Jeg kunne ikke finde nogen af dem oversat til dansk eller til salg i Danmark, så jeg bestilte dem i Norge, og selv med kursforskellen mellem kronerne i de to lande ville en ikke coronatræt hjerne nok have genovervejet det, inden den instruerede højre pegefinger til at trykke på musen og godkende ordren. Den ville nok også have husket, at Norge ikke er medlem af EU, og at der derfor kommer moms på varerne, når de ankommer til Danmark, samt at postvæsnet tager et ikke uvæsentligt beløb for at inddrive pengene. I stedet registrerede den en lille lykkefølelse og lidt mentalt solskin i coronamørket. En følelse, der gentager sig, hver gang jeg kigger i de flotte bøger, og så er det knap så vigtigt, om jeg kommer til at lave nogen af de over middel komplicerede retter.
Da gensynet med brødrene Price var slut, tog de utallige madkanaler på Youtube over. I første omgang James Prices egen kanal, men efterhånden dukkede anbefalinger af andre kokke op, deriblandt Leif Mannerström, som har været kokkenes kok i Sverige tre gange og har været chefkok på michelinrestauanten Sjömagasinet i Göteborg. Det er dog ikke den finere, nordiske kogekunst, han laver på Youtube, men derimod svenske husmandsretter som Janssons fristelser, kålbudding og flæskepandekage. Ligesom sin norske kollega har Leif Mannerström udgivet et tocifret antal kogebøger, fremgik det af hans hjemmeside, og "Mannerströms Husmanskonster" faldt lige i min smag. At købe svenske bøger på danske hjemmesider er lige så svært, som det var for Krumme at være 11 år, men på en fællesnordisk side fandt jeg den. Samtidig var der udsalg på en masse andre bøger, og inden jeg fik set mig om, lå der fire kogebøger i indkøbskurven. En af dem var om koshermad, og den faldt mine øjne på, fordi en af mine venner ad flere omgange har fortalt, at han er af jødisk oprindelse fra sin mor og mormor, og på det tidspunkt virkede det som en fin undskyldning for at lære en ny madkultur lidt bedre at kende, og så er det en god grund til at invitere på middag, nu vi kan det igen. Igen glemte jeg pandemien for en stund og glædede mig i stedet til, at bøgerne skulle ankomme. Ved første gennembladring faldt medspiserens øjne på opskriften på fyldt isterband, der er en anbefalelsesværdig svensk medisterpølse, man kan købe med hjem, når det igen bliver tilladt at stoppe og handle i Ystad uden at gå i karantæne bagefter.
Efterhånden som nedlukningen slap sit tag i samfundet, gjorde trangen til at følge diverse kokkes gøren og laden på internettet det samme, og samtidig blev lysten til at købe nye kogebøger mindre. I stedet blev det muligt at opleve nogle af de lokale kokkes frembringelser igen, og glæden ved at spise ude var ikke blevet mindre efter nogle måneder uden den mulighed. Blandt højdepunkterne var en terrine med kanin, andelever og skinke fra Hallegaard. Den var stadig frisk i erindringen, da det i december blev tid til den anden nedlukning, og coronakedsomheden indfandt sig igen. En rundtur til diverse internetboghandlere ledte mig til den parisiske kok og madentreprenør Franck Pontais' bog om terriner og verriner, der er præsentationen af mad i lag i glas, hvilket både giver en anden æstetisk og gastronomisk oplevelse end tallerkenservering. Et andet restaurantbesøg resulterede i, at jeg langt om længe fik købt en kogebog, som har stået bag øret, siden jeg for snart tre år siden gav medspiseren den i fødselsdagsgave, nemlig tidligere museumsleder Ann Vibeke Knudsens kulturhistoriske kogebog "Bornholmernes mad", som Kadeaus køkkenchef Nicolai Nørregaard beskriver som sin bibel. Den er for eksempel blevet brugt til at lave palthæsta og honningsyp, og den indeholder også en opskrift på bulser, som min farmor lavede en gang imellem, da jeg var barn.
Den seneste og måske sidste tilføjelse til samlingen i coronatiden er teknisk set nok ikke en kogebog, men det er tanken, at den skal spille en central rolle, når det igen bliver muligt at være flere end 10 mennesker sammen. Indtil da er den bare fascinerende læsning, i hvert fald hvis man gerne vil vide lidt mere om det, der er i glassene på en festlig aften. Ole Knudsens "Cocktails og drinks" er ikke kun en bog med flere end 300 opskrifter på alt fra dry martini til piña colada og alt derimellem, det er også en guldgrube af oplysninger om spiritus og cocktailenes historie med alt, hvad dertil hører af myter og løgnehistorier. Med bornholmske øjne hører cocktailen helleristning nok til blandt bogens mest bemærkelsesværdige, selvom ingen af ingredienserne som sådan har noget med Bornholm at gøre.