktisk en rigtig god fornemmelse.

Har I ellers haft besøg ovrefra?

– Ja, ud over Lises forældre til nytår, har mine egne forældre også været på besøg, og det var så første gang for dem, men de er også meget henrykte over, hvad det er for et lille, utrolig smukt sted, vi har fundet. Og de er meget fascinerede af, hvad øen faktisk kan tilbyde og selve rammen omkring det hele.

Man tror måske, at alt går i dvale hen over vinteren, men christiansøboerne forklarer gerne, at de har så travlt med alle mulige foreninger og ditten og datten, de skal mødes til. Har I også oplevet det sådan?

– Der er jo lige det lille aberdabei, at de traditioner og arrangementer, vi normalt har herovre, er sat delvist på stand by som følge af corona. Det bremser for tiden en del af fornøjelsen ved det, som øen ellers også er rigtig god til, nemlig at værne om de gamle traditioner, og at man hygger sig i fællesskab, siger Søren Thiim Andersen.

Til daglig er Lise sammen med Carl i løbet af administratorens arbejdsdag, men hun kan så ud på eftermiddagen og aftenen arbejde på deltid som filmproducer i filmproduktionsselskabet Motor, oplyser han.

Hvordan er Carl faldet til?

– Det går faktisk overraskende godt. I starten talte han selvfølgelig meget om børnehaven og det gamle hus, hvornår vi skulle hjem og så videre, men nu synes jeg, vi mere taler om alt det nye. At nu skal vi over og besøge hans ven ovre på Frederiksø og så videre.

Der er jævnaldrende børn på øen?

– Ja, det er nogen at lege med og mange ting, han kan opleve. I den her uge passer vi for eksempel naboens kaniner, og det er også en stor ting at få lov til, når man er tre år.

Gaden på Christiansø i vinterskrud. Foto: Søren Thiim Andersen

Fokuspunkterne

I har en turismestrategi for Christiansø, som gerne skulle skabe nogle arbejdspladser, som giver mulighed for, at befolkningstallet vokser ud over de cirka 90, I er nu – ser du andre muligheder i form af små butikker eller eventuelt en form for produktionsvirksomheder af en eller anden art?

– Ja, det er i hvert fald noget, der interesserer mig meget – altså, hvad er det for en type erhverv, man kan skabe herude, og som eventuelt også kan understøtte vores turismestrategi. Man kan forestille sig mange ting, men det skal selvfølgelig dimensioneres i forhold til de faciliteter, vi har i form af lokaler og den slags. Vi skal tænke det hele ind i en større sammenhæng.

Tænker man for eksempel kunsthåndværk, kunne man måske forestille sig en butik, som man kunne producere til om vinteren, hvor der ikke er så mange gæster?

– Ja, det ku' man sagtens forestille sig. Man kunne også forestille sig åbne værksteder eller noget i den stil. Det er svært at finde frem til de helt rigtige løsninger, men det er et meget spændende område og vigtigt i forhold til at understøtte, at vi kan få flere til øen.

Også grøn energi i form af en vindmølle kommer den nye administrator til at beskæftige sig med i sin tid på Christiansø. Der ligger således et projekt, som inkluderer en vindmølle, der skal stå på en flydeplatform i havet nordvest for Ertholmene.

– Og det er meningen, at den skal kunne dække hele vores elektricitetsbehov, siger Søren Thiim Andersen.

Han tør dog ikke spå om, hvornår denne vindmølle rent faktisk vil stå og vugge ude i havet og gøre øen til en grøn spydsids.

Helt overordnet, hvad er dine fokusområder så i den kommende tid?

– Det er at få skabt fundamentet for, at vi kan komme videre med det strategiske arbejde, der ligger foran os, og det kommer blandt andet til at handle om turismestrategien og de store projekter for øen herunder spildevandsprojektet – altså, at sørge for at få renset vores spildevand effektivt – og vindmøllen.

Udsigt fra Christiansø mod Frederiksø. Lise Orheim Stender