Selv om rusen fra røde fluesvampe ikke er positiv, har ældre folkeslag i Sibirien anvendt svampens rus. Efter indsamling af den kostbare svamp blev den tørret og anvendt ved festlige lejligheder. Først spiste shamanen, stammens øverste, svampen for at komme i ekstase, bagefter faldt han i dyb søvn. Her troede man, han ville blive ført tilbage til sine forfædre, bagefter kunne han berette om sine syner. Man vidste ligeledes, at svampens virksomme gifte blev bevaret i urinen, så man drak af shamanens urin for at få den samme rus.
Den meget giftige grønne fluesvamp kan snyde med sin lysegule farve. Den vamle lugt afslører den. Foto: Søren P. Sillehoved
De giftige hvide og grønne fluesvampe
De giftige hvide og grønne fluesvampe har en hvid stok, der er tykkere ved roden. Øverst på stokken findes en ring, der er rester af svøbet. Den hvide fluesvamp kaldes også snehvid fluesvamp, dens kugleformede hat er helt hvid. Lamellerne er hvide, svampen lugter sødt/vammelt.
Den grønne fluesvamp er endnu giftigere. Svampen er den, som har dræbt flest mennesker, måske fordi den er mere almindelig. Samtidig har mange svampesamlere fra Asien forvekslet den danske grønne fluesvamp med hjemlandets spiselige posesvampe. Desværre er svampen ikke grøn, den unge svamp har en hat med hvælvet overside, der senere bliver udbredt ligesom andre svampe. Den lugter vammelt ligesom den hvide.