De fleste af årets flygtninge kommer fra DR Congo

De fleste af årets flygtninge kommer fra DR Congo
Grafik: Christina Skovmose
| 4. MAJ 2021 • 14:12
Jakob Nørmark
Journalist

4. MAJ 2021 • 14:12

FLYGTNINGE

I efteråret kommer Bornholm til at modtage kvoteflygtninge fra Den Demokratiske Republik Congo. Der er tale om enlige kvinder og børn, som for tiden bor i flygtningelejre i Rwanda. Det præcise antal congolesiske flygtninge kendes endnu ikke.

Bornholm har i 2021 en samlet flygtningekvote på 24 flygtninge, og disse kan både være kvoteflygtninge og almindelige flygtninge, der er rejst ind i Danmark som spontane asylansøgere.

"Vi har indtil videre modtaget tre flygtninge i år og kan derfor forvente at modtage op til 21 nye flygtninge inden årets udgang," skriver regionskommunens administration i en status til job-, udviklings- og fritidsudvalget.

Forvaltningen gør i notatet opmærksom på, at kvinderne fra DR Congo ikke skal forvente at opnå familiesammenføring med mænd fra hjemlandet.

"En afgørende forudsætning for, at kvinderne kan tilbydes genbosætning er, at de netop er og forbliver enlige kvinder uden et mandligt netværk – også når de er indrejst i Danmark. Det kan derfor få betydning for den enkelte kvindes opholdstilladelse, hvis hun gifter sig og søger om familiesammenføring med en mand fra DR Congo, da det i princippet vil kunne gøre det muligt for hende at vende tilbage til DR Congo. Men det betyder selvfølgelig ikke, at kvinderne ikke kan finde sig en ægtefælle i Danmark eller i udlandet," oplyses det.

Befolkningen i Den Demokratiske Republik Congo, der har metropolen Kinshasa som hovedstad, er altovervejende kristen. Politisk er landet højst ustabilt, og så sent som i fredags besluttede præsidenten at indsætte militæret som midlertidig magthaver i to af de østlige provinser, der grænser op til Rwanda.

Vilje til at arbejde

Fra andre lande har man fået erfaringer om, at flygtninge fra DR Congo generelt stræber efter at blive selvforsørgende.

"Vi kan forvente at de kvoteflygtninge, der ankommer på Bornholm, ikke ved ret meget om Danmark, men at viljen til at finde arbejde og blive selvforsørgende generelt er stor for denne gruppe. Dog må vi forudse, at manglende uddannelse og sprogkundskaber kan være en udfordring i forhold til en hurtig start på arbejdsmarkedet. Samtidig peger nye erfaringer med congolesiske kvoteflygtningen i USA og Canada på, at der er behov for et særligt fokus på mental sundhed i modtage- og integrationsindsatsen, da en del af dem vil være påvirkede af tidligere traumer og stress," skriver kommunen i redegørelsen.

Ifølge Danmarks Statistik var knap 2.500 mennesker fra DR Congo ved årsskiftet bosat i Danmark – ingen af dem på Bornholm.